32 χρόνια Last Christmas…

Από την/τον Yiannis KlainMain | 26 Δεκεμβρίου 2016

lastchristmas1

Όταν το 1984 οι Wham είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το Last Christmas, σίγουρα ο George Michael δεν φανταζόταν ότι στα 21 του μόλις χρόνια είχε γράψει ένα τραγούδι που θα γινόταν μια διαχρονική παγκόσμια επιτυχία! Αυτό βέβαια είναι και το όνειρο κάθε καλλιτέχνη. Το Last Christmas κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου του 1984 ως B-SIDE του «Everything She Wants». Στην ουσία ήταν ένα double A-Side single και βγήκε μετά από τις πιέσεις της δισκογραφικής εταιρίας η οποία ήθελε να βγάλει ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι στην αγορά. Φήμες θέλουν το Last Christmas να ήταν ένα τραγούδι που το είχε έτοιμο ο George Michael με τίτλο «Last Easter» και με κάποιες αλλαγές από πασχαλιάτικο να το έκανε χριστουγεννιάτικο. Αυτές οι φήμες όμως δεν επαληθεύτηκαν ποτέ, ούτε η δισκογραφική, ούτε ο George Michael βγήκαν να το διαψεύσουν.

wham-christmas-1260x840

Το Last Christmas είναι μέχρι σήμερα το πιο εμπορικό και πετυχημένο Xριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών χωρίς να έχει καταφέρει να φτάσει τότε στο No.1 των βρετανικών charts και ο λόγος ήταν το «Do They know It’s Christmas» των Band Aid όπου συμμετείχε και ο George Michael. Έμεινε για πολλές εβδομάδες στο No.2 όμως από το 1984 μέχρι και σήμερα εξασφαλίζει την είσοδό του στα charts όλου του κόσμου την περίοδο των Χριστουγέννων. Λίγο πριν την κυκλοφορία του Last Christmas υπήρξε μια διαμάχη με τον Barry Manilow λόγου της ομοιότητας με το τραγούδι του «Can’t Smile Without You», η οποία όμως λύθηκε εκτός δικαστηρίων. Η συμφωνία που πάρθηκε από τις δυο πλευρές ήταν να δοθούν τα έσοδα της πρώτης χρονιάς κυκλοφορίας του τραγουδιού στην φιλανθρωπική οργάνωση Band Aid. Το ποσό που εισπράχτηκε την πρώτη χρονιά είναι άγνωστο όμως οι πωλήσεις του Last Christmas μόνο στην Μεγάλη Βρετανία είχε ξεπεράσει τις 1,4 εκατομμύρια πωλήσεις την πρώτη χρονιά!

music-video-last-christmas

Και πάμε στο περιβόητο video-clip το οποίο είχε γίνει το όνειρο κάθε παρέας: Χριστούγεννα με ενοικιαζόμενο σπίτι μέσα στα χιόνια με τους φίλους σου στις Άλπεις της Ελβετίας! Εκεί γυρίστηκε το video-clip και το κόστος του ξεπέρασε τότε τις 60.000 αγγλικές λίρες! Σήμερα το Last Christmas είναι πλέον ένα κλασσικό τραγούδι και είτε το θέλουμε, είτε όχι δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς να το ακούσουμε έστω και μια φορά. Από φέτος θα μας θυμίζει και την απώλεια του αγαπημένου μας τραγουδιστή…

Σοκ! Δεν θα υπάρξουν άλλα Χριστούγεννα για τον George Michael

328417_2704806029834_1291035604_o-1024x768

P.S.: Η φωτογραφία πάνω είναι ο αυθεντικός δίσκος, όπως ακριβώς τον είχα αγοράσει τον Δεκέμβριο του 1984 και τον έχω ακόμα στην τρίχα!

Yiannis KlainMain

Yiannis KlainMain

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία και τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη. Πρώην DJ αφού η αγάπη του για την μουσική είναι τόσο μεγάλη όσο και η συλλογή του από βινύλια. Κολλημένος με την δεκαετία των 80’s και δηλώνει αθεράπευτα άρρωστος με τους DURAN DURAN για τους οποίους έχει ιδρύσει το ελληνικό διαδικτυακό fan-club (www.duranduran.gr).

Από το 2001 μέχρι σήμερα είναι διαχειριστής του www.klainmain.gr το οποίο υπήρξε ένα από τα πρώτα χιουμοριστικά e-magazine στην χώρα μας. Όπως όλοι οι τοξότες είναι αισιόδοξος και βλέπει το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και τον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την μουσική, ροκ-συναυλίες, ταξίδια και τον κινηματογράφο. Αγαπημένο του βιβλίο: «Ο μικρός πρίγκιπας».

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *