Είναι η επιθεώρηση στις μέρες μας ένα παρεξηγήμενο θέαμα; Μπορεί να άνθισε σαν είδος πριν πολλές δεκαετίες όμως είναι τόσο αισιόδοξο να υπάρχουν το 2016, νέοι συγγραφείς οι οποίοι διατηρούν αυτό τον παλιό σπόρο και όταν βρεθούν μπροστά σε εύφορο έδαφος να σπέρνουν ξανά. Αυτό συνέβη και τη φετινή θεατρική περίοδο στο Shamone το μπαρ/restaurant – θέατρο, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χώρος συνάντησης πολλών γνωστών καλλιτεχνών, οι οποίοι ενώνοντας το ταλέντο τους και τη θετική τους ενέργεια κατάφεραν να δημιουργήσουν μερικές από τις πιο ψυχαγωγικές παραστάσεις.
Από την αρχή της σεζόν, κάθε Τετάρτη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασιλικής Ανδρίτσου η μουσική επιθεώρηση «Περασμένα – Ψεκασμένα» σε κείμενα του Γιώργου Γαλίτη . Ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Γαλίτης, γνωστός από τη συγγραφή κειμένων και για άλλες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, κατάφερε και φέτος με την ευφυή πένα του εκτός από το να πιάσει τον παλμό της ελληνικής επικαιρότητας να διεισδύσει στη ψυχολογία χαρακτήρων οι οποίοι εκπροσωπούν την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της και κατάφερε να τους «ζωγραφίσει» μέσα από κωμικές καταστάσεις, με μεγάλη επιτυχία.
Μέσα από τα πραγματικά καλογραμμένα κείμενα θίγονται όλα όσα μπορεί να προβληματίζουν έναν πολίτη αυτής της χώρας, πάντα με καυστικό χιούμορ και σαρκαστική διάθεση, από τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης και την αβεβαιότητα της πολιτικής κατάστασης με τους άλλα αντ’ άλλων πολιτικούς μας μέχρι τη σουρεαλιστική τηλεόραση και την επίδραση της στις ανθρώπινες σχέσεις, από την αλλοτριωμένη επαρχία μέχρι τη διαβρωμένη από τις οικονομικές και όχι μόνο καταχρήσεις αστική τάξη.
Τι ζει ο Έλληνας σήμερα;
Αρχικά ζει την καθημερινή πάλη της αριθμών της ακροαματικότητας και τον εξευτελισμό της έννοιας του αυτοσεβασμού στα τηλεπαράθυρα των δελτίων ειδήσεων. Ένα πανέξυπνο σχόλιο για το καθημερινό μας ραντεβού με τα δελτία ειδήσεων και τη χάβρα Ιουδαίων που μόνο είδηση δεν ακούμε, αλλά ό,τι μπορεί να μας κάνει να σπάσουμε το τηλεκοντρόλ από τα νεύρα μας. (Όλος ο θίασος σε πανδαιμόνιο τηλεπαράθυρου!)
Σίγουρο είναι δυσάρεστο να έχει γεμίσει ο τόπος ζητιάνους, ανταγωνιστές όμως επαγγελματίες ζητιάνους τέτοιου βεληνεκούς δεν έχουμε ξαναδεί. (Πρόδρομος Τοσουνίδης – Βασίλης Βαξεβάνης).
Ξεκαρδιστική η κυρία Τούλα Τούρλα Κωλοτούμπα της Τζένης Μπότση, η πολιτικός που με τη σταθερότητα του πιστεύω και των απόψεων της, έχει υπάρξει υποψήφια σε όλα τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων μιας και είναι ειδική «στις στριφογυριστές».
Ξεκαρδιστικό και το μεταλαγμένο ζευγάρι βλάχων της ελληνικής υπαίθρου Φώτης Σεργουλόπουλος – Βασιλική Ανδρίτσου που μεταξύ φολκόρ, μπάφου και life & style εξωραϊζουν το κακό.
Ο μεταλλαγμένος τρόπος ζωής του σύγχρονου μεσοαστού Έλληνα την περασμένη δεκαετία, το 2016 αλλά και την δεκαετία που έρχεται, γίνεται ένα υπέροχο κωμικό νούμερο βασισμένο στην κλασική σκηνή της ταινίας «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να παραγγέλνει ζαμπόν και σοκολάτες για τα φτωχά αδερφάκια της. Στο νούμερο αυτό οι τρεις γυναίκες της παράστασης (Τζένη Μπότση, Παρθένα Χοροζίδου, Βασιλική Ανδρίτσου,) παρουσιάζονται ως μια άλλη Κατερίνα, η οποία υποφέρει από απληστία το 2005, πείνα το 2015 και από επιθυμία για εκδίκηση για όσα έχει επιτρέψει στον εαυτό της να ζήσει το 2026. Υπέροχες και οι τρεις.
