Έχουν ανιχνευτεί περισσότερες από 180 διαφορετικές ουσίες μέσα στο μέλι, με μοναδική οργανική διασύνδεση μεταξύ τους, δίνοντας ένα προϊόν με εκπληκτικές ιδιότητες. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης τροφή γιατί περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών και πρωτεϊνης, αλλά ενεργειακά μπορεί να σταθεί δίπλα σε οποιοδήποτε τρόφιμο.
Η Apitherapy (Μελισσοθεραπεία), επιστήμη που προωθεί τη χρήση των προϊόντων της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς, έχει αναδείξει και τοποθετήσει το μέλι στη θέση που του αξίζει:
- Το μέλι αποτελείται κυρίως από απλά ζάχαρα και η απορρόφησή τους από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται γρήγορα. Γι’ αυτό ενδείκνυται σε καταστάσεις που χρειαζόμαστε μια άμεση πηγή ενέργειας, όπως στον αθλητισμό, στις ασθένειες, στηνεγκυμοσύνη και γενικά στους ταλαιπωρημένους οργανισμούς.
-
Οι αντισηπτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες βοηθούν σε παθήσεις όπως το έλκος ή στην επούλωση πληγών.Υπάρχουν στην αγορά ειδικά επιθέματα με μέλι για τον καθαρισμό και την προστασία μικροτραυμάτων. Οι ιδιότητές του αυτές οφείλονται :
- Στην υψηλή συγκέντρωση Υπεροξειδίου του υδρογόνου( Η2Ο2) το γνωστό μας οξυζενέ.
- Στην υψηλή συγκέντρωση ζαχάρων που διαθέτει.
- Στην υψηλή συγκέντρωση Υπεροξειδίου του υδρογόνου( Η2Ο2) το γνωστό μας οξυζενέ.
- Η συγκέντρωση βιταμινών του μελιού δεν είναι υψηλή, ώστε να αρκεί για τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού, βοηθάνε όμως στην απορρόφηση των ζαχάρων και των τροφών, λόγω των ενζύμων που διαθέτει (αμυλάση) και ασκεί ευνοϊκή επίδραση στηνανάπτυξη ύψους και βάρους των παιδιών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και μαγνησίου στο σκελετό τους.
- Περιέχει μεγάλο αριθμό και ποικιλία ολιγοσακχαριτών, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και δράση των bifidobacteria, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ισορροπίας της μικροχλωρίδας του πεπτικού σωλήνα. Συνεπώς το μέλι δρα ως προβιοτικό.
- Η συνεργιστική δράση του μελιού, δηλαδή ο πολλαπλασιασμός της συνέργειας και δράσης δύο ή περισσοτέρων ουσιών είναι από τα ζητήματα που πραγματεύεται η Apitherapy με θετικά συμπεράσματα μέχρι στιγμής.
- Τα ιχνοστοιχεία (ανόργανα άλατα) που περιέχει παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμόκαι στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζουν τηνοξύτητα του στομάχου και βοηθούν στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Επίσης, λόγω των ιχνοστοιχείων που διαθέτει, βοηθά στο σχηματισμό υγιών νυχιών και μαλλιών. Στα σκουρόχρωμα μέλια τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε πιο μεγάλες συγκεντρώσεις.
- Βοηθά λόγω του σιδήρου και των βιταμινών Β6,Β9 που περιέχει, στην γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα χολίνης που βοηθά στη δυσκοιλιότητα.
- Λόγω των ζαχάρων του, βοηθά σημαντικά και εντυπωσιακά στο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα την ταχύτερη απαλλαγή καταστάσεων μέθης.
- Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των στεφανιαίων αρτηριών λόγω της ακετυλοχολίνης που περιέχει.
- Το μέλι περιέχει κάποια μικρή ποσότητα γύρης και μπορεί να βοηθήσει άτομα με εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, φέρνοντάς τα σε επαφή, ομαλά και αργά με τις αλλεργιογόνες ουσίες που πιθανά να προέρχονται από τη γύρη των λουλουδιών της περιοχής που ζούνε. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει το μέλι να προέρχεται από την περιοχή της ευρύτερης κατοικίας, για να περιέχει γύρη από τα φυτά της γύρω περιοχής που πιθανά να αποτελούν το αλλεργιογόνο αίτιο.
