Είναι η εθνική μας φορεσιά. Η προέλευσή της χάνεται στο βάθος των αιώνων. Πολλοί τη θεωρούν εξέλιξη του αρχαίου δωρικού χιτώνα. Είναι μια κοντή φούστα, λευκού χρώματος, με πολλές πτυχές που φτιάχνονται από ορθογώνια κομμάτια υφάσματος και σουρώνει στη μέση. Το όνομά της είναι υποκοριστικό του ιταλικού fustana, ένα δίμητο χοντρό βαμβακερό ύφασμα σαν τζιν, που το χρησιμοποιούν για πανιά στα καράβια. Λόγω αυτής της ανθεκτικότητας του, το διάλεξαν οι πρόγονοί μας για φορεσιά.
Διαλέξαμε κι εμείς 10 διάσημα πρόσωπα που φόρεσαν την τιμημένη αυτή φορεσιά και σας τους παρουσιάζουμε σαν μια μικρή συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την ημέρα που οι Έλληνες, σήκωσαν τις φουστανέλες και άρχισαν να κυνηγάνε τους Τούρκους…
1. Φίλιππος της Αγγλίας
O σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Είναι γιος του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης της Βατεμβέργης. Βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος σε εκκλησία της Κέρκυρας με νονούς την γιαγιά του, βασίλισσα Ολγα και τον δήμαρχο του νησιού. Αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πήγε στην Αγγλία όπου παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ. Είναι φιλέλληνας και έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Αγιον Ορος.
2. Ντίζι Γκιλέσπι
Ο θρυλικός τρομπετίστας της τζαζ, Ντίζι Γκιλέσπι, συγκαταλέγεται στα ιερά τέρατα της μουσικής. Κυκλοφόρησε πάνω από 90 δίσκους, ένα όμως εξώφυλλο δίσκου δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Σε αυτό ο Γκιλέσπι, ντυμένος τσολιάς, ποζάρει μπροστά σε κίονες που πιθανότατα είναι ο ναός του Ηφαίστου στο Θησείο. Το Dizzy in Greece κυκλοφόρησε το 1957.
3.Μάνος Χατζιδάκις
Από την παράσταση “Οδός Ονείρων” που ανέβηκε τον Ιούνιο του 1962. Βλέπουμε εδώ μια σκηνή από το φιλμάκι που παιζόταν επί σκηνής με τίτλο “Αμάρτησα για το αρνί μου”. Η Ρένα Βλαχοπούλου υποδύεται μια σταρ του κινηματογράφου, την Ρένα Βόλβο και ο Μάνος Χατζιδάκις παίζει τον τρομερό λήσταρχο Μπαρμπούλα που την απαγάγει.
4. Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
O Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν συγκλονιστικός Κολοκοτρώνης στο “Μεγάλο μας Τσίρκο” που ανέβηκε το 1972. Τον κατέβαζαν από το βάθρο του, “Πιάστηκε το χέρι μου να δείχνω συνέχεια” έλεγε και μετά απευθυνόταν στους νεοέλληνες. Ο Παπαγιαννόπουλος ήταν συγκινητικός, δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του όσο μιλούσε και το κοινό τον αποθέωνε.
5.Ζαν Πολ Γκωτιέ
Ο Ζαν Πολ Γκωτιέ δηλώνει πως “η Ελλάδα πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εμένα: το φως, ο ουρανός, τα νησιά, οι άνθρωποι. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό σας και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα”. Αυτή η αγάπη του, τον έσπρωξε να φορέσει μια φουστανέλα που έφτιαξε ο ίδιος και να ποζάρει υπερήφανος σαν Ελληνας.
6.Νίκος Αλιάγας
Ο Νίκος Αλιάγας όχι μόνο φόρεσε την φουστανέλα, αλλά πήγε και στην εκκλησία και μετά, μαζί με όλους τους φουστανελάδες, χόρεψε τσάμικο στην πλατεία της Αμοργού. Ολα αυτά για τις ανάγκες της εκπομπής του στο γαλλικό κανάλι TF1
7. Γιάννης Μπουτάρης
Θραύση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα η φωτογραφία του πρώην δήμάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ντυμένου τσολιά. Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο γιος του Στέλιος, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Oπως ήταν φυσικό οι φίλοι του δεν άφησαν ασχολίαστη την κίνηση του πατέρα του και του έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του.
8. Σάκης Ρουβάς
Ο Σάκης Ρουβάς ηρωϊκός, με αυθεντική φουστανέλα από το Λύκειο Ελληνίδων. Μια υπέροχη φωτογραφία της Καλλιόπης για το λεύκωμα της “Παραδοσιακές φορεσιές”. Ο Σάκης στη φωτογραφία φοράει παραδοσιακή κρητική ενδυμασία.
9. Γιώργος Μαζωνάκης
Το μακρινό 2012, ο Μαζώ είχε ανέβει στην πίστα του Night με φουστανέλα, φούντα, φέσι. Ηταν το τελευταίο Σαββατοκύριακο των Αποκριών και όπως θα θυμάστε, τότε τις απόκριες τις γιορτάζαμε σε κλαμπ και μπουζούκια, δεν καθόμαστε κλεισμένοι σπίτι να χαζεύουμε παλιές φωτογραφίες.
10. Τρύφων Σαμαράς
Και μια εύθυμη νότα. Ο Τρύφων Σαμαράς στη σκηνή του Just the 2 of Us. Tην περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρχαν στα στρατόπεδα μερικοί που έκαναν όλες τις δουλειές, σούβλιζαν και έψηναν τα αρνιά, έπλεναν τα ρούχα. Οι αγωνιστές τους έλεγαν “χατζαρούλες”. Ε, λοιπόν, ο Τρύφωνας θα ήταν καταπληκτική “χατζαρούλα”! Ζήτω το Εθνος! Ζήτω η Πατρίς! Ζήτω οι ήρωες του Εικοσιένα!
Σχόλια για αυτό το άρθρο