Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο. Παρόντες ήταν από πλευράς ΚΘΒΕ η Πρόεδρος του δ.σ. του ΚΘΒΕ Μ. Λυσαρίδου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γ. Βούρος, ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. Φ. Γράψας και τα μέλη του δ.σ. Γρ. Βαλτινός, Δημ. Χαλκιάς και Γ. Κιουρτσίδης. Το Διεθνές Ίδρυμα εκπροσώπησαν η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Ιδρύματος Ν. Γκατζούλη (με παρέμβαση που πραγματοποίησε μέσω skype από τη Βοστώνη), ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας Δ. Πασχάλης, ο Αντιπρόεδρος Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο Οικονομικός Διευθυντής Αθανάσιος Ματζούκας και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Ευθύμης Μαυρίδης.
Όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία, ΚΘΒΕ και Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο των σκοπών τους όπως αυτοί εξειδικεύονται στις αντίστοιχες νομικές διατάξεις λειτουργίας τους, συμφωνούν να προβούν στην μεταξύ τους συνεργασία, η οποία συνίσταται στα εξής -ενδεικτικά και όχι περιοριστικά- αναφερόμενα:
• Στην από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων.
• Στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών και λοιπών πνευματικών δράσεων στην έδρα του κάθε ενός συμβαλλόμενου μέρους.
• Στην μεταξύ τους ανταλλαγή υλικοτεχνικής υποστήριξης.
• Στην δυνατότητα παροχής χορηγίας από το Ίδρυμα στο ΚΘΒΕ έναντι ανταποδοτικών οφελών που θα καθοριστούν από κοινού μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
Η συμφωνία πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα με την πραγματοποίηση της παράστασης «Godspell» στην αίθουσα του Ιδρύματος στην Πιερία την Κυριακή 20 Ιουλίου, ενώ το χειμώνα πρόκειται να επεκταθεί με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος F@ce_Φό-ΡΑ που έχει ως αντικείμενο το cyber bullying και θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από το ΚΘΒΕ κατά τη θεατρική περίοδο 2014-2015.
Πρώτη πήρε το λόγο η κ. Λυσαρίδου η οποία χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Δ. Πασχάλη, «ανήσυχο Έλληνα καθώς είναι γνωστό το μεγάλο κοινωνικό του έργο αλλά και η συμβολή του στην αναγέννηση του Διεθνούς Ιδρύματος στην Πιερία».
«Η σημερινή συμφωνία είναι η συνέχεια της στρατηγικής που επιλέξαμε ως διοίκηση μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή πριν ένα χρόνο για το ΚΘΒΕ. Δίπλα στο καλλιτεχνικό έργο, αναδείξαμε τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο του Κρατικού και επιδιώξαμε την εξωστρέφεια. Το Κρατικό Θέατρο με την μεγάλη ιστορία του και το δημιουργικό παρόν του, άνοιξε τις πόρτες του και γίνεται πλέον δεκτό παντού με ιδιαίτερα θετικό τρόπο» είπε η κ. Λυσαρίδου, επικαλούμενη τον Οδ. Ελύτη.
Αναφερόμενη στη συμφωνία που υπογράφτηκε είπε ότι έχει «ιστορική σημασία για το ΚΘΒΕ, καθώς συνδεόμαστε για πρώτη φορά με την Ομογένεια».
«Έχοντας ως πολύτιμο εφόδιο την καλλιτεχνική ιστορία του ΚΘΒΕ αλλά και την παγκόσμια λάμψη του ελληνικού πολιτισμού» τόνισε, «μας δίνεται η δυνατότητα να τολμήσουμε και να κριθούμε μέσα από μία σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Αυτό το στόχο έχει η συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και η Ομογένεια είναι το δημιουργικό όχημα για να το πετύχουμε».
Τέλος, καλωσόρισε την κ. Γκατζούλη αποκαλώντας την «εκλεκτό πνευματικό και δυναμικό τέκνο της ομογένειας».
