Το χαρακτηριστικό λουλούδι της Αθήνας, που ανθίζει στις πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης εδώ και χιλιάδες χρόνια….
Όσοι περπατάτε γύρω απο την Ακρόπολη ,θα έχετε προσέξει σε διαφορά σκιερά σημεία ενα άγριο φυτό με ακανθώδη μεγάλα φύλλα και ενα όμορφο,μακρόστενο,ψηλό λουλούδι.
Είναι ένα αγριολούλουδο που φυτρώνει κάθε Άνοιξη στη σκιά των δέντρων και συναντάται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.
Δεν διστάζω, λοιπόν, να ονομάσω ένα φυτό το ελληνικότερο όλων, που ιδίως αυτή την εποχή βρίσκεται στις δόξες του. Πρόκειται για τον άκανθο, το πιο χαρακτηριστικό φυτικό σύμβολο στην τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Είναι ένα φυτό που φυτρώνει σε 2-3 χαρακτηριστικές παραλλαγές στις χώρες της Μεσογείου από αμνημονεύτων χρόνων και στυλιζαρισμένες απεικονίσεις του χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικό μοτίβο στις εφαρμοσμένες τέχνες ακόμα και στις μέρες μας.
Η πιο γνωστή διακοσμητική του χρήση, που το καθιέρωσε ως σύμβολο, είναι στο κιονόκρανο κολώνας ναού της Κορίνθου από τον Καλλίμαχο, τον πέμπτο αιώνα. Αυτό έδωσε το όνομα «Κορινθιακό» στον αρχιτεκτονικό ρυθμό, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ακόμα περισσότερο από τους Ρωμαίους και στη σύνθετη μορφή του στην αναγεννησιακή Ευρώπη.
Η νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, όπου οι μεγαλοπρεπείς τράπεζες είχαν και έχουν «κορινθιακή» πρόσοψη, έδωσε στον ρυθμό νέα ώθηση.
Τα ακροκέραμα της παλιάς Αθήνας, που όλοι θυμόμαστε και ακόμα χρησιμοποιούμε ως διακόσμηση στα σπίτια μας, μιμούνται το φύλλο του ακάνθου.
ΕΙΔΗ ΑΚΑΝΘΟΥ
Το γνωρίζουμε σε δύο μορφές: το γνωστότερο μεγαλοπρεπές Acanthus mollis και το μικρότερο και λιγότερο εντυπωσιακό αγκαθωτό, Acanthus spinosum (που όμως θεωρείται ότι ενέπνευσε τον Καλλίμαχο γιατί ακόμα και σήμερα φυτρώνει παντού στην περιοχή της Κορίνθου).
Και τα δύο φυτρώνουν άγρια παντού στην Ελλάδα και ιδίως το πρώτο έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται πολύ σε κήπους. Είναι τόσο χαρακτηριστικό της μεσογειακής χλωρίδας, που όταν ιδρύθηκε στην Ελλάδα ο Σύλλογος Μεσογειακής Κηπευτικής (Mediterranean Garden Society) το 1994, καθιέρωσε ως σύμβολο και logo του τον άκανθο.
Είναι χαρακτηριστικά μεσογειακός, γιατί τρέφεται με τις χειμωνιάτικες βροχές και είναι ζωηρό και καταπράσινο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο, όταν υψώνει τις εντυπωσιακές του λευκές και μωβ ταξιανθίες που στολίζουν δάση και εξοχές. Μετά μαραίνεται, ξεραίνεται και εξαφανίζεται τελείως….η ζωή,ο θάνατος και η αναγέννηση απλωμένα σε όλο το μεγαλείο, δίπλα στα πόδια μας και στα μάτια μας,αρκεί να γίνουμε λίγο πιο παρατηρητικοί.
Μην υποτιμήσετε ποτέ ξανά αυτό το ταπεινό ,άγριο φυτό μια και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης σε μεγάλους καλλιτέχνες από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας και αποτελεί σύμβολο της χώρας και της ιστορίας μας.
Σχόλια για αυτό το άρθρο