Η Βουλή των Ελλήνων παρουσίασε την έκθεση φωτογραφιών με πορτρέτα προσφύγων του Ελβετού φωτογράφου Mark Henley, με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την προκατάληψη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όπως έχει καθιερωθεί η 20ή Ιουνίου από τον ΟΗΕ. Η Έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος Fluxum/Flux Laboratory.
Η Έκθεση εγκαινιάστηκε από τη Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και τον Επιτετραμμένο a.i. της Ελβετίας Mike Ammann, παρουσία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής Αναστάσιου Κουράκη, Βουλευτών, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου.
Η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, εγκαινιάζοντας την Έκθεση αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που «αποτελεί μια ημέρα περισυλλογής, έκφρασης ανησυχίας αλλά και αλληλεγγύης των ανθρώπων που σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και προσπαθούν να κατανοήσουν τις καινούργιες πραγματικότητες, τα νέα κοινωνικά φαινόμενα χωρίς φόβο και προκατάληψη. Ξέρουμε όλοι ότι η είσοδος των προσφύγων στην παγκόσμια σκηνή ήταν ένα γεγονός που ταρακούνησε όλη την ανθρωπότητα και πιστεύω ότι υποχρέωσε όλους, κυβερνήσεις, κόμματα, ανθρώπους, πολίτες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες να εκφραστούν. Η προσφυγιά κατάφερε να ενώσει την τέχνη με την πολιτική. Και αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν το πιο σπουδαίο που έγινε σε αυτά τα κρίσιμα τρία χρόνια που πέρασαν. Ένα τέτοιο δείγμα δουλειάς αποτελεί και η σημερινή Έκθεση του Ελβετού καλλιτέχνη Mark Henley, με τα πορτρέτα του να εκφράζουν τον ανθρώπινο πόνο αλλά ταυτόχρονα και την ανθρώπινη προσδοκία. Η Βουλή των Ελλήνων δε μπορούσε να μην ανταποκριθεί, όχι μόνο στην Ημέρα των προσφύγων, αλλά και σε εαυτή την Έκθεση γιατί η Βουλή είναι ένας θεσμός δημοκρατικός, ουμανιστικός, ένας θεσμός συνεννόησης των ανθρώπων και νομίζω ότι και με αυτή την πρωτοβουλία μπορούμε να εκφράσουμε τα αυθεντικά συναισθήματα των πολιτών της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Η Ευρώπη μας πληγώνει, τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε πολλά τέτοια στιγμιότυπα και χρειάζεται να έχουμε αντιστάσεις για να κρατήσουμε τον ανθρωπισμό μας. Αυτό το crash test που έγινε με τους πρόσφυγες στην ανθρώπινη φύση μας ελπίζω ότι θα γεννήσει καινούργια πράγματα, νέες ιδέες οι οποίες θα γίνουν πλειοψηφικές προκειμένου να μπορέσουν να επηρεάσουν και τις κυβερνήσεις. Κατά συνέπεια όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα ξεχωριστό νόημα στη σημερινή μέρα, να την αναμεταδώσουμε σε όλο τον κόσμο, να την νοηματοδοτήσουμε ξανά, στην ουσία της, και να μιλήσουμε για τους σύγχρονους «Ικέτιδες» που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Είναι θύματα πολέμου και δεν είναι θύτες. Οι υπεύθυνοι του πολέμου δεν απολογούνται σε κανέναν αλλά απολογούνται τα θύματα του πολέμου, οι πρόσφυγες που θέλουν να σώσουν τη ζωή τους. Αυτή βαρβαρότητα δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί » τόνισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στην ομιλία της, τόνισε τα εξής: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε βαθιά ότι η εξωστρέφεια, ο διάλογος και η ανταλλαγή είναι συστατικά στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού, που μεταλαμπαδεύτηκε και συγκρότησε την ταυτότητα ολόκληρου του Δυτικού κόσμου. Το να ανοίγουμε την αγκαλιά μας στους πρόσφυγες είναι και ένας τρόπος να έρθουμε οι ίδιοι πιο κοντά στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο θυμός γεννάει θυμό κι οδηγεί τους ανθρώπους σε ακραίες κατευθύνσεις με τα γνωστά αποτελέσματα. Με αφορμή την Έκθεση καλούμαστε σήμερα να κοιτάκουμε κατάματα την πιο αυτονόητη αλήθεια, ενάντιο στο μίσος, στο θυμό και στο σκοτάδι με σύμμαχιο τον ίδιο τον άνθρωπο.
