Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο Κεντρική Σκηνή, η εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρoμανωλάκη. Ο Στάθης Λιβαθινός μετά την επιτυχημένη του θητεία ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, παρέδωσε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τα κλειδιά του γραφείου της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, στον Δημήτρη Λιγνάδη.
Ο Στάθης Λιβαθινός τόνισε μεταξύ άλλων ότι πάνω από τα κόμματα είναι οι θεσμοί και η πολιτεία. Πιο συγκεκριμένα είπε: Είναι μέρα μιας χαρούμενης λύπης και μιας λυπημένης χαράς, γιατί αυτά πάντοτε συνυπάρχουν στη ζωή. Ένας μεγάλος συγγραφέας είπε ότι η ζωή μας είναι συναντήσεις και αποχαιρετισμοί. είναι μια πολύ σημαντική μέρα γιατί θα θέλαμε να συμβεί κάτι πολύ όμορφο και κάτι αυτονόητο. Αλλά όπως ξέρουμε όλοι, η δύναμη του αυτονόητου στη χώρα μας είναι πάντα λίγο σχετική. Το αυτονόητο είναι -όπως είπα και το Μάιο στη συνέντευξη τύπου- σε περίπτωση που δεν θα συνέχιζα τη θητεία μου, θα είμαστε όλοι κι εγώ, κοντά στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή. Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και το πρώτο που θα έκανε ο καινούργιος Καλλιτεχνικός διευθυντής, θα ήταν να δημιουργήσουμε μια παράδοση… με την παράδοση. Έτσι, να έχω την ευκαιρία κι εγώ να αποχαιρετήσω τους επί τέσσερα χρόνια τους συνεργάτες μου και να γνωρίσουμε όλοι τον καινούργιο καλλιτεχνικό διευθυντή. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Πολιτεία που μου εμπιστεύτηκε την τύχη του πρώτου θεάτρου της χώρας σε μένα και στους άξιους συνεργάτες μου, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να ξεχάσουμε την προσωπική μας ζωή και να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε.
Με όλο το θάρρος του αυτονόητου, βλέπεται η χώρα μας με το αυτονόητο έχει μια περίεργη σχέση. Άλλες χώρες της Ευρώπης ξεκινούν με το αυτονόητο και προχωρούν προς το μέλλον. Στη χώρα μας ξεκινάμε από το χάος και προχωρούμε με αργά και σταθερά βήματα προς το αυτονόητο! Αλλά είναι κι αυτό μια πορεία, είναι κι αυτό μια αρχή. Θα ήθελα χωρίς αυτό να εκληφθεί -προς Θεού- ως παράπονο, ή ως κατηγορία, είναι ένα αίτημα γιατί η πολιτεία είμαστε όλοι εμείς. Μια φιλική συμβουλή σχεδόν ψιθυριστά, καταλαβαίνοντας τις συγκυρίες, καταλαβαίνοντας τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες, εύχομαι να είμαι ο τελευταίος καλλιτεχνικός διευθυντής ενός τέτοιου τεράστιου θεσμού, που μαθαίνει ότι δεν θα συνεχίσει 20 μέρες πριν λήξει η θητεία του. Δεν το λέω για μένα αυτό, εννοώ το πόσο θα πρέπει η πολιτεία να μην αιφνιδιάζεται και να μην αιφνιδιάζει, ώστε ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής να έρθει εδώ έξι μήνες πριν για να μπορεί μεθοδικά και σταδιακά να ενημερώνεται για τα πολύπλοκα και σημαντικά θέματα ενός Εθνικού Θεάτρου. Μόνο έτσι θα περάσουμε σιγά σιγά σε μια κανονικότητα. Αυτή είναι μία κουβέντα μακρυά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα και οποιοδήποτε κόμμα.
Γιατί πάνω από τα κόμματα είναι οι θεσμοί και η πολιτεία. Για εμάς, το μεγαλύτερο κόμμα είναι η Τέχνη και το Εθνικό μας Θέατρο.
Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη, ο Στάθης Λιβαθινός είπε: Σου παραδίδουμε ένα θέατρο το οποίο είναι υγιές οικονομικά με τα αποθεματικά του, ένα θέατρο το οποίο έχει δύο καινούριες σκηνές -την Πειραματική για να δουλεύουν οι νεότεροι και το Μικρό Εθνικό το οποίο είναι ένα μικρό-μεγάλο σύμπαν-, ένα θέατρο με κοινωνικό πρόσωπο που αφουγκράζεται την κοινωνία, ένα θέατρο με μία σχολή που είναι στολίδι και ένα νέο τμήμα σκηνοθεσίας, ένα θέατρο που δούλεψε με τους νέους δημιουργούς, πρόβαλλε το νεοελληνικό έργο, ένα θέατρο που περιμένει να το προχωρήσεις με τα προσόντα σου και γιατί όχι να το απογειώσεις.