Η κ. Γκατζούλη ευχαρίστησε τη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου για τη συνεργασία, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποστολή και στους στόχους του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, τονίζοντας ότι είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε για την προώθηση της μελέτης του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Οι στόχοι του Ιδρύματος είναι αποκλειστικά κοινωφελείς, πνευματικοί, κοινωνικοί, καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί» είπε, ενώ τόνισε ότι οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την προσπάθεια να καταστεί το Ίδρυμα Παγκόσμιο Αμφικτιονικό Κέντρο των Μακεδόνων.
Ο κ. Πασχάλης επισήμανε τον κοινό στόχο του Διεθνούς Ιδρύματος του ΚΘΒΕ για προαγωγή και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. «Αποφασίσαμε να υπογράψουμε σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η στροφή στον πολιτισμό και τις τέχνες αποτελεί το ισχυρότερο μέσο για να αισθανθούμε περήφανοι για την κληρονομιά μας, να αντλήσουμε δύναμη από τον πλούτο της και έτσι να προάγουμε τη δημιουργία δραστήριων και συνειδητοποιημένων πολιτών, προκειμένου να προσεγγίσουμε το μέλλον με την ευαισθησία, την αισιοδοξία και την απαιτητικότητα που ταιριάζει σε έναν λαό σαν το δικό μας». Κλείνοντας την παρέμβασή του, ευχαρίστησε το «δυναμικό, καινοτόμο και εξωστρεφές διοικητικό συμβούλιο του ΚΘΒΕ».
Από την πλευρά του ο κ. Βούρος, αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες εξωστρέφειας της χρονιάς που πέρασε, τόνισε ότι μέρος αυτής της πολιτικής της εξωστρέφειας είναι αυτή η συνεργασία. Μίλησε για τις δύο δράσεις που ξεκινούν άμεσα (Godspell και face–φόρα με αντικείμενο το cyber bullying) και έκλεισε λέγοντας ότι «αυτά που έπονται θα είναι δράσεις που θα αφορούν όχι μόνο των εντός των τειχών πληθυσμό αλλά και τον απόδημο ελληνισμό, βεβαίως έχοντας στόχο και φάρο την πολιτισμική μας κληρονομία».
«Νοιώθουμε μεγάλη χαρά που συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις του ΚΘΒΕ. Που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εξωστρέφεια αλλά και μια υπεράνθρωπη προσπάθεια όχι μόνο να επιβιώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΚΘΒΕ αλλά και να ανοίξει τα φτερά του προς τα έξω» δήλωσε ο Γρ. Βαλτινός, μέλος του δ.σ. του ΚΘΒΕ. Στη συνέχεια θυμήθηκε μια παλαιότερη μεγάλη διεθνή περιοδεία με τον «Οιδίποδα Τύραννο» στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, επισημαίνοντας «ότι τους Έλληνες τους έχουν ακόμη ψηλά όλοι ανά τον κόσμο». «Μέσα από τέτοιες οργανώσεις βλέπουμε ότι υπάρχουν Έλληνες σε όλον τον κόσμο, Έλληνες που μας αγαπούν και θέλουν να ενωθούν μαζί μας. Είμαι χαρούμενος γιατί βρέθηκε ένας τέτοιος τρόπος. Κι αυτό που δεν έκανε η Πολιτεία, το κάνει ένας Οργανισμός σαν το ΚΘΒΕ. Ευχόμαστε να βρούμε συμπαραστάτες» κατέληξε.
«Αυτό που μπορούμε να εξάγουμε είναι ο πολιτισμός μας» είπε από την πλευρά του ο κ. Φαχαντίδης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες του εξωτερικού και τη σχέση τους με την Ελλάδα. «Μια συνεργασία του Ιδρύματος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα είναι ίσως η καλύτερη συνεργασία του Ιδρύματος» είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Μαντζούκας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει το Διεθνές Ίδρυμα για τον πολιτισμό, την παιδεία και το περιβάλλον.
«Θεωρώ ότι υπάρχει μία απίστευτη δυναμική στη συνεργασία», τόνισε τέλος ο κ. Μαυρίδης, επισημαίνοντας ότι «από τη μια υπάρχει καλλιτεχνική έμπνευση και από την άλλη τεχνοκρατική γνώση».
Σχόλια για αυτό το άρθρο