Θουκυδίδης Δραματικός-Το Θέατρο του Πολέμου: μόνο το κλάμα διέκοπτε την απόλυτη σιγή

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 18 Αυγούστου 2016

post 11

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλίων 2016, η σπουδαία καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους, «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου», η οποία διεξήχθη με ελεύθερη είσοδο και με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

post 1

Την πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρήθηκε η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της «Τραγωδίας του Πολέμου» παρακολούθησαν περισσότεροι από 800 θεατές, δείχνοντας συγκινητική ανταπόκριση στο μέσο του καλοκαιριού.

post 3

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, στην οποία συμμετείχαν σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, επικρατούσε απόλυτη σιγή, η οποία διακοπτόταν μόνο από τον κόσμο που έκλαιγε συγκινημένος. Το χειροκρότημα στο τέλος, ήταν παρατεταμένο και εκκωφαντικό. Συγκινημένοι και οι συντελεστές της παράστασης, δέχονταν τα συγχαρητήρια των θεατών, οι οποίοι ζητούσαν την επανάληψη του έργου το συντομότερο και στην Αθήνα. Μια ενδιαφέρουσα προοπτική που αξίζει να διερευνηθεί από τους διοργανωτές.

post 2

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα και παρουσιάστηκε με ελληνικούς υπέρτιτλους, αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War» που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center (HERC, www.herc.gr). Πρόκειται για αγγλόφωνο και ελληνόφωνο σπουδαστικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Δείτε το video: www.youtube.com/watch?v=eoc0HMqD2fE

post 5

Κείμενο – Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης – Γιάννης Παναγόπουλος
Σκηνική Διδασκαλία – Κίνηση: Έλενα Καμηλάρη
Ιστορικοί Σύμβουλοι: Dr. Bella Vivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Video Installation: Λουκάς Ζιάρας, Χρήστος Καλαϊτζόγλου
Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας
Ήχος: Kariotis Audio
Φωτογραφία: Θοδωρής Βερονίκης
Κινηματογράφηση παράστασης: Νίκος Λερός (Σκηνοθεσία), Στέλιος Δάγκας & Κώστας Τούντας (Οπερατέρ), Ειρήνη Χατζή (Μοντάζ)

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αρης Ασπρούλης
Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιώργος Τζιαμπίρης

Ηθοποιοί: σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα Thucydides Dramaticus υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

post 7 post 6 post 4 post 8 post 9 post 10 post 12

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *