Ο Ανδρέας Μπάρκουλης έπαιξε σε περισσότερες από εκατό ταινίες. Τις μεγαλύτερες επιτυχίες του – Τζένη Τζένη, Δόλωμα, Η θεία μου η χίπισσα, Ζητείται επειγόντως γαμπρός, Μουσίτσα, Διακοπές στην Αίγινα, Βίβα Ρένα κλπ– τις ξέρετε και τις έχετε δει όλοι. Υπάρχουν όμως κάποιες που ίσως και να μην τις έχετε δει ποτέ. 14 από αυτές σας παρουσιάζουμε σήμερα αναλυτικά:
Όλα για το παιδί της
Γυρισμένο το 1958 από το σκηνοθέτη Κώστα Στράντζαλη, το μελό αυτό είχε πρωταγωνιστές την Μαρία Στράντζαλη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την ορφανή Έλλη. Γνωρίζει τον κακομαθημένο πλούσιο Κώστα (Ανδρέας Μπάρκουλης), μένει έγκυος, εκείνος την εγκαταλείπει, εκείνη αφήνει το νεογέννητο μωρό σε μια πλούσια οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα την προσλαμβάνουν ως οικιακή βοηθό, χωρίς να ξέρουν ότι είναι η αληθινή μητέρα του παιδιού. Μετά από χρόνια, ο χήρος εργοδότης, αποφασίζει να την παντρευτεί, επιστρέφει όμως ο αδελφός του που είναι ο αληθινός πατέρας του παιδιού, γίνεται η αποκάλυψη και η οικογένεια ενώνεται. ‘Ολα αυτά με μουσική Μάνου Χατζιδάκι και τραγούδια από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1957-1958, έκοψε 5.865 εισιτήρια και ήρθε στην 28η θέση ανάμεσα σε 31 ταινίες.
‘Ερωτας στους αμμόλοφους
Η ταινία ήταν χαμένη για πολλά χρόνια. Η κόπια που βρέθηκε ήταν άθλια, έγινε όμως αποκατάσταση, άλλαξαν οι τίτλοι, έγινε επεξεργασία στην εικόνα και είναι πλέον σαν καινούρια, αν και γυρίστηκε το 1958. Τη χρονιά εκείνη, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, έπαιξε σε εννιά ταινίες, ανάμεσά τους και το Έρωτας στους αμμόλοφους. Σκηνοθέτης ο Κώστας Μανουσάκης, που αργότερα θα γυρίσει την Προδοσία (1964) και το Φόβο (1966), η ταινία διαφέρει από τις αισθηματικές περιπέτειες της εποχής, είναι περισσότερο ποιητική από τις άλλες και γι΄αυτό δεν είχε την εμπορική απήχηση που περίμεναν οι παραγωγοί (η προηγούμενη ταινία Διακοπές στην Αίγινα με τους ίδιους πρωταγωνιστές, είχε μεγάλη επιτυχία). Επιπλέον, η ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους στα μέσα του Δεκέμβρη, λίγο πριν τις γιορτές, εποχή ακατάλληλη για τέτοιες “πειραματικές” ταινίες. Δίνει όμως τη δυνατότητα, κυρίως στην Αλίκη Βουγιουκλάκη που τρελαίνεται στο φινάλε, να δείξουν μια άλλη πτυχή του ταλέντου τους.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959, έκοψε 10.726 εισιτήρια και ήρθε στην 33η θέση σε 51 ταινίες.
Ψιτ Κορίτσια (1959)
Νεανική κωμωδία με την Ειρήνη Παππά, τον Μιχάλη Νικολινάκο, την Ντέπη Μαρτίνη, την Ντόρα Γιαννακοπούλου, τον Γιώργο Καμπανέλλη, τον Παντελή Ζερβό και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Αν και η Ντόρα Γιαννακοπούλου έκανε καριέρα ως τραγουδίστρια (και πολύ αργότερα ως συγγραφέας) στην ταινία τραγουδά η Ειρήνη Παππά. Μουσικη: Τάκης Μωράκης, σενάριο και σκηνοθεσία: Άλκης Παππάς
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960, έκοψε 19.529 εισιτήρια και ήρθε στην 34η θέση σε 52 ταινίες.
