Χθες είχα την τύχη να επισκεφτώ το νέο υπερσύγχρονο μουσείο της Θήβας. Το ΝΑΙ το είπα πριν καν καλοδιαβάσω την πρόσκληση της πολυμήχανης Τατιάνας Καραπαναγιώτη και του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Και πάρα πολύ καλά έκανα. (Και ξεσήκωσα και το Γιώργο Παυριανό να ερθει μαζί κάνοντας λάθος από τη βιασύνη μου – του πα πως θα πάμε στους Δελφούς!)
Φτάσαμε ταχύτατα σε αυτό το συγκλονιστικό ολοκαίνουργιο αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο μας ξενάγησε η Αλεξάνδρα Χαραμή μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη. Ξεκινήσαμε από το φρούριο, είδαμε τα πάντα όλα μέσα.. τρελάθηκα να φωτογραφίζω τα αριστουργήματα και μετά μας περπάτησαν στη Θήβα μέχρι να φτάσουμε σε χώρο ανασκαφών και να θαυμάσουμε το τόσο μερακλίδικο και δύσκολο αυτό έργο.
Ολη η ιστορίας της αρχαίας Θήβας ξεδιπλώνεται μπροστά σου με τον πιο σύγχρονο τρόπο μέσα σε 1.000 τμ. Τα ευρήματα είναι αριστουργήματα και να σας θυμίσω πως στα εγκαίνειά του τραγούδησαν οι 7 σπουδαίες μας Αλεξίου, Αρβανιτάκη,Γαλάνη,Μπάμπαλη,Πρωτοψάλτη,Τσαλιγοπούλου και Φριντζήλα.
Η Χαρούλα Αλεξίου είναι Θηβαία όπως ο Ηρακλής και η φιλενάδα μου Κατερίνα Ζαρίφη που τρελάθηκε όταν είδε τη φωτό μας με τον Κώστα Μπακογιάννη στο instagram.
Τρεις επί Θήβας!
Δεν έχω λόγια για τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.. Αστέρι. Μας ξενάγησε με τον πιο ωραίο, κουλ και φιλόξενο τρόπο και ό,τι έλεγε ήταν παραπάνω από σωστό. Τελικά μάλλον υπάρχει ελπίδα.. Μετά την ξενάγηση στο μουσείο, που για μένα είναι το καλύτερο μετά της Ακρόπολης, φυσικά και μας πήγαν παραδοσιακά για παιδάκια. Ο Παυριανός ήθελε μόνο «με λιπάκι» και εκεί που μιλούσαμε για πολιτιστικά άρχισε να αραδιάζει τα σουξέ του και να κλέβει την παράσταση ειδικά με το «Γ@μω την καταδίκη μου, δεν πλήρωσα το νοίκι μου.. δεν πλήρωσα το ρεύμα μου και πάγωσε το αίμα μου..» Διαχρονικά πράγματα!
Αριστουργηματική ημέρα σε ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείτε απαραιτήτως και το οποίο είναι και πλήρως εξοπλισμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Ένα υπερσύγχρονο μουσείο, με συλλογές σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, που παρέμενε κλειστό τα τελευταία εννέα χρόνια, λόγω της επέκτασης και της ανακαίνισής του.
Στον αύλειο χώρο του, εκτίθενται λίθινα μνημεία, ενώ υπάρχει και ένας μεσαιωνικός πύργος. Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας.
Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει έως τα θεμέλια του μουσείου. Εκεί διατηρείται τμήμα οικίας της 3ης χιλιετίας, τάφοι του 17ου αιώνα π.Χ. και η θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας.
Το μουσείο έχει πρόσβαση για επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης, ενώ διαθέτει ψηφιακές εφαρμογές, και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Φιλοξενεί αρχαιότητες απ όλη τη Βοιωτία, το 80 τοις εκατό των οποίων είναι νέα ευρήματα, όπως είπε η διευθύντριά του, Αλεξάνδρα Χαραμή, κατά την ξενάγηση των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Τρίτης, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του ο κύριος Μπακογιάννης δήλωσε ότι σύντομα στην περιφέρεια θα υπάρξει και ένα ακόμα «ζωντανό» μουσείο, αυτό της Δημοκρατίας. Σ αυτό θα γίνονται μεταξύ άλλων δράσεις του Δήμου Καρπενησίου, ενώ θα περιλαμβάνει και χώρο για δραστηριότητες των νέων του χωριού.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τόνισε ότι δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιφέρεια είναι η Κωπαΐδα και ο Ασωπός. Πρόσθεσε ότι στην Κωπαΐδα γίνονται έργα ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχει και επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο για συντήρηση,ενώ με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ εφικτή θα είναι η δημιουργία κλειστού αρδευτικού δικτύου.
Το αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας είναι ανοιχτό τους θερινούς μήνες, 8 το πρωί με 8 το βράδυ, εκτός Δευτέρας. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 6 ευρώ.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟ!
Σχόλια για αυτό το άρθρο