Η Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτηριστικά είπε:Ο πολιτισμός μας συναντά τον πολιτισμό. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η τελετή, η αλλαγή σκυτάλης θα έλεγα. Αυτό δεν το λέω τυχαία. Θεωρώ ότι η αλλαγή σκυτάλης δεν σημαίνει διακοπή δεσμών. Μένουμε όλοι σταθεροί στην ποιότητα και στην αξιοπρέπεια. Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τον Στάθη Λιβαθινό για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι του Εθνικού θεάτρου. Ελπίζω και πιστεύω ο Δημήτρης Λιγνάδης με ένα ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο σύντομα θα κάνει το δικό του προγραμματισμό και πιστεύω ότι ο στόχος όλων είναι το Εθνικό να συνεχίσει να ανεβαίνει με την εξωστρέφεια που πρέπει να εκπέμπει, με τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ο επόμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (μετά τον Δημήτρη Λιγνάδη) θα προκύψει από προκήρυξη της θέσης που θα καταρτιστεί σε διάλογο με τον καλλιτεχνικό κόσμο και με τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ενώ θα ανακοινωθεί έξι μήνες πριν από τη λήξη θητείας του τωρινού διευθυντή προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση.
Ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε ότι θα καταρτιστεί άμεσα νέο οργανόγραμμα και θα δοθούν στην πρώτη κρατική σκηνή τα απαραίτητα εργαλεία για να είναι εύρωστη οικονομικά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στους πολίτες που είναι και οι βασικοί χρηματοδότες του.
ΟΔημήτρης Λιγνάδης ξεκίνησε την ομιλία του με μία φράση του Κρέοντα, που έχει πει και ο ίδιος στην Επίδαυρο: Αδύνατο να μάθεις τη σκέψη, τη γνώμη και τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου πριν δοκιμαστεί στην αρχή, στην εξουσία και στους νόμους. Αυτό είναι η απάντησή μου για σήμερα. Το Εθνικό Θέατρο είναι ένα καράβι που μπορεί να αλλάζει καπετάνιο και πλήρωμα, αλλά οι επιβάτες του είναι πάντα ο Ελληνικός λαός. Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει για το Εθνικό, ακόμα κι αν δεν κατάφερε ποτέ να έρθει να δει μία παράστασή του. Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά διαχειριστές αυτού του θεσμού. Κι αυτό το έχω πολύ καλά υπόψιν μου στον τρόπο που θα διοικήσω-διευθύνω το Εθνικό Θέατρο. Δεν ήρθα για να καταστρέψω, αλλά για να συνεχίσω το λαμπρό έργο των προηγουμένων σύμφωνα με τις επιταγές που μου επιβάλλουν το προσωπικό μου στίγμα και οι προκλήσεις της χρονικής συγκυρίας. Στην παρούσα συνθήκη, στη σημερινή Ελλάδα, το Εθνικό Θέατρο θα πρέπει να προσπαθήσει να καλύψει τα κενά, τις ελλείψεις, τις στραβοτιμονιές της σημερινής Παιδείας. Ένα από τα χαρακτηριστικά προφίλ του Εθνικού Θεάτρου θα ήθελα να είναι και η εκπαιδευτική του αποστολή. Ως Δημήτρης Λιγνάδης με την εμπειρία που έχω και την καλλιτεχνική και την εκπαιδευτική, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει γραφείο αλλά ακόμα περισσότερο ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει ζωή.
Στο τέλος μοιράστηκε μαζί μας κάτι πολύ προσωπικό: Στις 31 Αυγούστου που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντα του διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, συμπληρώνονται ακριβώς 30 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του, ο σπουδαίος φιλόλογος και μεταφραστής Τάσος Λιγνάδης. «Θα ήθελα να του αφιερώσω τη χαρά της τιμής που μου γίνεται σήμερα».
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε κοκτέιλ παρουσία των δημοσιογράφων αλλά και των ηθοποιών που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή. Δείτε αναλυτικά στην επόμενη σελίδα
"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"
...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…
Σχόλια για αυτό το άρθρο
Κλείστε διακόπες με σκάφος απο την BednBlue.com και λάβετε έκπτωση χρησιμοποιώντας το κούπονι: cosmopoliti
Σχόλια για αυτό το άρθρο