H πρεμιέρα της παράστασης “Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!…, Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης» δόθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο κατάμεστο θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε κείμενα–ιστορική & μουσική έρευνα Λάμπρου Λιάβα και σκηνοθεσία-χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου.
H παράσταση, που ενθουσίασε το κοινό, αστραφτερή και πολύχρωμη – όπως ακριβώς η ιστορία και η κουλτούρα της πόλης, ζωντανεύει τη μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, από το 1912 ως τις μέρες μας. Ο χορός, το τραγούδι και οι πλούσιες μουσικές παραδόσεις της Θεσσαλονίκης πρόσφεραν ένα κεφάτο μουσικοχορευτικό θέαμα που καλύπτει έναν ολόκληρο αιώνα: βορειοελλαδίτικα δημοτικά τραγούδια, σεφαραδίτικες μπαλάντες, τούρκικοι χαβάδες, μουσικές μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων, οπερέτες και αστικά τραγούδια, βαριετέ, ρεμπέτικα και λαϊκές επιτυχίες, αλλά και ο σύγχρονος ήχος των τραγουδοποιών της πόλης, μέχρι το χιπ χοπ!
Προεξάρχουσα, φυσικά, η μεγάλη κυρία του μουσικού θεάματος Ζωζώ Σαπουντζάκη, η οποία επιστρέφει στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε τη λαμπρή πορεία της – σε ηλικία 4 ετών, στο σανίδι του Θεάτρου του Λευκού Πύργου! Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παράστασης ήταν όταν η Ζωζώ Σαπουντζάκη τραγούδησε μαζί με την αχώριστη αδελφή της, Βάσω, που παρακολουθούσε την παράσταση από την πλατεία, με την οποία ξεκίνησαν ντουέτο από τη Θεσσαλονίκη την καριέρα τους, τα περίφημα Σαπουντζάκια.
Κοντά της, το γνωστό και αγαπημένο παιδί της πόλης Άκης Σακελλαρίου, η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Μαριώ, η οποία μετά από πολλά χρόνια εμφανίζεται και πάλι στη γενέτειρά της, αλλά και ο περίφημος «Πατέρας», ο δεξιοτέχνης μπουζουξής Χρήστος Μητρέντζης.
Στην πρεμιέρα της παράστασης Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!…, Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης» παραβρέθηκαν η Μένη Λυσαρίδου (Πρόεδρος Δ.Σ.ΚΘΒΕ), ο Γιάννης Βούρος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), ο Φίλιππος Γράψας (Στιχουργός, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΚΘΒΕ), τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Δημήτρης Χαλκιάς & Γιώργος Κιουρτσίδης, η σκηνοθέτης και χορογράφος της παράστασης Σοφία Σπυράτου, ο Λάμπρος Λιάβας που υπογράφει τα κείμενα–ιστορική & μουσική έρευνα, ο Λευτέρης Παυλόπουλος (υπεύθυνος για τους φωτισμούς της παράστασης), ο Κώστας Βόμβολος (ενορχηστρώσεις παράστασης) καθώς και ο Θωμάς Κοροβίνης (σύμβουλος έρευνας της παράστασης).
Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων οι: Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Ανδρέας Κουράκης (Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος), Γεώργιος Αποστολίνας (Ειδικός Γραμματέας Εθνικού Τυπογραφείου), Αντώνης Οικονόμου (Γενικός Γραμματέας Υπ.Εθνικής Αμύνης) με τη σύζυγό του, Φάνης Παππάς (Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος του Φορέα της Μονής Λαζαριστών), Παναγιώτης Ψωμιάδης (τ. Περιφερειάρχης) με τη σύζυγό του, Άγης Κυνηγόπουλος (Επίτιμος Πρόξενος Λετονίας), Χρήστος Σαραντόπουλος( Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας), Μανώλης Σφουγγαράς (Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης), Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά (Διευθύντρια Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ), Έρρικα Περαχιά Ζεμούρ (Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης), Γιώργος Σκαμπαρδώνης (συγγραφέας), Καλλιόπη Εξάρχου (καθηγήτρια θεατρολογίας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ), Αφροδίτη Σιβετίδου (Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας), ο σκηνοθέτης και Διευθυντής Σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ Γιάννης Ρήγας, οι σκηνοθέτες: Γιάννης Μαργαρίτης, Γιάννης Ιορδανίδης, Μάνος Πετούσης, Άσπα Καλλιάνη, οι ηθοποιοί: Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Χρήστος Σιμαρδάνης, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Γιολάντα Μπαλαούρα, κ.α.
Σχόλια για αυτό το άρθρο