Διαβάζω, οτι πρόκειται να καταργηθούν στα Δημοτικά σχολεία, τα μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής και να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας. Οι «κυβερνώντες» είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα βασικά μαθήματα φυσικής, μαθηματικών, ιστορίας κλπ και στα μαθήματα πολιτισμού και αποφάσισαν οτι μικρότερη απώλεια για τους μαθητές, θα είναι η διαγραφή των πολιτισμικών μαθημάτων. Προφανώς, τέτοια μόρφωση έχουν κι αυτοί. Έτσι, σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μία γενιά που θα «βγάλει» τους επιστήμονές της στους τομείς των θετικών και τεχνολογικών επαγγελμάτων, πλήν όμως οι άνθρωποι θα είναι «τούβλα» σε ότι αφορά τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας. Όχι οτι σήμερα η κατάσταση είναι ικανοποιητική, αλλά φανταστείτε τι θα προκύψει, με την κατάργηση κάποιας βασικής παιδείας στον τομέα αυτό. Είναι ο απόλυτος θρίαμβος για τα κανάλια και τα μπουζουκομάγαζα. Θα αποκτήσουν περισσότερους πελάτες ενώ θα υποφέρουν τα μουσεία, τα θέατρα και οι άλλες τέχνες και όλοι θα γράφουν σαν τον Μποστ. Δεν λέω, χρήσιμοι οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι λογιστές, οι επιστήμονες της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά χωρίς κουλτούρα, χωρίς καλλιτεχνικές ευαισθησίες τι ζωή θα ζήσουν όλοι αυτοί;
Ο παράδεισος είναι πολύ ωραίος, αλλά για να μπεί κανείς μέσα, πρέπει πρώτα να τον φτιάξει. Και πώς θα τον φτιάξει, αν δεν έχει πρώτα καλλιεργήσει τον εαυτό του και πως θα τον καλλιεργήσει αν δεν έχει πάρει από μικρός τα κατάλληλα ερεθίσματα; Όπως έχουμε πεί μέσα από αυτές τις σελίδες και παλαιότερα, οι τέχνες και η γλώσσα, ο λόγος, διαμορφώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. Τι να τα κάνεις τα λεφτά άν δεν γνωρίζεις πως θα προσφέρεις, όχι μόνο υλικό αλλά και πνευματικό πλούτο στον εαυτό σου. Θα φάς, θα πιείς, θα ψωνίσεις, θα κάνεις ότι σου καπνίσει και μετά; Μόνον οι τέχνες θα γεμίσουν το κενό που θα νοιώσεις. Οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι που τρέφουν την ψυχή σου. Και μέσα από αυτές θα ζήσεις καλύτερα γιατί μέσα απ’ αυτές θα επικοινωνήσεις, θα αγαπήσεις, θα μοιραστείς, θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, άρα και τους άλλους. Αυτή την προοπτική λοιπόν, θέλουν να αφαιρέσουν οι πολιτικοί μας από τα παιδιά της δημόσιας εκπαίδευσης. Το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την ευημερία των παιδιών μας.
Το βάρος πέφτει στις πλάτες των γονιών. Από εδώ και πέρα, αυτοί πρέπει να φροντίσουν για την έκθεση των παιδιών τους στα θέματα πολιτισμού. Σιγά σιγά, όσοι έχουν την παιδεία, θα πρέπει να στρέψουν κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση. Επισκέψεις σε μουσεία, βιβλιοπωλεία, αίθουσες τέχνης, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και ότι νομίζετε οτι θα τους άρεζε να κάνουν. Ας ακούσουν, και οι μεγαλύτεροι ας διαβάσουν λίγο Χατζηδάκη, αλλά και Καβάφη, Καζαντζάκη και άλλους που είναι από τους σημαντικώτερους πολιτισμένους ανθρώπους, που έζησαν τον τελευταίο αιώνα, σ’αυτό τον τόπο.
Φροντίστε να τους δώσετε όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε και συμμετέχετε κι εσείς μαζί τους. Τα παιδιά αντιδρούν πάντα θετικά, σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Ο πολιτισμός και οι τέχνες ανοίγουν τους ορίζοντες του νού, προσφέρουν έντονη ψυχική ικανοποίηση και δημιουργούν το έναυσμα για δημιουργική εσωτερική αναζήτηση. Τελικά, διαμορφώνουν καλύτερους και ευτυχέστερους ανθρώπους.
Δεν το αξίζουν;
Σχόλια για αυτό το άρθρο