10 + 1 ερωτήσεις στην Άννα Παπαβασιλείου

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 8 Δεκεμβρίου 2019

anna 1

Γόνος επιφανούς οικογενείας της Θεσσαλονίκης, η χαρισματική και με προσωπικότητα Άννα Παπαβασιλείου, ξεχωρίζει ιδιαίτερα για την μόρφωση της αλλά και  για την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους της. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου- είναι τέρας μορφώσεως-έχει μεταφράσει τα ποιήματα του Κ.Π Καβάφη με μεγάλη επιτυχία και παράλληλα είναι μέλος του Δ.Σ Ορφανοτροφείου Θηλέων ‘’ Η Μέλισσα’’, στο οποίο είναι αφιερωμένη ψυχή τε και σώματι. Είναι καλόκαρδη, καλοσυνάτη, γενναιόδωρη, ακέραιη, φιλαλήθης, δοτική, με ένα χαμόγελο πάντα στα χείλη, αξιοπρέπεια και ήθος! Αποτελεί το επίκεντρο της παρέας , είναι πολύ κοινωνική και αγαπημένη όλων μας! Ένα χαρούμενο πλάσμα! Στηρίζει όλα τα φιλανθρωπικά Σωματεία και χαρίζει άπλετα την αγάπη της! Έχει ψυχή μικρού παιδιού και βρίσκεται μακριά από υστεροβουλίες, ίντριγκες και μνησικακίες… Λατρεύει το θέατρο, το χορό και είναι βιβλιοφάγος! Ξεχωρίζει, επίσης, για το φινετσάτο και προσεγμένο της ντύσιμο, τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς της, την παιδεία, την ανατροφή και την ευγένεια της. Απεχθάνεται το ψέμα, την διπροσωπία και τους ανθρώπους που επαίρονται και είναι δήθεν με σκοπό και μόνον την προβολή τους χάρις στη ματαιοδοξία τους… Με χαρά απάντησε στις γνωστές 10+1 ερωτήσεις μου χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.

ANNA 3

  • Είσαι αφιερωμένη στο χώρο της παιδείας με πολλές διακρίσεις και περγαμηνές, αφού έχεις εντρυφήσει τον τομέα της Τρίγλωσσης Μετάφρασης και Διερμηνείας μέσω του μεταπτυχιακού σου στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και στην μεταφρασεολογική και πραγματολογική αξιολόγηση των μεταφράσεων του Κ.Π Καβάφη μέσω του ερευνητικού σου έργου , ενώ παράλληλα είσαι και μέλος του Δ.Σ του Σωματείου του Ορφανοτροφείου Θηλαίων ‘’Η Μέλισσα’’. Μίλησε μου για τις επαγγελματικές και φιλανθρωπικές σου δραστηριότητες.
  • Η λατρεία μου στην εμπεριστατωμένη μελέτη της αγγλικής γλώσσας ήταν το εφαλτήριο να εισαχθώ στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στον Τομέα της Μετάφρασης και Διερμηνείας με εξειδίκευση τη Μετάφραση Κειμένων της ΕΕ στο πλαίσιο του οποίου είχα την τιμή να εργαστώ στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εντρύφησα στην πραγματολογική αξιολόγηση των μεταφράσεων του Κ.Π. Καβάφη μέσα από την επιθυμία μου να εξετάσω τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία της κριτικής της μετάφρασης και ειδικότερα της ποίησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Κ.Π. Καβάφης παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας ποιητής. Η αγάπη μου προς την διδασκαλία που προσωπικά θεωρώ κάθαρση και κατάθεση ψυχής με ώθησε να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά στον τομέα αυτόν τα τελευταία 15 χρόνια. Η λατρεία μου για το παιδί και τις ανάγκες του με οδήγησαν να ενταχθώ στην οικογένεια του Σωματείου του Ορφανοτροφείου Θηλαίων ‘’Η Μέλισσα’’ που άοκνα υπηρετώ εδώ και 4 χρόνια.

 anna

1) Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς…

Χωρίς φίλους…Ως μοναχοπαίδι πάντα θεωρούσα τη φιλία το ωραιότερο δώρο. Ο Αριστοτέλης είπε «Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη.»

2) Πού ξοδεύεις τα χρήματά σου;

Λατρεύω τα βιβλία. Θυμάμαι ακόμα στα φοιτητικά μου χρόνια να περνάω ατελείωτες ώρες στη FNAC. Σήμερα μια επίσκεψη σε κάποιο βιβλιοπωλείο είναι πραγματική ψυχοθεραπεία. Επίσης, για φιλανθρωπικούς σκοπούς,να αγοράζω δώρα στους φίλους μου και φυσικά ως γυναίκα ξοδεύω χρήματα για την εξωτερική μου εμφάνιση.

3) Ποια είναι η χειρότερη συνήθειά σου;

Είμαι αρρωστημένα ακριβής και τελειομανής… μια συνήθεια που πιο πολύ κουράζει τους συνεργάτες μου.

4) Ποια είναι η συνήθεια που απεχθάνεσαι στους άλλους;

Την υποκρισία. Δυστυχώς η λέξη «ενσυναίσθηση» απουσιάζει από τη ζωή μας.

5) Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;

Η μητέρα μου μου έμαθε να έχω ταπεινοφροσύνη και ο πατέρας μου να βάζω στόχους στη ζωή μου, να εργάζομαι στωικά και να επιδιώκω την υλοποίηση τους βασισμένη στις δικές μου αποκλειστικά δυνάμεις.

6) Ποια θεωρείς την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;

Πιστεύω ότι καμία αρετή δεν είναι υπερεκτιμημένη γιατί η αρετή είναι το μεγαλύτερο προτέρημα των ανθρώπων.

7) Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;

Ακούω μουσική και απολαμβάνω την απεραντοσύνη της θάλασσας από το μπαλκόνι του σπιτιού μου.

8) Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη σε τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως γιατί ξαναποκτά το προφίλ που της αξίζει. Αν εξωραϊστούν και οι αστικές συγκοινωνίες τότε πραγματικά θα είναι μια σύγχρονη βιώσιμη πόλη.   

9) Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;

Carpe diem

10) Τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη

Φίλοι, Ταξίδια, Βιβλία

 

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *