Με το που άνοιξε ο Ζonars τρέξαμε! Από τα πρώτα ποστς στο instagram καταλάβαμε πως είναι ένα διαμάντι στην πόλη μας. Το ιστορικό μαγαζί αναβίωσε με την τελειότερη ατμόσφαιρα και φωτισμό. Μπαίνεις στο χώρο και βρίσκεσαι σε μία ζεςτή πανέμορφη και φιλόξενη αίθουσα που σε κάνει και νιώθεις σαν το σπίτι σου. Ιδανικό για φίλους, συναντήσεις ή ρομαντικά ραντεβού. Επιτέλους ατμόσφαιρα , ποιότητα και εξαιρετικό φαγητό. Ενα τεράστιο μενού που έχει από τους κλασικούς λαχανοντολμάδες του μαγαζιού μέχρι ανεπανάληπτο σούσι. Ο Σπύρος με το Χρύσανθο Πανά τα κατάφεραν για άλλη μία φορά. Αυτά τα παιδιά δεν ανοίγουν μαγαζιά απλά.. Διαμορφώνουν την Αθήνα επαναφέροντάς την στο επίπεδο που της αξίζει!
Απολαύστε λίγες ερασιτεχνικές φωτογραφίες της βραδιάς – αγκαλιά με το Χρύσανθο, τη Τζούλη Αγοράκη, το Στάθη Βέλτσο και τον Παναγιώτη Κουλουκάκο.
Λίγα λόγια για το Ζοναρς:
Το καφέ ιδρύθηκε το 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά (1873 -1968), επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε ανοίξει στο Ντέιτον του Οχάιο μια επιτυχημένη και επικερδή σοκολατοβιομηχανία. Τα εγκαίνια του Ζόναρς έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως “το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης“.
Το Ζόναρς στεγάζεται στο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που θεμελιώθηκε το 1938 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που είχαν σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts) στο Παρίσι. Ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί από το 1994 ως “διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας” και “δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου”.
Οι ξύλινες επενδύσεις, δημιουργίες της εταιρείας “Αθηναίος & Βαράγκης”, οι πολυέλαιοι, τα κρύσταλλα και οι καθρέπτες, τα ακριβά σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντηλα προσέδιδαν στο Ζόναρς αίσθημα μεγαλοπρέπειας και ευχάριστου περιβάλλοντος. Η Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Ζόναρς μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική, ενώ οι Αθηναίοι γεύονταν για πρώτη φορά το παγωτό “Σικάγο”.
Το καφέ-ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα, από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά (1968), το “Ζόναρς” γνώρισε μεγάλες δόξες.
Στο χώρο αυτό έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της “Έλλης, έδωσαν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση οΜάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη, σύχναζε και η πολιτική ηγεσία του τόπου, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Ηλία Ηλιού, τον Γεώργιο Μαύρο, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο καιΑναστάσιο Πεπονή.
Θαμώνες του Ζόναρς από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών ήταν μεταξύ άλλων ο Σπύρος Μελάς, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, οΓιώργος Κατσίμπαλης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Μίνως Βολανάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη, ο Φρέντυ Γερμανός, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονυ Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Ζόναρς, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.
Το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζόναρς, το ιστορικό στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 στο νέο εμπορικό συγκρότημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, διατηρώντας ανέπαφα τα χαρακτηριστικά αρ – ντεκό στοιχεία του.
Διαβάστε μία συνέντευξη που είχε δώσει ο Χρύσανθος πριν λίγο καιρό στην Καθημερινή και επανερχόμαστε..
Χ. Πανάς: «Θα αναβιώσουμε το “Zonar’s” με σεβασμό στην ιστορικότητά του»
Ο Χρύσανθος Πανάς φωτογραφημένος στην οδό Πανεπιστημίου έξω από το «Zonar’s». Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ευρύτερη περιοχή σε μια πορεία αναβάθμισης και προσέλκυσης τουριστών μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.
Σε μια εποχή που φαίνεται να μην «κουνιέται φύλλο» στην Αθήνα, η είδηση ότι το «Zonar’s» πέρασε στα χέρια του γνωστού επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά προκάλεσε αίσθηση. Ο Πανάς, μαζί με τον αδελφό του Σπύρο, ανήκουν σε μια σχετικά «νέα» γενιά επιχειρηματιών της ψυχαγωγίας που δουλεύοντας (κυρίως) για τη νύχτα θέλησαν να πάρουν εξαρχής αποστάσεις από τη μέχρι τότε κατεστημένη «κουλτούρα» της αθηναϊκής νύχτας.
