Mε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και προς “Κάθε υπεύθυνο” η Μιμή Ντενίση γνωστοποιεί και καταγγέλλει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο του «Πεδίου του Άρεως». Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
Καταγγέλλουμε το γεγονός, ότι η κατάσταση η οποία επικρατεί στο πάρκο του «Πεδίου του Άρεως» έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο, αφού αυτό έχει γίνει η μεγαλύτερη και η σοβαρότερη εστία μολύνσεων στο κέντρο των Αθηνών.
Η Περιφέρεια αν και γνωρίζει την κατάσταση και την επικινδυνότητα για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων στη περιοχή, παρά τις δεσμεύσεις της, μήνες πριν, σήμερα αδιαφορεί πλήρως και συστηματικά.
Kαι η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κα Ερμίνα Κυπριανίδου, είχε πει, ότι «η αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως αποτελούσε, τόσο για την νέα περιφερειακή αρχή της Αττικής, αλλά και για εκείνη προσωπικά, «κεντρικό στοίχημα». Είχε μάλιστα τονίσει, ότι με μια σειρά από ενέργειες η Περιφέρεια είχε φροντίσει να υπάρχουν συνθήκες καλύτερης φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης του πρασίνου και ότι, είχε επίσης ξεκινήσει μία στενή συνεργασία με ενεργές συλλογικότητες πολιτών και κοινωνικούς φορείς, ώστε το Πεδίο του Άρεως να ξαναγίνει πνεύμονας πρασίνου και δημιουργίας.
Εν κατακλείδι, ότι θα έκαναν τα πάντα, ώστε το Πεδίο του Άρεως να γινόταν η βιτρίνα όλης της Περιφέρειας Αττικής για την ποιότητα ζωής, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό του.
Στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως υπάρχει φυσική και κοινωνική αταξία! Είναι δε γνωστό ότι, μία περιοχή που παρουσιάζει σημάδια παραμέλησης και παρακμής, οδηγείται σταδιακά σε ολοένα περισσότερες και βαρύτερες εγκληματικές συμπεριφορές που, εάν δεν καταπολεμηθούν και εάν αφεθούν να συνεχίσουν το έργο τους, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε αποκλίνουσες συμπεριφορές, εγκληματικές πράξεις, αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού και αύξηση της ανασφάλειας των πολιτών. Την εποχή που η Ελλάδα γέμισε πρόσφυγες, ήταν φυσικό να φιλοξενηθούν για λίγο και στο Πεδίον του Άρεως. Κανείς μας τότε δεν διαμαρτυρήθηκε αν και αυτό δεν είναι λύση γι’ αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.
Στο Πάρκο δεν υπάρχουν πλέον πρόσφυγες. Είναι όμως γεμάτο σκηνές που φαίνονται ακόμη και από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τις κρύες μέρες άναβαν φωτιές για να ζεσταθούν. Σύριγγες, κονσέρβες κι άλλα σκουπίδια βρίσκονται παντού. Κάθε είδους παράνομη ανταλλαγή ανθεί μέσα στο Πάρκο, από ναρκωτικά, μέχρι εμπόριο σαρκός. Η επιγραφή «το πάρκο κλείνει στις 11:00μ.μ παντελώς άχρηστη καθώς οι πύλες δεν κλείνουν ποτέ! Γιατί άραγε κλείνουν στον Εθνικό Κήπο και όχι στο Πεδίον του Άρεως; Οι πολίτες αυτής της περιοχής και οι εργαζόμενοι είναι Β’ κατηγορίας; Επίσης εδώ και πολλούς μήνες δεν υπάρχει φωτισμός. Τα κάγκελα απο την πίσω πλευρά – όχι επι της Μαυροματαίων – έχουν αφαιρεθεί για προφανείς λόγους.
Όλα αυτά είναι γνωστά στην Περιφέρεια, αλλά και σε όλους, γενικά, όμως κανείς υπεύθυνος δεν κάνει τίποτα. Είναι σαφές ότι δεν έχουν πού να πάνε, αυτούς τους άρρωστους ανθρώπους, τους ναρκομανείς, που έχουν απόλυτη ανάγκη προστασίας απο την Πολιτεία και προτιμούν να τους έχουν περιορισμένους στο «γκέτο» του Πάρκου.
Το Green Park ανοίγει για κάποιες «εκδηλώσεις», που κανείς δεν γνωρίζει απο ποιούς οργανώνονται καθώς ο χώρος είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ θα μπορούσε να δοθεί, νόμιμα, σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά να το ανοίξουν και να το λειτουργήσουν ως επιχείρηση.
Υπάρχει έκθεση του Υγειονομικού εδώ και πολύ καιρό, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι «απειλείται σοβαρά η υγεία των περιοίκων».
Είναι αδύνατον να εισέλθει οποιοσδήποτε στο Πάρκο, καθώς οι επιθέσεις είναι συχνότατες. Οι άστεγοι μένουν στα άκρα του Πάρκου, διότι, όπως μας έχουν αναφέρει οι ίδιοι, κινδυνεύουν. Η εμπορία ναρκωτικών είναι επίσης εμφανέστατη, όπως και η πορνεία. Και όλα αυτά στο μεγαλύτερο Πάρκο της Αθήνας.
Γιατί δόθηκαν τότε 9,500,000 εκατομμύρια από την Περιφέρεια;
Η Αστυνομία δηλώνει αδυναμία παρέμβασης, ΕΑΝ δεν πάρει εντολές από την Περιφέρεια.
Ο Δήμος επίσης δηλώνει αδυναμία παρέμβασης, καθώς ΔΕΝ του το επιτρέπει η Περιφέρεια.
Η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι απλά προβληματική, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι ημερίσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάποιες φορές, όπως χριστουγεννιάτικα ή πασχαλιάτικα παζάρια, παιδικές εκδηλώσεις κλπ, δεν αποτελούν φυσικά λύση, αλλά στάχτη στα μάτια.
Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι Σύλλογοι και οι Οργανώσεις απαιτούν άμεση παρέμβαση κι ανάληψη ευθυνών από τους αρμοδίους.
Στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Περιφέρειας Αττικής υπάρχει η απαράδεκτη εικόνα της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας, της ανικανότητας. Το Πεδίον του Άρεως, αντί να είναι πνεύμονας-πρότυπο και χώρος άθλησης ψυχαγωγίας και πολιτισμού, είναι άντρο παρανομίας, μαζικής χρήσης ναρκωτικών ουσιών, σκουπιδότοπος και εστία μολύνσεως για την δημόσια υγεία».
Η ευθύνη για την λειτουργία, την ασφάλεια και την συντήρηση του Πάρκου του Πεδίου του Άρεως ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και περιμένουμε την απάντησή της σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα, εδώ και χρόνια απο την τωρινή αλλά και τις προηγούμενες διοικήσεις.
Μιμή Ντενίση
Κάτοικος της περιοχής του Πεδίου Άρεως.
Σχόλια για αυτό το άρθρο