Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο τσάι έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες έρευνες, όμως, έχουν επικεντρωθεί στο τσάι που προέρχεται από το φυτό Camelia sinensis και ιδιαίτερα στο πράσινο και το μαύρο τσάι.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
Η παρούσα έρευνα εστιάζει περισσότερο στην προσπάθεια να απαντηθεί το βασικό διατροφικό ερώτημα: «τι τύπο τσάι πρέπει να προτιμάμε και τι ποσότητα αυτού καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αντιοξειδωτικά». Για αυτό το σκοπό, το πείραμα δεν γίνεται μόνο στο πράσινο και το μαύρο τσάι, αλλά και σε άλλους επτά τύπους, ιδιαίτερα προσφιλείς στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Αυτοί είναι οι εξής:
•τσάι βουνού,
•δίκταμο,
•μέντα,
•φασκόμηλο χύμα,
•φασκόμηλο εμπορίου,
•φλαμούρι και
•χαμομήλι.
Επίσης, εξετάζεται ο τύπος Earl Grey, που είναι μαύρο αρωματισμένο τσάι, με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσο μειώνονται τα περιεχόμενα αντιοξειδωτικά με την επιπλέον επεξεργασία.
ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά τσάι αποδείχθηκε το Πράσινο, ενώ ακολουθούσαν τα υπόλοιπα με την εξής σειρά: Φασκόμηλο εμπορίου > Earl Grey > Μαύρο τσάι > Μέντα > Δίκταμο > Τσάι βουνού > Φλαμούρι > Χαμομήλι > Φασκόμηλο χύμα. Η αντιοξειδωτική ικανότητα ήταν μεγαλύτερη στο Φασκόμηλο εμπορίου και μειωνόταν στα υπόλοιπα με την εξής σειρά: Earl Grey > Πράσινο > Μαύρο τσάι > Χαμομήλι > Τσάι βουνού > Μέντα > Φλαμούρι > Δίκταμο > Φασκόμηλο χύμα.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Η προσθήκη ζάχαρης μείωσε την αντιοξειδωτική δράση των ροφημάτων. Η προσθήκη γάλατος δεν επέδρασε σημαντικά, αλλά σημειώθηκε μια μικρή μείωση της αντιοξειδωτικής δράσης.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙΟΥ
Αντίθετα, η προσθήκη λεμονιού και μελιού στο μαύρο τσάι αύξησαν σε σημαντικό βαθμό αυτές τις δυο παραμέτρους. Όσο για τη μικρή διαφορά που παρατηρήθηκε μεταξύ Earl Grey και μαύρου τσαγιού, αυτή πολύ πιθανά οφείλεται στο 0,5 g παραπάνω που ήταν το Earl Grey, ή σε συστατικά του περγαμότου που περιέχεται στο Earl Grey, ή/ και στη διαφορετική ποικιλία και επεξεργασία του φυτού Camelia sinensis των δυο προϊόντων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα παραπάνω αποτελέσματα συγκλίνουν στις εξής συστάσεις για τον πληθυσμό:
α) προτιμάμε από τα τσάγια το πράσινο, και από τα ελληνικά βότανα το φασκόμηλο και το δίκταμο,
β) προσθέτουμε άφοβα λεμόνι και μέλι, μέτριες ποσότητες γάλατος και όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρης.
Συγκεκριμένη σύσταση για την ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά δεν μπορεί να γίνει βασισμένη στα αποτελέσματα μόνο αυτού του πειράματος. Άλλες έρευνες βιοδιαθεσιμότητας ή επιδημιολογικές προτείνουν έως και 10 ΚΟΥΠΕΣ ΤΣΑΓΙΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ. Κάτι τέτοιο όμως είναι ανέφικτο κι αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι στη διατροφή, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η ποικιλία των διατροφικών πηγών. Μια διατροφή που περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, 1-2 ποτηράκια κρασί, μετριασμένη χρήση ελαιολάδου και 1-2 κούπες τσάι την ημέρα καλύπτει τις ανάγκες μας σε αντιοξειδωτικά, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
ΠΗΓΗ: ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ της Δήμητρας Καγιάφα
Σχόλια για αυτό το άρθρο