‘Οπως υπέροχη είναι η Παρθένα Χοροζίδου ως υπάλληλος σε τράπεζα, η οποία δέχτηκε απειλή ένοπλης κατάθεσης και όχι ένοπλης ληστείας, ένα κείμενο άψογα παιγμένο από την Παρθένα να δίνει ρεσιτάλ.
Η υπέροχη Βασιλική Ανδρίτσου ως το κορίτσι του Αλέξη – ναι, του γνωστού- προσπαθεί να εξηγήσει την τροπή που πήρε η κατάσταση της «σχέσης» τους μέσα από απεγνωσμένες προσπάθειες να τον βρει στο τηλέφωνο για να της απαντήσει μέσα από τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου…
Δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη η κατάσταση των σχέσεων μας με τους Θεσμούς (πρώην Τρόικα) και με τη Γερμανία μέσα από τον πανέξυπνο μεταφορικά παραλληλισμό της πολιτικής κατάστασης με την επίσκεψη ενός Ελληνικού ζευγαριού (Παρθένα Χοροζίδου – Πρόδρομος Τοσουνίδης) σε ένα Γερμανικό εστιατόριο. Το σουρεαλιστικά αστείο στιγμιότυπο παραπέμπει τουλάχιστον σε σεκάνς Monty Pythons με το «ναζιστικό» προσωπικό του ρεστοράν (Βασιλική Ανδρίτσου, Φώτης Σεργουλόπουλος, Τζένη Μπότση) να τρομοκρατεί σε σημείο πατριωτικής έκρηξης το ζευγάρι Ελλήνων χαρίζοντας τόνους ξεκαρδιστικού γέλιου.
Το ίδιο συμβαίνει και τις δυο νεόπτωχες –πρώην πλούσιες – φιλενάδες Ντέλλα και Μπέλλα (Φώτης Σεγουλόπουλος – Πρόδρομος Τοσουνίδης). Ένα τόσο αστείο νούμερο όπου και οι δύο ηθοποιοί ενσαρκώνοντας δυο πρώην πλούσιες κυρίες βορείων προαστίων, θίγουν με πλούσια δόση αυτοσαρκασμού την πτώχευση τους, πάντα όμως με στιλ.
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, χαρισματικός και άμεσος επικοινωνιακά, έχει από τις καλύτερες στιγμές του στο τελικό νούμερο της παράστασης όπου συμμετέχει και ο όλος ο θίασος διακωμωδώντας την γνωστή εκπομπή «Έχεις πακέτο». Έχοντας δίπλα του την Βασιλική Ανδρίτσου χαρίζουν ακατάσχετο γέλιο, γιατί υπάρχει ακόμα ένα νούμερο με τον Φώτη το οποίο δεν θα αποκαλύψουμε ώστε να έχετε ένα ακόμα κίνητρο να δείτε την παράσταση. Ίσως είναι από τα πιο σπαρταριστά νούμερα στα οποία έχει λάμψει το κωμικό του ταλέντο.
Υπάρχουν και άλλα νούμερα εξαιρετικά αστεία σε αυτή τη γεμάτη μουσική επιθεώρηση. Γιατί η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο αφού παρεμβάλλονται μουσικές σεκάνς με όλο το θίασο επί σκηνής. Ανάμεσά τους και ο συνεργάτης άλλων παραστάσεων του Shamone ο τραγουδιστής Γιάννης Σεμερτζίδης. Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης έχουν οι Γιώργος Τσοκάνης και Γιώργος Πασχάλης, και δεν είναι τυχαίο που το φινάλε της κάθε παράστασης έχει την κατάληξη ενός μεγάλου μουσικού πάρτι, στο οποίο κατά καιρούς έχουν ανέβει στη σκηνή και έχουν ενώσει τη φωνή τους με τις φωνές του θιάσου πολλά γνωστά ονόματα καλλιτεχνών που βρέθηκαν στο κοινό όπως ο Γιάννης Πλούταρχος, η Πέγκυ Ζήνα και οι Μέλισσες. Η παράσταση έχει διάρκεια 2.30 ώρες και με ένα εισιτήριο 12 ευρώ μπορείτε να παραγγείλετε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί. Πρωταγωνιστούν οι Φώτης Σεργουλόπουλος, Βασιλική Ανδρίτσου, Τζένη Μπότση, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Παρθένα Χοροζίδου, Γιάννης Σεμερτζίδης, Βασίλης Bαξεβάνης.
Σχόλια για αυτό το άρθρο