Από τη συνέντευξη τύπου καταλάβαμε όλοι ότι η Προσωπική Συμφωνία θα έχει καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Έτσι κι έγινε από τις πρώτες κιόλας μέρες που το έργο ανέβηκε στο Από Μηχανής Θέατρο και μάλλον θα πάρει διαβατήριο και για την επόμενη σεζόν. Το «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ -γνωστό στο Ελληνικό κοινό από τον Αμπιγιέρ– γράφτηκε το 1995 και βασίζεται σε πραγματικά ημερολόγια του σπουδαίου μαέστρου Βίλχελμ Φουρτβένγλερ, τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. Ο Βίλχελμ Φούρτβένγλερ, ο μεγαλύτερος Διευθυντής Ορχήστρας, κατορθώνει όχι μονάχα να επιβιώσει αλλά και να κυριαρχήσει στη μουσική Γερμανία, κατά τη ναζιστική περίοδο. Έχοντας την εύνοια του Αδόλφου Χίτλερ, ταξιδεύει το Γερμανικό λαό με τις μουσικές των Βάγκνερ, Μπετόβεν και Μπραμς, έχει την εξουσία και τη δύναμη, να στηρίζει διωκόμενους μουσικούς και να φυγαδεύει ή να διασώζει Εβραίους καλλιτέχνες. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φούρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανακριτική διαδικασία από τους Αμερικανούς. Αυτή την εξαντλητική ανάκριση του Μαέστρου από τον Αμερικανό Ταγματάρχη καταγράφει η Προσωπική Συμφωνία. Μνήμες, ρομαντισμός, ρεαλισμός, συμπεριφορές, έρχονται στην επιφάνεια και συνθέτουν το παζλ χαρακτήρων του έργου.
Με υπόκρουση κλασική μουσική (κυρίως Συμφωνίες του Μπετόβεν), στη σκηνή κυριαρχούν τα ερείπια, περσσότερο με αντικείμενα ανθρώπων, που έχουν διπλή σημασία: υπάρχουν ως τοπία καταστροφών και βομβαρδισμών αλλά και ως αναφορές που ανασύρουν προσωπικές ιστορίες.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς έστησε μια δύσκολη παράσταση που όμως ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό θεατή, με βασικό “όπλο” την αξιοπρέπεια. Σκηνοθέτησε την Προσωπική Συμφωνία σαν ένα κονσέρτο για πιάνο, όπου φέρνει μαζί τη χορωδία και τους σολίστ φωνής στο τέλος, ώστε να κορυφωθεί το φινάλε. Για να πετύχει την τέλεια αρμονική ενορχήστρωση, πήρε τρεις γενιές πρωταγωνιστών, όπου η πολύ καλή χημεία μεταξύ τους, αποτέλεσε -πέρα από τη σκληρή δουλειά που είναι φανερό ότι έγινε- ένα από τα θετικά στοιχεία για την επιτυχία αυτής της παράστασης. Ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης καταθέτουν ερμηνείες που αξίζει να έχετε δει.
Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι εξαιρετικός. Μαγεύει με την ερμηνεία του μέσα από μια διακριτικότητα και ανεπαίσθητη παραλλαγή, στην έκφραση, στην κίνηση και στον τόνο της φωνής του. Ο Χρήστος Βαλαβανίδης εντυπωσιάζει με την αμεσότητά του και την ποικιλία των αντιδράσεών του από το κωμικό στο άφατο τραγικό. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο ρόλο του Ταγματάρχη, πέτυχε το σκοπό του με την ερμηνεία του: να κάνει το κοινό να τον συμπαθεί και να τον μισεί μαζί. Ειδικά στη σκηνή που καταφέρνει να κυλίσει ένα δάκρυ από τα μάτια του, είναι συγκλονιστικός. Ο ρόλος του Ταγματάρχη είναι από τις καλύτερες ερμηνείες του στο θέατρο.
Το θίασο ολοκληρώνουν η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου -σε μία από τις καλές της θεατρικές εμφανίσεις της, συγκινητική και δυνατή ερμηνευτικά-, η Άννα Ελεφάντη ως γραμματέας, εύθραστη και έντονη ταυτόχρονα, ο Παναγιώτης Γουρζουλίδης ως βοηθός δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία και στους ρόλους των φαντάρων ο Κώστας Κουτρούλης και ο Δημήτρης Μπούρας. Στα συν η μετάφραση τηςΑθανασίας Καραγιαννοπούλου, τα σκηνικά –κοστούμια της Αγγελικής Αθανασιάδου και της Λήδας Σπερελάκη και η μουσική από τον Παύλο Κατσιβέλη.
Το ζητούμενο σε πολλές παραστάσεις είναι η ενεργοποίηση της σκέψης και των συναισθημάτων. Η Προσωπική Συμφωνία είναι μία τέτοια παράσταση….
Δείτε πληροφορίες εδώ
Σχόλια για αυτό το άρθρο