Εμπνευσμένος και πάλι από την Iστορία, συγκεκριμένα της Αϊντας του Βέρντι, ο Θανάσης Τριαρίδης φέρνει στην επιφάνεια έναν καταραμένο έρωτα, φωτίζοντας δολοπλοκίες άπληστων βασιλέων κι αρχιερέων που επιθυμούν να θρέφουν τον εγωισμό τους, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που τους δίνει η εξουσία. Και σε αυτό το θεατρικό έργο του Τριαρίδη, κυριαρχούν άμετρα αντιθετικά ζεύγη που συμπλέκονται: το δίκαιο και το άδικο, η πολεμική βιαιότητα και η ανάπαυλα, o ατέρμονος έρωτας και το παθιασμένο μίσος, η αφηγηματική μυθοπλασία και η ιστορική πραγματικότητα. Ουσιαστικά, αναστρέφοντας την κλασική όπερα του Βέρντι, ο Τριαρίδης μέσω του θεατρικού έργου, δεν προσπαθεί να πείσει για την εγκυρότητα της ιστορίας αλλά με στέρεη βάση το ανθρώπινο ερωτικό στόρι που εκτίθεται στο φως εδώ και δεκαετίες, αναδεικνύει μια συνωμοσία, καλυμμένη θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά, που οδηγεί σε γενοκτονία.
Ο ποιητικός λόγος του λυρικού μελοδράματος «έπους» του Τριαρίδη, χάρη στη σκηνοθεσία του Ιάκωβου Μυλωνά, θεατροποιείται άνευ καινοτομιών, ξεπερνώντας τη στεγνότητα των αφηγηματικών διαλόγων και μονολόγων. Η δραματικότητα των ηρώων του έργου, παρά τις όποιες ερμηνευτικές αδυναμίες, γίνεται αισθητή κυρίως μέσα από το λόγο και την κίνηση. Οι χορογραφημένες κινήσεις του συγχρονισμένου χορού (Αντώνης Τακτικός, Γιάννης Βερβερνιώτης, Μαρίνα Παντελάκη, Γεωργία Γιαννακούδη) όπως τις υπέδειξε ο Αλέξανδρος Ζαχαρέας και η σκηνική απόδοση της ερωτικής συνύπαρξης Αίντας (Αντιγόνη Σταυροπούλου)- Ρανταμές (Ιάκωβος Μυλωνάς) αποτελούν τα highlight της παράστασης. Ο μυσταγωγικός χαρακτήρας της παράστασης ενισχύεται εκτός των άνω και από τα εναλλακτικά κοστούμια που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Μητροβγένης που με εμφανισιακό ατού υποδύεται τον Φαραώ. Το σκηνικό μπαούλο αποτελεί το λειτουργικό σκηνικό εργαλείο, χρησιμεύοντας βασικά ως βωμός θυσιών κυρίως από τον αρχιερέα Ράμφη που ενσαρκώνει με προσήλωση ο Πάνος Κούλης, ως λουτρό, σε μεμονωμένη σκηνή, της Άμνερις (Μαριλένα Καμπιώτη), κι ως κρύπτη μέσα στην οποία «σιγολιώναν» Ρανταμές και Αίντα.
Υπό τους ήχους της μουσικής σύνθεσης, που επιμελείται η Ομάδα ΙΑΜΥ, ξετυλίγεται ο μίτος της θλιβερής ιστορίας που οι γραφείς-χορός εξιστορούν χορογραφικά, ψάχνοντας μετά το τέλος «φρέσκες ιστορίες για να δοξάσουν νέους χαλασμούς και νέους αφέντες και έρωτες». Ο επιβλητικός φωτισμός, η σκηνική λιτότητα συνθέτουν μια ατμόσφαιρα μυστηριακή, όπου κεκλεισμένων των θυρών εξελίσσεται η ιστορία της Αίντας και του Ρανταμές, όπως την βίωσαν οι πρωταγωνιστές στις καλαμιές του Νείλου, όπου κορυφώνουν σαρκικά και πνευματικά, ενώ η συναισθηματική κορύφωση επέρχεται με τον συγγραφικό λόγο.
Εν συνόλω, πρόκειται για μια παράσταση-τελετουργία που ακολουθεί εμφανώς μια σειρά κινήσεων-πράξεων με κοινωνική και πολιτική δομή, θυσιάζοντας στο σκηνικό βωμό τον έρωτα.
Η αληθινή ιστορία της Αϊντας και του Ρανταμές
θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
παραστάσεις ως 27.01.18
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Ιάκωβος Μυλωνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριλένα Καμπιώτη
Σκηνικά, κουστούμια: Κωνσταντίνος Μητροβγένης
Χορογραφίες: Αλέξανδρος Ζαχαρέας
Φωτισμοί: Ομάδα ΙΑΜΥ
Μουσική επιμέλεια: Ομάδα ΙΑΜΥ
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Τσολάνα
Νέα παραγωγή/Συμπαραγωγή: Ομάδα ΙΑΜΥ / Μανόλης Σάρδης-PRO4
Ερμηνεύουν:
Ιάκωβος Μυλωνάς, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Πάνος Κούλης, Μαρίνα Παντελάκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Αντώνης Τακτικός, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Γεωργία Γιαννακούδη, Μαριλένα Καμπιώτη
Παραστάσεις:
Κάθε Σάββατο στις 23:30
από 9.12.17 έως 27.01.18
Διάρκεια: 75′ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων:
12 € κανονικό
8 € για φοιτητές, ανέργους, αμέα, γκρουπ, άνω των 65
Προπώληση εισιτηρίων από την Ticket Services:
– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
– στο ticketservices.gr
– στο tickets.public.gr
– τηλεφωνικά στο 210.7234567
– Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου
Προπώληση εισιτηρίων από το ταμείο του θεάτρου:
«θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210.32.55.444
(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 17:00)
Προπώληση/πώληση εισιτηρίων:
ώρες ταμείου 18:00-21:00
(ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων)
Πρόσβαση:
«θησείον – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: Σταθμός Θησείο
Μετρό: Γραμμή 3, Μοναστηράκι
Περισσότερες πληροφορίες:
www.pro4.gr
https://www.facebook.com/pro4.productions/
Σχόλια για αυτό το άρθρο