Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι κυριολεκτικά μάστιγα στις δυτικές κοινωνίες. Σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες θα παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό είναι ένα συγκλονιστικά υψηλό ποσοστό με σημαντικότατες επιπτώσεις στην κοινωνία που δημιουργεί ένα πλήθος από προβλήματα δημογραφικά, οικογενειακά και βέβαια οικονομικά. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στον καρκίνο του μαστού πρέπει να είναι τέτοια που να μην περιορίζεται μόνο στο μήνα Οκτώβριο αλλά να περνάει το μήνυμα της διαρκούς επαγρύπνησης.
Αν βέβαια θέλουμε να είμαστε ακριβείς με τις λέξεις δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την εμφάνιση της νόσου, όμως μια σειρά από ενέργειες που τις ονομάζουμε προληπτικές όπως η αυτοεξέταση, η μαστογραφία κλπ, βοηθούν στην έγκυρη διάγνωση κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού ο καρκίνος του μαστού όταν διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο η ίαση μπορεί να φτάνει σε ποσοστά άνω του 95%, ενώ όταν η διάγνωση αργεί να γίνει, τότε τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλά. Άσχετα λοιπόν αν παίζουμε με τις λέξεις (πρόληψη, έγκαιρη ή πρώιμη διάγνωση), η ουσία είναι πως με κάτι τόσο σοβαρό όσο ο καρκίνος του μαστού δεν παίζουμε ποτέ. Αυτοεξέταση (ψηλάφιση) και επίσκεψη στο γιατρό οφείλουν να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια.
Η απώλεια του μαστού ή τμήματος αυτού ή και των δύο μαστών είναι μια βαθύτατα τραυματική εμπειρία για μια γυναίκα. Δεν αναφέρομαι βέβαια στο χειρουργικό τραύμα και το γεγονός ότι μια γυναίκα μπορεί βιολογικά να συνεχίσει την ζωή της χωρίς τους μαστούς. Γυναίκα, θηλυκότητα και μαστός είναι τόσο στενά συνυφασμένα στην ανθρώπινη κουλτούρα ανά τους αιώνες που όταν χάνεται το ένα, πάσχουν όλα τα στοιχεία της τριάδας. Με απλά λόγια, η μαστεκτομή είναι μια πολύ ακρωτηριαστική επέμβαση για κάθε γυναίκα και κάθε προσπάθεια θα πρέπει να γίνεται ώστε ο μαστός να αποκατασταθεί.
Αν μια γυναίκα επιθυμεί την αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται να γίνει αυτό για λόγους ιατρικούς. Συνεπώς, σχεδόν όλες οι γυναίκες δικαιούνται αποκατάσταση του μαστού τους μετά από μαστεκτομή και αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει.
Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης ή με τη χρήση ιστών από άλλα σημεία του σώματος (συνήθως την κοιλιά) που μεταφέρονται χειρουργικά στη θέση της μαστεκτομής. Η πιο διαδεδομένη και συνήθης επέμβαση αποκατάστασης μαστού είναι αυτή με τη χρήση των ενθεμάτων σιλικόνης και η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει είτε μετά είτε ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή. Η ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Οι πιο μεγάλες και εκτεταμένες έρευνες που έχουν διεξαχθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Αμερική δεν μπορούν να συσχετίσουν τα ενθέματα σιλικόνης με τον καρκίνο του μαστού ή με οποιαδήποτε άλλη νόσο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση αύξησης του στήθους τους και έχουν την απορία τι θα μπορούσε να τους συμβεί. Η απάντηση είναι απλή: η παρουσία των ενθεμάτων δεν αυξάνει (ούτε μειώνει) την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ούτε εμποδίζει τη διάγνωση κάποιου όγκου που ενδεχομένως να αναπτυχθεί. Ιστορίες του στυλ «έσκασε η σιλικόνη στο αεροπλάνο» που τόσο συχνά ακούγονται αποτελούν (για τα σύγχρονα ενθέματα) πραγματικά ιστορίες επιστημονικής φαντασίας
Στην ατυχή περίπτωση όμως που κάποια γυναίκα αναπτύξει καρκίνο στο μαστό της, η επιστήμη έχει πλέον τη δυνατότητα να προσφέρει με ασφάλεια την αποκατάσταση του μαστού της και να μη χρειαστεί να βιώσει για την υπόλοιπη ζωή της τις τραυματικές συνέπειες μιας μαστεκτομής. Προσέχουμε, επαγρυπνούμε και αισιοδοξούμε, λοιπόν.
Περισσότερα στο bestcosmetic.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο