Η Αθήνα αλλάζει. Με όχημα τις ιδέες των νέων ανθρώπων, κάνει βήματα μπροστά, βρίσκει ρυθμό, συντονίζεται με τη νέα εποχή, γίνεται θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.
Στο ιστορικό κέντρο, κυρίως σε γειτονιές που τα τελευταία χρόνια δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα, καιρό τώρα οι πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων βρίσκουν φιλόξενο πεδίο έκφρασης σε χώρους πολυσυλλεκτικών δραστηριοτήτων. Στα στέκια που φιλοδοξούν να γίνουν εκκολαπτήρια των ταλέντων, άνθρωποι με διαφορετικές καλλιτεχνικές ή επαγγελματικές ανησυχίες μπορούν να προβάλουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό, να ανταλλάξουν ιδέες και, εντέλει, να συνεργαστούν. Η ζύμωση αυτή μοιάζει με big bang δημιουργικότητας: Δίνει διέξοδο στους νέους που κυνηγούν τα όνειρά τους, γεμίζοντας ταυτόχρονα με ενέργεια και χρώμα γωνιές της πόλης που με τα χρόνια και την απαξίωση είχαν ξεθωριάσει.
Το «Ρομάντσο» φώτισε την Ομόνοια
Σε ένα μικρό, σκοτεινό στενό ανάμεσα στη Σωκράτους και τη Μενάνδρου στην Ομόνοια που για χρόνια ήταν απροσπέλαστο, «ξαναγεννήθηκε» από την ομάδα του πολιτιστικού οργανισμού Bios το κτίριο που για περισσότερα από 60 χρόνια στέγαζε το περιοδικό «Ρομάντσο». Εκεί έχουν δημιουργηθεί γραφεία στα οποία δραστηριοποιούνται αρχιτέκτονες, γραφίστες, φωτογράφοι, εικαστικοί, σχεδιαστές κ.ά., καθώς και ένα πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό στο κοινό, με καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπου οι νέοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα καινούργιες ομάδες που ακόμη κάνουν τα πρώτα τους διερευνητικά βήματα κερδίζουν υποτροφίες μέσω ενός διαγωνισμού. Ουσιαστικά τους παρέχεται δωρεάν χώρος εργασίας στο κτίριο για οκτώ μήνες.
«Στα δέκα χρόνια δραστηριοποίησης, όλοι εμείς που ανήκουμε στην ομάδα του Bios θελήσαμε να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του Κέντρου. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν ”εξωστρεφή” χώρο όπου δημιουργικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να εργάζονται χωρίς να ασχολούνται με τα καθημερινά ζητήματα, που έχουμε αναλάβει εμείς, ενώ την ίδια στιγμή το κτίριο θα λειτουργούσε ως ένας πολιτιστικός χώρος έκφρασης αυτών των ανθρώπων και πόλος έλξης για το κοινό. Σήμερα στο ”Ρομάντσο” δουλεύουν 30 ομάδες σε 24 γραφεία καθώς κάποιες συστεγάζονται, ενώ το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η δικτύωση των νέων επαγγελματιών», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Bios Ρομάντσο» και συμπληρώνει: «Το ”Ρομάντσο” είναι μια μετάλλαξη, με σύγχρονο τρόπο, ενός μοτίβου που υπήρχε παλιά στην πόλη μας. Είναι ένας φάρος αισιοδοξίας σε μια ξεχασμένη άκρη της Αθήνας».
Ανάμεσα στους νέους που διατηρούν την επαγγελματική τους στέγη στο «Ρομάντσο» είναι η φωτογράφος Αθηνά Λιάσκου και η εικαστικός Μαρίνα Βελησιώτη. «Ο χώρος από την πρώτη στιγμή που τον είδα μου δημιούργησε ωραία αίσθηση. Μου άρεσε το φως. Το ”Ρομάντσο” έχει βοηθήσει την περιοχή να αλλάξει», αναφέρει η Αθηνά Λιάσκου. Η Μαρίνα Βελησιώτη, της οποίας η εικαστική έκθεση «Nature Immortelle» εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου, δηλώνει ενθουσιασμένη. «Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου».
Η ομάδα του δημιουργικού γραφείου «Fooolish», ο Δημήτρης Ζαρκάδας, ο Γιάννης Αμπελάς και ο Γιάννης Χουλάκης, εδώ και έναν μήνα ανήκουν στην κοινότητα του «Ρομάντσο». «Δεν θέλαμε να απομονωθούμε και εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε τον επαγγελματικό μας κύκλο», μας λένε.