-
Η εφαρμογή τσιμπήματος μέλισσας χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες – αλλά και σήμερα – για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν δει βελτίωση με μελισσοθεραπεία. Συνήθως γίνονται τρεις συνεδρίες την εβδομάδα με τσιμπήματα ζωντανών μελισσών για έξι μήνες. Όταν μια περιοχή που ήδη έχει φλεγμονή, δεχθεί κέντρισμα και αναπτύξει οίδημα, φυσικοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες του σώματος συρρικνώνουν το οίδημα, μειώνοντας ταυτόχρονα τη φλεγμονή που οφειλόταν στο αρχικό αίτιο.Το δηλητήριο της μέλισσας ίσως είναι ωφέλιμο και με άλλο τρόπο. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που λείπουν στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.Η μελισσοθεραπεία έχει βραχυχρόνιες παρενέργειες, όπως κνησμός, πρήξιμο και κοκκίνισμα του δέρματος. Έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή και θάνατοι από αλλεργικό σοκ. Πριν ξεκινήσετε θεραπεία, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να ελέγξετε αν τυχόν είστε ευαίσθητοι σε τσιμπήματα μελισσών.
Το μέλι δεν είναι σε καμιά περίπτωση φάρμακο με την σύγχρονη έννοια του όρου, αλλά δρα σε αρκετές παθήσεις θεραπευτικά και σε άλλες επικουρικά.
Παραδοσιακές συνταγές
Στην παράδοσή μας έχουν παραμείνει πολλά παρασκευάσματα (γιατροσόφια – ματζούνια) με συστατικό το μέλι. Κανένα από αυτά δεν είναι επικίνδυνο, με εξαίρεση τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να παρουσιάσουν άτομα με αλλεργικά προβλήματα σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Κάποια από τα γιατροσόφια που περιέχουν μέλι είναι τα παρακάτω :
- Αλλεργική ρινίτιδα (εποχιακή). Δυο μήνες πριν την “επίμαχη” περίοδο συνιστάται η κατανάλωση δυο κουταλιών του γλυκού μέλι καθημερινά. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε μέλι της περιοχής που ζείτε. Μπορείτε να μασάτε μια μπουκιά κηρήθρα 5 με 10 λεπτά, δύο φορές την ημέρα (χωρίς να την καταπίνετε).
- Αποσυμφορητικό. Βράζουμε φλούδες γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιού ή λεμονιού, μαζί με την άσπρη ψίχα τους, σε νερό ανακατεμένο με μέλι. Ανακατεύετε ώσπου οι φλούδες να γίνουν σαν σφουγγάρι. Προσέξτε να μην τις παραβράσετε – δεν φτιάχνουμε γλυκό. Τρώτε ένα κομμάτι, όποτε αρχίζουν τα συμπτώματα, κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για όλη την επικίνδυνη περίοδο.
- Αϋπνία – Aγχος. Ζεστό γάλα με μέλι. Ζεστά ροφήματα χαμομηλιού ή τίλιου με μια κουταλιά του γλυκού μέλι.
- ‘Αφθες. Μια κουταλιά μέλι που παραμένει για όσο μπορούμε στα σημεία με τις άφθες. Δυο με τρεις φορές την ημέρα.
- Ευσταχιανές σάλπιγγες. Οι θεραπευτές της αγιουρβέδα κάνουν μαλάξεις στους λεμφαδένες που βρίσκονται κοντά στα αυτιά. Το μασάζ συμπληρώνεται με ένα ρόφημα από το φυτό Amala μαζί με ακατέργαστο μέλι.
- Βήχας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό αποχρεμπτικό με ένα μεγάλο κρεμμύδι και ανεπεξέργαστο μέλι. Κόψτε το κρεμμύδι σε ροδέλες, βάλτε το σε ένα μπολ, σκεπάστε το με μέλι και αφήστε το για 10 – 12 ώρες. Στραγγίστε το και πάρτε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα, κάθε 5 ή 6 ώρες. Μια άλλη συνταγή είναι η δημιουργία ενός μίγματος από ίσα μέρη μελιού, λαδιού και τσίπουρου.
- Δυσκοιλιότητα.Μία κουταλιά της σούπας μέλι, πρωί – βράδυ.
- Ελαφρά εγκαύματα. Ένα λεπτό στρώμα μελιού στην περιοχή του εγκαύματος και χαλαρή επίδεση με γάζα. Ανανεώνεται καθημερινά.
-
Πληγές. Επάλειψη των επιφανειακών πληγών με μέλι. Στην αγορά κυκλοφορούν επιθέματα μελιού για ήπιους τραυματισμούς.
-
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο παραπανω κείμενο παρέχουν ενημέρωση βάση μιας συγκεκριμένης βιβλιογραφίας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική γνωμάτευση
Σχόλια για αυτό το άρθρο