Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, γιορτάζει φέτος τα 140 χρόνια εκπαίδευσης, προσφοράς και πρωτοπορίας. Μα πάνω από όλα γιορτάζει 140 χρόνια αναμνήσεων που υπενθυμίζουν την αποστολή του: non ministrari, sed ministrare: την προσφορά στον συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τις πράξεις των μαθητριών και των μαθητών του. Η Ημέρα των Ιδρυτών για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εορτάστηκε στο Θέατρο του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Οι σημερινοί κληρονόμοι της παράδοσης και της ιστορίας των 140 χρόνων εκπαιδευτικής πρωτοπορίας “θυμήθηκαν” το 1875, όταν μια ομάδα φωτισμένων ιεραποστόλων ίδρυσε ένα σχολείο για κορίτσια, στη Σμύρνη της Μ. Ασίας. Από εκείνη την ομάδα θαρραλέων γυναικών από τη Μασαχουσέτη, το Pierce εξελίχτηκε σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα υψηλών απαιτήσεων, στην υπηρεσία Ελλήνων και ξένων μαθητών.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 140 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η εκδήλωση είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα και φιλοξένησε απόφοιτες του Σχολείου και σημαντικές προσωπικότητες του τόπου. H Μιμή Ντενίση, απόφοιτος του Pierce, μίλησε για την ιστορία του Σχολείου, που την έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και αποτελεί κομμάτι του θεατρικού της έργου “Σμύρνη μου αγαπημένη”. Το έργο, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές κι έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό, έχει στοιχεία από τις μαρτυρίες και τη δράση της διευθύντριας του Κολλεγίου Minnie Mills, η οποία στα γεγονότα της Σμύρνης ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει καταφύγιο σε 1.200 Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες στη μεγάλη φωτιά της πόλης το 1922.
Την εκδήλωση πλαισίωσε ζωντανά με μουσική από την παράσταση Σμύρνη μου αγαπημένη, η ελληνική ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής Εστουδιαντίνα, που ειδικεύεται στην αναβίωση της μουσικής παράδοσης της Ιωνίας, ενώ τραγούδησε και εντυπωσίασε με τη φωνή της η Μαριτίνα Ντενίση, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου στο Pierce
Στο’ πα και στο ξαναλέω, ένα δύσκολο παραδοσιακό τραγούδι από την Μαριτίνα
‘Οσο τραγουδούσε η Μαριτίνα, το βλέμμα της ήταν συνεχώς στην μητέρα της, η οποία της έδινε δύναμη για να ξεπεράσει το τρακ της. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εξαιρετικό.
Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Dr. David G. Horner και η Principal του Pierce, Olga E. Julius απηύθυναν χαιρετισμό. Η Dr. S. Sue Horner, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στη Maria West, την εμπνευσμένη καθηγήτρια που έκανε πραγματικότητα το μικρό σχολείο για κορίτσια, στη Σμύρνη του 1875. Η Ημέρα των Ιδρυτών αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εκπαιδευτική κοινότητα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος να γνωρίσει τις αρχές και τις αξίες που ενέπνευσαν τη Mary West, τη Minnie Mills, την Emily Mc Callum και όλες τις δασκάλες της εποχής, που εργάστηκαν με πάθος για την εδραίωση της παιδείας, μέσα στις αντίξοες συνθήκες του 19ου αιώνα.
Η Μιμή Ντενίση στην ομιλία της είπε μεταξύ άλλων: Κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή αυτού του θεάτρου συγκινούμαι, γιατί θυμάμαι πάρα πολλές όμορφες και δυνατές στιγμές από τα αγαπημένα σχολικά χρόνια. Πάνω σε αυτή τη σκηνή έκανα τα πρώτα μου θεατρικά βήματα. Έπαιξα το ρόλο ενός άντρα ψαρά, Κινέζου! (σ.σ. “Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν” του Μπέρτολτ Μπρεχτ). Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τον πρώτο μου ρόλο….Δεν είναι τυχαίο που το Pierce διατηρεί τις ίδιες αρχές και αξίες ύστερα από 140 χρόνια. Στηρίχτηκε πάντα σε ανθρώπους που πίστευαν ότι το σημαντικό δεν είναι να σε υπηρετούν. Το σημαντικό είναι να υπηρετείς. Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, που έχουμε πολύ ανάγκη ο ένας τον άλλον, είναι ίσως η σημαντικότερη αξία.
Μιμή και Μαριτίνα Ντενίση.
O David G. Horner, Ph.D. (Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος) με την Μιμή Ντενίση
Dr. S. Sue Horner, Μιμή Ντενίση
Η Μιμή Ντενίση με τη συμμαθήτρια της, Νίκη Μπουτάρη (Vice President for Marketing στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος)
Συγκινητική στιγμή η συνάντηση της Μιμής με την καθηγήτριά της
Η Χριστίνα Αλεξανιάν και η Μιμή Ντενίση ακούν με ενδιαφέρον τις ιστορίες από τα όμορφα χρόνια του σχολείου που θυμήθηκε η καθηγήτρια του Κολλεγίου
Παρούσα στην εκδήλωση και η Κάτια Δανδουλάκη, επίσης απόφοιτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος
Χριστίνα Αλεξανιάν, Ουρανία Εφραίμογλου
Νίκη Μπουτάρη, Μιμή Ντενίση, Τάσος Χαλκιάς
Απόφοιτες του Pierce. Μαθητές και υπεύθυνοι πολίτες, με κριτική σκέψη, με ήθος και σεβασμό στον συνάνθρωπο. Αυτό διδάσκεται εδώ και 140 χρόνια στο Pierce.
Mετά την εκδήλωση στο Θέατρο του Pierce, ακολούθησε συνέντευξη από μαθητές του κολλεγίου στις διακεκριμένες απόφοιτες του Κολλεγίου
Η Μιμή Ντενίση με μαθητές του Pierce
Δημήτρης Εφραίμογλου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Μιμή Ντενίση, Νίκη Μπουτάρη
Δείτε βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία της Μιμής Ντενίση και το τραγούδι της Μαριτίνας
Το Pierce δεν είναι μόνο έξι χρόνια μαθητικής ζωής. Είναι το εφαλτήριο για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μια οικογένεια που προσφέρει την πνευματική και συναισθηματική καλλιέργεια σε κάθε μαθητή και μαθήτρια ώστε να προχωρήσει στη ζωή με αυτοπεποίθηση, ήθος και θάρρος.
Σχόλια για αυτό το άρθρο