Ο κύβος των start-ups ερρίφθη στο «Cube»
Στον πεζόδρομο της Κλεισόβης στα Εξάρχεια, νέοι δημιουργοί start-up εταιρειών βρίσκουν στέγη στον πολυχώρο «The Cube», ενώ παράλληλα συναντώνται με «ομοϊδεάτες» τους λάτρεις της τεχνολογίας, αναλύουν τις καινοτόμες ιδέες τους και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο τους. Στο πενταώροφο κτίριο δουλεύουν σε καθημερινή βάση 35 ομάδες, ενώ συχνά διοργανώνονται ομιλίες πάνω σε τεχνολογικά θέματα και δύο φορές τον μήνα γίνονται δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού για παιδιά ηλικίας 7 με 12 ετών.
«Στο ”Cube” καλλιεργούμε ένα περιβάλλον εργασίας που ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να προχωρήσουν με διαφορετικό τρόπο. Δουλεύουν ενώ ταυτόχρονα διακινούν τις ιδέες τους. Είναι ένας ανοιχτός χώρος που προσφέρεται για καινούργιες δράσεις», λένε οι ιδιοκτήτες Σταύρος Μεσσήνης και Μαρία Καλαφάτη.
Η ομάδα «GloVo», μια παγκόσμια πλατφόρμα εθελοντών, φιλοξενείται στο κτίριο. «Εδώ είμαστε σαν οικογένεια. Δουλεύουμε ελεύθερα και εκφραζόμαστε. Το γραφείο μας είναι στο κέντρο της πόλης και μας διευκολύνει», λέει ο Χρήστος Παναγιώτου, ένας εκ των ιδρυτών της. Στα πλεονεκτήματα του χώρου αναφέρεται ο Σπύρος Δοξιάδης, ο οποίος διατηρεί το γραφείο της ιστοσελίδας του «Ask 4 food» στο κτίριο του «Cube». «Πραγματοποιούνται διαλέξεις τεχνολογίας και δουλεύοντας εδώ μαζί με τον συνέταιρό μου ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο».
To δισκογραφικό άλμα του «six d.o.g.s»
Η ιδέα γεννήθηκε όταν ήταν ακόμη μεταπτυχιακός φοιτητής στο Λονδίνο. Ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος σχεδίαζε να δημιουργήσει έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας όπου πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες θα παρουσίαζαν τη δουλειά τους. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα πριν από πέντε χρόνια και κάθε χρόνο στο «six d.o.g.s», το… πολιτιστικό κέντρο διασκεδάσεως, όπως το χαρακτηρίζει ο ιδιοκτήτης του, έχουν παρουσιαστεί 500 διαφορετικά δρώμενα μουσικού προσανατολισμού ενώ πριν από δυο ημέρες εγκαινιάστηκε η δική του δισκογραφική ετικέτα.
«Δημιουργήσαμε το ”six d.o.g.s” για να φανεί ουσιαστικά η δουλειά των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Εδώ οι νέοι άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική βρήκαν πεδίο για να εκφραστούν. Αποτελείται από ένα gig space (έναν multi-χώρο όπου μπορεί να φιλοξενήσει συναυλίες, πάρτι και θεατρικά, μέχρι σεμινάρια και ειδικές προβολές), ένα project space, το μπαρ, το φουαγιέ και τον κήπο». Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο χώρου όπου όλοι μπορούν να ”παίξουν”», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος. Το γνωστό στέκι στο Μοναστηράκι με φήμη που αναπαράγεται διεθνώς δημιούργησε τη «six d.o.g.s records». «Ηταν το όνειρό μας και τελικά πραγματοποιήθηκε», προσθέτει.
Οι δύο πρώτες κυκλοφορίες ανήκουν στους The East και Lemos. «Η σχέση μας με τα παιδιά από το ”six d.o.g.s” ξεκινάει πίσω στο 2009 ή 2010. Τον περασμένο Μάιο μας ανακοίνωσαν πως θέλουν να είμαστε η πρώτη τους κυκλοφορία.
Στην πρώτη μας συνάντηση καταλάβαμε πως δεν θέλουν απλώς ένα label και μερικές σκόρπιες κυκλοφορίες, άλλα μια ουσιαστική παρουσία στην εγχώρια εναλλακτική μουσική», λένε τα μέλη του συγκροτήματος «The East» και καταλήγουν: «Η εποχή έχει αλλάξει, μαζί της και η μουσική βιομηχανία, και τα παιδιά από το ”six d.o.g.s” μάλλον το γνωρίζουν καλά αυτό. Είναι ακόμα ξεκίνημα άλλα νομίζουμε ότι ένα αξιόλογο label έχει γεννηθεί».
ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ – ethnos.gr
clarayen@pegasus.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο