Οι σπηλιές πάντα ασκούν μια γοητεία σε όσους τις επισκέπτονται. Γοητεία που προκύπτει από το μυστήριο ή το μύθο που κρύβουν στο εσωτερικό τους. Μονοπάτια, διαδρομές, ήρεμα νερά, ιστορίες που κρύβουν πολλά μυστικά και περιμένουν τους τολμηρούς για εξερεύνηση. Σας παρουσιάζουμε τις δέκα σπηλιές στον κόσμο που περιμένουν να τις εξερευνήσετε και να μάθετε την ιστορία τους
1. Actun Tunichil Muknal, Μπελίζ
Στους μύθους, τα ταξίδια στον Κάτω Κόσμο δεν είναι ποτέ εύκολα. Αν επισκεφθείτε τη Σπηλιά του Πέτρινου Μνημείου, θα αισθανθείτε ότι περάσατε τη δική σας επική περιπέτεια. Η πρόσβαση στο ιερό θυσιαστήριο των Μάγια περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, υποβρύχιο κολύμπι και σκαρφάλωμα, αλλά μετά από ενάμιση περίπου χιλιόμετρο υπογείως, φτάνετε στο μέρος που αναπαύεται η «κρυστάλλινη παρθένα», ένας πλήρης γυναικείος σκελετός που λάμπει μετά από αιώνες εναπόθεσης ασβεστίου.
2. Elephanta Caves, Νήσος Gharapuri, Ινδία
Σκαλισμένα τον 50 αιώνα σε μια πλαγιά, με τα εκστατικά πρόσωπα και τα σώματα που λικνίζονται, τα αγάλματα των Ινδουιστικών θεοτήτων φαίνονται να ακροάζονται την αιωνιότητα, σε αυτές τις σπηλιές. Οι καμπύλες του Σίβα Ναταγιάνα, του πολύχειρου κοσμικού χορευτή και το τριπρόσωπο Τριμούρτι που απεικονίζει τον Σίβα ως Δημιουργό, Συντηρητή και Καταστροφέα, μας αιχμαλωτίζουν με την εκφραστικότητα τους ακόμη και σήμερα.
3. Longmen Caves, Κίνα
43 παγόδες (η παλιότερη από το 493 μ.Χ.), 2.800 επιγραφές, ένας πραγματικός θησαυρός από λατρευτικά Βουδιστικά ανάγλυφα σκαλισμένα σε ένα δίκτυο από 2.345 σπηλιές και ‘πατήματα’ σε πλαγιές που επιβλέπουν τον ποταμό Yi. Το όνομα τους σημαίνει Η Πύλη του Δράκου.
4. Dambulla Cave, Σρι Λάνκα
Είναι συγκρότημα 5 Βουδιστικών ιερών και άρχισε να χτίζεται το πρώτο έτος μετά Χριστόν, με διαταγή του βασιλιά Valagambahu. Αποτελούν τόπο προσκυνήματος από ακόμη πιο παλιά και διακοσμούνται από τοιχογραφίες και διακοσμημένα γλυπτά που λάμπουν στο ημίφως των σπηλαίων. Εάν κοιτάξετε ψηλά θα δείτε τοιχογραφίες που ζωγραφίστηκαν κατευθείαν στην ακατέργαστη πέτρα.
5. Σπηλιά της νύμφης Κορυκίας, Αράχωβα, Ελλάδα
Αυτή η τεράστια σπηλιά του Παρνασσού ήταν στην αρχαία Ελλάδα μέρος όπου λατρεύονταν ο Πάνας και οι νύμφες. Μία πέτρα στην είσοδο της πιθανό να χρησιμοποιούνταν ως βωμός.
6. Μινωικές Σπηλιές της Εποχής του Χαλκού, Κρήτη, Ελλάδα
Η Κρήτη έχει πάνω από 3.000 σπηλιές που συχνά σχετίζονται με τους θεούς της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και της μινωικής λατρείας της Μεγάλης Θεάς. Ο Μινωικός πολιτισμός, το πρώτο πάτημα στην Ευρώπη με λαμπρά πολιτισμικά επιτεύγματα, κράτησε από το 2.600 έως το 1.100 π.Χ., όταν μια σειρά μεγάλων σεισμών και πολιτικών εξελίξεων όπως η κάθοδος των Δωριέων προκάλεσε την πτώση του. Η σπηλιά του Δικταίου (Δικταίον Άντρον) λέγεται ότι είναι ο τόπος όπου η Ρέα (μία από τους Τιτάνες, γυναίκα του Κρόνου) γέννησε το βασιλιά των θεών Δία και το Ιδαίον Άντρον όπου τον έκρυψε για να μην τον καταβροχθίσει όπως έκανε με τα αδέρφια του, Ποσειδώνα και Πλούτωνα, φοβούμενος την προφητεία που έλεγε ότι ένα από τα παιδιά του θα τον εκθρονίσει. Ο μύθος συμβολίζει τη μετάβαση από την τυφλή, αδυσώπητη δύναμη της φύσης στην έλλογη εποχή των ανθρώπων, τη Χρυσή Περίοδο όπου τα Ξωτικά και οι Ήρωες περπατούσαν στη Γη.
7. St. Paul‘s Grotto, Μάλτα
Το Έτος Κυρίου 60, ο απόστολος Παύλος, τότε φυλακισμένος των Ρωμαίων, ναυαγεί στο νησί της Μάλτας και λέγεται ότι κατέφυγε σε αυτή τη μικροσκοπική σπηλιά. Στη Βίβλο αναφέρεται ότι οι ντόπιοι του συμπεριφέρθηκαν καλά και ότι στη διάρκεια της παραμονής του έκανε θαυματουργικές θεραπείες και επιβίωσε από το δάγκωμα οχιάς, οδηγώντας τους να τον θεωρήσουν θεό.
8. St. Michael‘s Shrine, Ιταλία
Ο μύθος λέει ότι αυτό το ιερό σπήλαιο στο Monte Sant‘Angelo επιλέχθηκε από τον αρχάγγελο Μιχαήλ που εμφανίστηκε σε έναν επίσκοπο το έτος 490 και υποσχέθηκε ότι «όταν οι βράχοι χωριστούν, οι αμαρτίες των ανθρώπων θα έχουν συγχωρηθεί». Λέγεται ότι άφησε ένα βωμό, ένα κόκκινο ύφασμα και το αποτύπωμα του ποδιού του για να σημαδέψει το σημείο.
9. Grotte de Font-de-Gaume, Γαλλία
Βίσωνες, άλογα και μαμούθ είναι μερικά από τα ζώα που είναι ζωγραφισμένα στο σκληρό ασβεστόλιθο αυτού του σπηλαίου στην περιοχή Dordogne. Ζωγραφισμένα τουλάχιστον 15.000 χρόνια πριν, έχουν ακόμη έντονα χρώματα και φαίνονται σαν να κινούνται. Ο σκοπός των τοιχογραφιών είναι μάλλον κυνηγετικός ή ίσως είναι ένα είδος σεληνιακού ημερολογίου.
10. Sof Omar Caves, Αιθιοπία
Λέγεται ότι ο Αλλάχ αποκάλυψε την είσοδο σε αυτό το ασβεστολιθικό δίκτυο σπηλαίων στο Σείχη Sof Omar το 12ο αιώνα. Ο Σεϊχης (πνευματικός και στρατιωτικός ηγέτης) και οι πιστοί του χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές σαν τζαμί. Ο φυσικός διάκοσμος από σχηματισμούς της διαβρωτικής δύναμης του νερού που μοιάζουν με κολόνες, αψίδες και τρούλους βοήθησε σε αυτό. Ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της φύσης, ακόμη χρησιμοποιείται ως τόπος λατρείας από τους ντόπιους μουσουλμάνους.
Σχόλια για αυτό το άρθρο