32 χρόνια μετράνε τα Κορφιάτικα βραβεία. Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Μουζακίτη και συνεχίζει να δίνει αξιοκρατικά βραβεία σε καλλιτέχνες που τιμούν τον πολιτισμό μας. Χθες έγινε η εκδήλωση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, που πολλοί από τους υποψήφιους έχουν βγει από τις σχολές του. Το Cosmopoliti ήταν εκεί αποκλειστικά και σας έχει όλες τις λεπτομέρεις για να μάθετε ποιος είναι αυτός ο θεσμός που έχει περάσει μια κάμψη τα προηγούμενα χρόνια αλλά αξίζει να βγει στην επιφάνεια ξανά και να καθιερωθεί.
Σε μια άψογη και συγκινητική βραδιά, τελετάρχης ήταν ο Τέλης Ζώτος και παρουσιαστής ο Γιώργος Αρμαδώρος. Βραβεία έδωσαν η Άννα Φόνσου, ο Γιώργος Λιάνης, ο Νικήτας Τσακίρογλου και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου του Πειραιά.
Η εκδήλωση άρχισε με τιμητική βράβευση στον ηθοποιό Γιώργο Κωνσταντίνου, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν έπαιξε το κλασικό προφιτερόλ σε βίντεο και ο Κωνσταντίνου είπε ότι έχει κάνει μια μεγάλη διαδρομή και πολλές φορές δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του.
Στη συνέχεια τιμητικά βραβεία πήραν η Χρυσούλα Διαβάτη, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Μίμης Πλέσσας και ο Μιχάλης Αδάμ του Badminton. Aυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό βραβείο για τον Αδάμ, αφού πήρε και το βραβείο καλύτερου παιδικού έργου ή family theater, όπως προτιμά ο ίδιος να το λέει, για το Θησέας και Αριάδνη.
Τα βραβεία ερμηνείας πήραν ο Γιάννος Περλέγκας για το Χαίρε Νύμφη, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος για το Αχ, αυτά τα φαντάσματα, ο Αιμίλιος Χειλάκης για τον Οιδίπους Τύραννο, η Μαρία Πρωτόπαππα για το Χαίρε Νύμφη, ο Δημήτρης Αλεξανδρής για το Κράμερ ενεντίον Κράμερ, ο Αντώνης Λουδάρος για το Θα σε πάρω να φύγουμε, η Μαίρη Ραζή για τη Ρόζα, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη που παρέλαβε το βραβείο από την Άννα Φόνσου, και ο Κωνσταντίνους Μαρκουλάκης, που έλειπε σε περιοδεία και το βραβείο του παρέλαβε η μητέρα του με το γιο του.
Στην κατηγορία βραβείου για την καλύτερη ερμηνεία σε μονόλογο, τιμήθηκε ο Σπύρος Μπιμπίλας για το Παγκάκι, ένα έργο που θα παιχτεί για τέταρτη χρονιά και αναφέρεται στη ζωή ενός άστεγου που κοιμάται σ΄ένα παγκάκι. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μουζακίτης για το Σπύρο: ¨ Τόσα χρόνια στο θέατρο, έπρεπε να μείνει άστεγος για να πάρει βραβείο¨.
Ο Σπύρος Μπιμπίλας στην ομιλία του ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί ανέβηκε ξανά στη σκηνή του Πειραϊκού Συνδέσμου, που είχε να πατήσει από τις εξετάσεις σαν μαθητής της σχολής, αφού ο Πειραιάς είναι ο τόπος που μεγάλωσε και σπούδασε. Ζήτησε για μια ακόμη φορά συγγνώμη από τα νεότερα παιδιά, κάτι που κάνει πάντα όταν του δίνεται η ευκαιρία, διότι θεωρεί υπεύθυνη τη γενιά του για την κατάσταση της χώρας μας. Ελπίζει όμως, ότι οι νέες γενιές θα διορθώσουν την Έλλαδα και θα την κάνουν να λάμψει ξανά. Ευχαρίστησε τον παραγωγό της παράστασης, το Βασίλη Πλατάκη, που ήταν παρών στη βραδιά.
Παρόντες ήταν επίσης, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Αθηνά Μαξίμου, ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, η Κική Σεγδίτσα, ο Μάνος Πετούσης, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Σοφία Σπυράτου, η Χαριτίνη Καρόλου, η Αλέκα Μακρή, ο Φωκάς Ευαγγελινός, η Λένα Κιτσοπούλου και ο Πάνος Κατέρης. Ας επανέλθουμε όμως στα βραβεία. Σκηνοθεσίας πήρε η Λένα Κιτσοπούλου για το Χαίρε Νύμφη,η Μάρω Μπουρδάκου για το Γράμμα σ΄ένα παιδί πήρε το βραβείο συγγραφής νεοελληνικού έργου , βραβείο σκηνογραφίας ο Μανόλης Παντελιδάκης για τους Δαίμονες, το βραβείο ενδυμασίας πήρε η Ντένη Βαχλιώτη για τους Δαίμονες και το βραβείο καλύτερης παραγωγής πήρε η Ελληνική Θεαμάτων για -ποιό άλλο- τους Δαίμονες!
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, υπήρχε πλούσιος μπουφές που τέλειωσε γρήγορα και μεταφερθήκαμε στο διπλανό μεζεδοπωλείο με τα υπέροχα σουβλάκια. Συγχαρητήρια σε όλους, άξιζαν πραγματικά το βραβείο και ραντεβού του χρόνου, στα 33α Κορφιάτικα Βραβεία!
Κική Σεγδίτσα, Μάρω Μπουρδάκου, Τέλης Ζώτος, Μάνος Πετούσης.
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος χαρούμενος για το βραβείο του.
Πάνος Κατέρης, ο θρυλικός Bar bar Kώστας Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Χαριτίνη Καρόλου.
Φωκάς Ευαγγελινός, Αντώνης Λουδάρος και Σπύρος Μπιμπίλας, πρώτη φορά ίσως με γραβάτα!
Σχόλια για αυτό το άρθρο