Ο Ελβετός φωτογράφος Mark Henley, περιγράφοντας την Έκθεσή του ανέφερε πως αποτελεί κομμάτι μιας Έκθεσης που έχει διάφορα στάδια. Παρουσιάζοντας τα πορτρέτα των προσφύγων μπορούμε και τους δίνουμε μια δυνατότερη φωνή. «Οι άνθρωποι αυτοί με κοίταξαν στα μάτια κι ελπίζω πως θα κοιτάξουν κι εσάς» είπε και πρόσθεσε πως «είναι όντως ένα crash test αυτό που συμβαίνει καθώς τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντοτε όπως κανείς περιμένει. Ωστόσο χρειαζόμαστε στη δράση που υπάρχει και στην αντίδραση μια περαιτέρω αντίδραση. Χρειαζόμαστε κι άλλα στάδια στην αντιμετώπιση του όλου ζητήματος. Ήταν τιμή και προνόμιο για εμένα να παρουσιάζω τη δουλειά μου εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» κατέληξε.
Δείτε αποσμάτατα από τις ομιλίες:
Μια πρώτη μορφή της έκθεσης «Aντιμετωπίζοντας την Προκατάληψη» παρουσιάστηκε από το ίδρυμα Fluxum/Flux Laboratory στη Ζυρίχη το 2017. Στη συνέχεια, το έργο του Mark Henley εκτέθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIFDH) το 2018. Τα πορτρέτα του καλλιτέχνη θα παρουσιαστούν παγκοσμίως με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση.
Το 2016, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ίδρυμα Fluxum/Flux Laboratory δημιούργησε μια δράση, θεωρούμενη ως πολιτιστικό σύμβολο, καλωσορίζοντας 100 άτομα, οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, από το Σχιστό και τον Ελαιώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στον Παρθενώνα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, τα παιδιά και οι γονείς ανακάλυψαν μαζί ένα μέρος της ελληνικής ιστορίας, την ιστορία της χώρας υποδοχής τους. Αυτή η συμβολική ενέργεια έχει γίνει από τότε παράδοση.
Πριν από την έκθεση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, 40 νέοι πρόσφυγες παρακολούθησαν τεχνικές φωτογράφισης πορτρέτων σε ένα εργαστήρι φωτογραφίας με επικεφαλής τον Mark Henley. Τα πορτρέτα τους παρουσιάζονται παράλληλα με την έκθεση του Mark Henley μέχρι τις 27 Ιουνίου, στο πρώην συνεργείο Peugeot, Λεωφ. Συγγρού 114 (είσοδος από Φαλήρου 97-99)
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου
Ο Mark Henley με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου
Ο Γιάννης Σμαραγδής με την σύζυγό του στην παρουσίαση της έκθεσης στη Βουλή
http://www.fluxumfoundation.org/en/
Στη σύντομη κουβέντα μας με τον Μark Henley μας αποκάλυψε ότι τα πορτρέτα της έκθεσης που είναι σκισμένα, δεν έγιναν έτσι λόγω αισθητικής επέμβασης, αλλά από τη βίαιη συμπεριφορά συμπολιτών που δεν ήθελαν τους πρόσφυγες και έσκισαν τα πορτρέτα τους. Τις σκισμένες φωτογραφίες τους, λοιπόν, φωτογράφησε ο Μark Henley για να δείξει το πριν και το μετά.
Σχόλια για αυτό το άρθρο