Ιδιαίτερα χαρούμενος που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με την “Ώρα του Διαβόλου” δήλωσε ο Γιώργος Χρανιώτης στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Αριστοτέλειον στις 11 Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικά είπε ότι: “το τελευταίο διάστημα ένιωθε ότι η συγκεκριμένη παράσταση δεν είχε κλείσει τον κύκλο της”. “Ο Διάβολος και ο Θεός, φοράνε διαφορετικά ρολόγια που δείχνουν την ίδια ώρα” δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μηνύματα που πηγάζουν από το κείμενο του Fernando Pessoa.
Η Ευγενία Σαμαρά, η οποία βρίσκεται επί σκηνής στο πλευρό του σαν Μαρία, δεν έκρυψε τη χαρά της που επιστρέφει στην πόλη της, με τη συγκεκριμένη παράσταση. “Η Μαρία, πέρα από την θρησκευτική της υπόσταση είναι ένας ανθρώπινος χαρακτήρας με πάθη, που δεν αποδίδονται στο βιβλικό της πρόσωπο”, επεσήμανε. Τόνισε επίσης πως, “Θα δούμε μια σύγκρουση καλού και κακού, φωτεινού και σκοτεινού”.
Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Αποστολόπουλος, μίλησε για το σαρκασμό που υπάρχει μέσα στο κείμενο και αναδεικνύεται ιδιαίτερα, επίσης στάθηκε στη χημεία των δύο ηθοποιών, η οποία ολοκληρώνει την παράσταση.
Η ανατρεπτική ομάδα της Dada – Art, ο εκκεντρικός σκηνοθέτης Γρηγόρης Αποστολόπουλος και η εταιρεία ΘΕΑ.ΜΑ. (θέατρα Μακεδονίας), μεταφέρουν για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αριστοτέλειον, το τολμηρό κείμενο του Πεσσόα, σε μία παράσταση γεμάτη εντάσεις και ανατροπές. Από Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και για μόνο 10 παραστάσεις!
Ο Γιώργος Χρανιώτης ως Διάβολος και η Ευγενία Σαμαρά (που αναλαμβάνει στο νέο ανέβασμα το ρόλο της Μαρίας), “ορκίζονται” στον έρωτα, στο πάθος και στην αμφισβήτηση κάθε νόμου.
Στη δεύτερη αυτή σεζόν της παράστασης, οι συντελεστές δίνουν μία νέα δυναμική στο έργο. Ανανεωμένη σκηνοθεσία, νέα visuals και φωτισμοί, πάντα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ομάδας.
«Μείνετε λοιπόν ήσυχοι. Διαφθείρω, είναι βέβαιο γιατί κάνω τους άλλους να φαντάζονται. Αλλά ο Θεός είναι χειρότερος, κατά μία έννοια τουλάχιστον, γιατί έπλασε το φθαρτό σώμα, το οποίο από αισθητική άποψη είναι πολύ καλύτερο. Τα όνειρα τουλάχιστον δε σαπίζουν. Παρέρχονται. Δεν είναι έτσι καλύτερα;»
Το 1989 έρχεται στο φως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα του σπουδαίου Πορτογάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα. Αποδίδεται στα νεανικά του χρόνια και πραγματεύεται ένα από τα αγαπημένα του θέματα: Τη σχέση του διαβόλου με τον κόσμο. Τί συμβολίζει αυτός ο παράξενος άντρας σε αυτήν την «ώρα» της συνάντησής του με τη Μαρία; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η αλήθεια; Και ποια πραγματικά είναι αυτή η αλήθεια; Αν υπάρχει Θεός και Διάβολος είναι πράγματι εχθροί ή συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον; Πώς ένα τέτοιο ιδιαίτερο ζευγάρι, ο Διάβολος και η Μαρία του, αγγίζουν ιερά και ανίερα θέματα προτού πλησιάσουν ο ένας τον άλλον;
«Όλα είναι πιο μυστηριώδη από όσα πιστεύουμε. Όλα αυτά – ο Θεός, το Σύμπαν, εγώ- δεν είναι παρά ένα ψεύτικο κομμάτι της απρόσιτης αλήθειας.»
