Ο Λευτέρης Λαμπράκης είναι ηθοποιός, συλλέκτης και επιμελητής της έκθεσης: 1896-2016 Ολυμπιακό Ταξίδι, Το πνεύμα των ολυμπιακών αγώνων μέσα από τις αφίσες της διοργάνωσης. Ο Λευτέρης λοιπόν, μάζεψε 41 αφίσες και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αξίζει να τις δείτε στην Αίθουσα Τέχνης “αγκάθι – κartάλος” στην Κυψέλη
Στην Αρχαία Ελλάδα ο αθλητισμός αποτελούσε τρόπο ζωής, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων, μία από τις βασικές αξίες του Πολιτισμού τους. Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν στην Ολυμπία προς τιμή του πατέρα των Θεών, Δία. Ως έτος καθιέρωσής τους Θεωρείται το 776 π.Χ. Επρόκειτο για την λαμπρότερη Θρησκευτική και αθλητική εκδήλωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Είχαν μεγάλη φήμη και κύρος και προσέλκυαν πλήθος αθλητών και Θεατών. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, επικρατούσε ιερή εκεχειρία και σταματούσε κάθε εχθροπραξία.
‘Οταν ο αρχαίος ελληνικός κόσμος με τις αξίες τους και τον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και πράξης φθίνει και εξαφανίζεται, συμπαρασύρει μαζί του και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, εξαιτίας κυρίως του Θρησκευτικού χαρακτήρα που αυτοί είχαν. Μια παράδοση εκατοντάδων χρόνων φτάνει στο τέλος της. Η επανεμφάνισή τους, ως διεθνές γεγονός στο προσκήνιο της Ιστορίας, γίνεται στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1896. Βασικός εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Γάλλος Βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Σε διεθνές συνέδριο που διεξήχθη το 1894 στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, ο Κουμπερτέν ανακοίνωσε την ιδέα του και την τελευταία μέρα του συνεδρίου ψηφίστηκε η διεξαγωγή των πρώτων μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, στην Ελλάδα, τη χώρα που τους γέννησε.
Στο ίδιο συνέδριο συγκροτήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες, με Πρώτο Πρόεδρο τον Έλληνα λόγιο Δημήτριο Βικέλα. Αυτοί οι Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν τεράστια επιτυχία, καθώς ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που είχε γίνει ποτέ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως παγκόσμιο γεγονός, πραγματοποιούνται από τότε κάθε τέσσερα χρόνια με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων. Η Ολυμπιακή σημαία προτάθηκε από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν στο Ολυμπιακό Κογκρέσο το 1914 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Αγώνες που έγιναν στην Αμβέρσα το 1920.
Οι πέντε κύκλοι συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους: Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αυστραλία και Αφρική. Το 1924 έγιναν για πρώτη χρονιά οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι Αγώνες αυτοί διεξάγονται σε διαφορετική χρονιά από τους Θερινούς Ολυμπιακούς. Η ΔΟΕ καθιέρωσε από το 2010, Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, στους οποίους λαμβάνουν μέρος αθλητές και αθλήτριες από 14 έως 18 χρονών. Επίσης Ιδιαίτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στην Αθήνα, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες για τα άτομα με αναπηρία (2004) και οι Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες για τα άτομα με νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες (2011).
Η διοργάνωση απαιτεί τεράστια κεφάλαια και συνδέεται με ισχυρούς χορηγούς. Παρ’ όλα αυτά, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή της εποχής μας. Οι αφίσες των Αγώνων επικεντρώνονται στο Ολυμπιακό ιδεώδες, στον αγώνα, την άμιλλα, τον ανταγωνισμό, την προσπάθεια, τη νίκη. Συμβαδίζουν με την εποχή που δημιουργούνται και είναι επηρεασμένες από τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα. Στο πέρασμα του χρόνου γίνονται σχεδιαστικά πιο αφαιρετικές και δημιουργούν αίσθηση, προβάλλοντας με κάθε τρόπο το πνεύμα του Ολυμπισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορούν όλους όσοι συμμετέχουν με κάθε τρόπο. Αφορούν τα άτομα και τις κοινωνικές ομάδες, τις πόλεις και τις χώρες. Αφορούν όλους μας. Μιλούν για τα σύμβολά μας, τους ήρωες και τους μύθους μας.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, την ξενάγηση έκανε η Φανή Χαλκιά.
Φανή Χαλκιά, Γιώργος Καρτάλος
Πάνος Ζόγκας, Λευτέρης Λαμπράκης, Χριστίνα Πολίτη, Φανή Χαλκιά, Γιώργος Καρτάλος
Ντίνος Καρύδης, Χριστίνα Πολίτη
Ντίνος Καρύδης
Χριστίνα Παπαμίχου
Οικογένεια Καρτάλου σε απαρτία
Δείτε μερικές αφίσες πριν πάτε στην έκθεση:
Αίθουσα Τέχνης αγκάθι – κartάλος
Μηθύμνης 12 και Επτανήσου
τηλ: 2108640250
Σχόλια για αυτό το άρθρο