Με βασικούς «καταστατικούς» άξονες την αισθητική και μια περισσότερο «κοσμοπολίτικη» διάθεση απέναντι στη μονοκρατορία των μπουζουκιών, έχτισαν τη μικρή τους αυτοκρατορία στην οποία εντάσσονται τα επιτυχημένα concept τόσο του παραλιακού μπαρ – εστιατορίου «Island» στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης όσο και της κλειστής λέσχης – club «Salon de Bricolage» στο Κολωνάκι.
– Πώς καταλήξατε στην εκμίσθωση του «Zonar’s» και ποια είναι τα σχέδιά σας;
– Τα τελευταία χρόνια το «Zonar’s» είχε αφεθεί στη λογική του εφήμερου και του επιφανειακού που δυστυχώς έχει διαποτίσει τη χώρα. Στο εξωτερικό, στη Γαλλία για παράδειγμα, εστιατόρια όπως το Deux Magots και το Café De Flore έχουν προστατευτεί ως διατηρητέα. Αυτή την ιστορικότητα του «Zonar’s» θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια, καθώς και αυτήν την αίσθηση αισιοδοξίας σ’ έναν χώρο που θα θυμίζει όπως τότε lobby ξενοδοχείου και θα λειτουργεί από το πρωί έως αργά το βράδυ. Τα πάρτι και τα εορταστικά ρεβεγιόν του «Zonar’s» θα αναβιώσουν με σύγχρονο βέβαια τρόπο. Το αισθητικό κομμάτι θα γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό σε αυτήν την ιστορικότητα, χωρίς όμως να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τον παλιό χώρο από τον οποίο ούτως ή άλλως δεν υπάρχει τίποτα πια.
– Το κέντρο έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Πώς παρακολουθείτε την κατάσταση;
– Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο προορισμό. Σύμμαχο σε αυτό έχουμε τα αστικά θέατρα της Αθήνας, τις επώνυμες μπουτίκ, το πολυκατάστημα Attica που ανακαινίζεται και αυτό, καθώς και τα ξενοδοχεία του κέντρου. Ονειρευόμαστε στην οδό Βουκουρεστίου μια υπαίθρια μπάντα που θα παίζει ζωντανή κλασική μουσική. Εχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον δήμο της Αθήνας και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε αυτό το πολύτιμο κομμάτι της πόλης να προστατευθεί από το άναρχο παρκάρισμα, την αυθαιρεσία των κατασκευών και την κάθε είδους ρύπανση. Σκεφτόμαστε περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς και πολλά ακόμα.
– Το πείραμα του Salon de Bricolage πέτυχε. Πώς το εξηγείτε και πώς βλέπετε το Κολωνάκι σήμερα;
– Πέτυχε γιατί κατάφερε να οργανώσει μια κοινότητα ανθρώπων που έχουν ως κοινό σημείο τη δημιουργικότητα, την εξωστρέφεια καθώς και την αγάπη για τις τέχνες και την ευζωία. Το Salon de Bricolage όμως, όντας λέσχη είναι ένας κλειστός οργανισμός. Γι’ αυτό και κατάφερε να προστατευτεί από την αλλοτρίωση της ευρύτερης γειτονιάς που έχει χάσει πλέον τον χαρακτήρα της. Το Κολωνάκι πρέπει να ξαναγίνει περιοχή κατοικίας. Σε αυτό χρειάζεται να βοηθήσει η Πολιτεία που πρέπει να ελέγχει τις άδειες και τις χρήσεις γης.
Μια νέα γειτονιά
– Αποφασίζετε να επενδύσετε στο κέντρο της Αθήνας μια εποχή μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας. Γιατί;
– Πιθανότατα το κλίμα αβεβαιότητας που περιγράφετε να συνεχιστεί. Αλλά τόσο εγώ όσο και ο αδερφός μου Σπύρος είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε αυτές οι καινούργιες και ομολογουμένως μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις να πετύχουν. Θέλουμε να συμβάλουμε στο να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο η σοβαρότατη επένδυση που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς στο City Link. Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο προορισμό, μια καινούργια γειτονιά στην Αθήνα έχοντας πάντα την πεποίθηση ότι η εστίαση και η διασκέδαση είναι κομμάτια του πολιτισμού
Σχόλια για αυτό το άρθρο