Ένα παιχνίδι λόγων και δράσεων σε μια «ώρα» διαφορετική, χωρίς τόπους, όρους, χρόνους ή ηθικές. Μία γνωριμία δύο διαφορετικών φαινομενικά κόσμων, με ουσιαστικό σκοπό την επικράτηση του ενός. Η αιώνια μάχη θρησκειών, φύλων, και θεωριών, βρίσκει στην παράσταση αυτή έδαφος για να ξεδιπλώσει μια ολόκληρη διαλεκτική πάνω σε μεγάλες αλήθειες. Την αλήθεια του Θεού, του ανθρώπου, του έρωτα. Σε ένα σκηνικό παιχνίδι χωρίς όρια, ο Διάβολος και η Μαρία του, ξεκινούν ένα παιχνίδι σαγήνης και υποταγής, χωρίς όρια. 13 εικόνες, 13 αλληγορικές και ταυτόχρονα αληθινές σκηνές σε μια «μάχη» ανάμεσα στον Άνδρα και τη Γυναίκα, το Θεό και τον Άνθρωπο, την Αλήθεια και το Ψέμα. Ο Πεσσόα δεν αφήνει περιθώρια λάθος ερμηνειών:
«Ο κόσμος είναι αυτό που βρισκόμαστε. Η σάρκα είναι αυτό που είμαστε. Ο Διάβολος είναι αυτό που επιθυμούμε.»
Οι δύο πρωταγωνιστές, σαν άγρια θηρία παίζουν χωρίς φραγμούς με «βαριές» έννοιες και δυσπρόσιτες αλήθειες. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επιβληθούν. Ο Διάβολος και όσα εκπροσωπεί και η Μαρία με ένα όνομα δυνατό και γεμάτο αναφορές. Και στο τέλος της Συνάντησης τους; Ένα παιδί; Σαρκασμός, ειρωνεία, γενναίο χιούμορ, φιλοσοφική διάθεση και σκηνική ένταση. Στην παράσταση, οι δύο πρωταγωνιστές περνούν από συνεχείς μυήσεις και μιμήσεις. Αλλάζουν ρόλους και «μανδύες» σε μια αναζήτηση, μεταφυσική αλλά και απόλυτα ρεαλιστική, της πραγματικής αλήθειας. Αν αυτή υπάρχει. Μια ώρα, σε μια νύχτα με φεγγάρι φυσικά, και όλα τα μαγικά συστατικά ενός παιχνιδιού αποπλάνησης και περιπλάνησης με στόχο… Την τελική επικράτηση…
…στην «Ώρα του Διαβόλου».
Με τους Γιώργο Χρανιώτη & Ευγενία Σαμαρά
*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γρηγόρης Αποστολόπουλος
Χορογραφίες: Σταύρος Βαρούσης
Σκηνικά: Γρηγόρης Αποστολόπουλος
Κοστούμια: Χιονίδης Man kind
Φωτισμοί: Αντώνης Σκορδίτης
Visuals: Κωνσταντίνος Πάσχος, Γρηγόρης Αποστολόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαρώ Αγγελακοπούλου
Φωτογραφίες: Γιώργος Κόγιας
Σχεδιασμός αφίσας: Νικόλας Μουστάκας
Παραγωγή: DADA ART & ΘΕΑ.ΜΑ.
Πληροφορίες
Θέατρο Αριστοτέλειον – Εθνικής Αμύνης 2
Τηλέφωνο ταμείου: 2310 262 051
Πρεμιέρα: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 21:30
Παραστάσεις: Τετάρτη – Κυριακή στις 21:30 (μόνο για 10 παραστάσεις)
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)
Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου και ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr
Promo video | https://goo.gl/E8rXxz
Σχόλια για αυτό το άρθρο