Όταν το μίσος κυβερνά
Άλλο ένα μελό γυρισμένο το 1959, σε σκηνοθεσία Ηλία Παρασκευά και δικό του σενάριο. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υποδύεται έναν ψευδομάρτυρα, που προσπαθεί μαζί με την πεθερά της πρωταγωνίστριας (Αλίκη Ζαβερδινού) να της πάρουν το παιδί. Όμως, εκείνος θα την ερωτευτεί και θα ομολογήσει την αλήθεια.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959, έκοψε 11.007 εισιτήρια και ήρθε στην 32η θέση ανάμεσα σε 51 ταινίες.
Ο Γιάννος κι η Παγώνα
Ο Γιάννος κι η Παγώνα του 1959 (σκηνοθεσία: Οδυσσέας Κωστελέτος) ανήκει στα βουκολικά δράματα της εποχής, που “ξεχωρίζει με το σπαθί της” όπως έγραφε η διαφήμιση της ταινίας. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι η Κάκια Αναλυτή κι ο Ανδρέας Μπάρκουλης, σαν λυγερή Παγώνα και μπιστικός Γιάννος. Μπλέκονται επίσης η Κρυστάλλω, φίλη της Παγώνας, ο Δήμος, τσέλιγκας υποψήφιος γαμπρός, ο πατέρας της Παγώνας, δημοτικά τραγούδια από τον Δημήτρη Καψοκέφαλο και μουσική από τον Κώστα Καπνίση.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960, έκοψε 25.079 εισιτήρια και μπήκε στην 29η θέση σε 52 ταινίες.
Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών (1960)
Ασπρόμαυρη περιπέτεια του 1960, σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου, με θέμα τη ζωή και τη δράση του Τσακιτζή, θρυλικού ληστή αλλά και προστάτη των φτωχών Ελλήνων της Μικρασίας. Ήταν κάτι σαν τον Ρομπέν των δασών, έκλεβε τους πλούσιους για να βοηθήσει τους φτωχούς και να παντρέψει άπορες κοπέλες. Για να έχει πιο ενδιαφέρον το στόρι, ο Φώσκολος έμπλεξε μέσα και τον έρωτα του Τσακιτζή με την Ζεχρά, κόρη του Τούρκου πασά της περιοχής που την παντρεύεται στο τέλος. Σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος, μουσική: Γιώργος Κατσαρός, παραγωγή: Τζαλ Φιλμ
Παίζουν: Ανδρέας Μπάρκουλης, Γκέλυ Μαυροπούλου, Στέφανος Στρατηγός, Αλέκα Στρατηγού κ.α.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1961, έκοψε 14.426 εισιτήρια και ήρθε στην 37η θέση σε 58 ταινίες.
Κασσιανή
Παραδόξως αυτή η ταινία είναι έγχρωμη. Γυρισμένη το 1960 από τον Ηλία Παρασκευά που ενώνει ξανά την Αλίκη Ζαβερδινού και τον Ανδρέα Μπάρκουλη, αυτή τη φορά με φόντο το Βυζάντιο. Ιστορικό αισθηματικό δράμα, με μελοδραματικό ύφος και καλούς ηθοποιούς (Γιώργος Καμπανέλλης, Δήμος Σταρένιος , Θεανώ Ιωαννίδου , Χριστόφορος Νέζερ , Νίτσα Τσαγανέα, Παμφίλη Σαντοριναίου , Κική Διόγου , Πόπη Δεληγιάννη , Σπύρος Καλογήρου , Γιώργος Βελέντζας κ.α.) είχε επιτυχία όταν προβλήθηκε με 42.303 εισιτήρια στην πρώτη προβολή. Στην τηλεόραση έχει παιχτεί ελάχιστες φορές, κυρίως Πάσχα.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960, έκοψε 42.303 εισιτήρια και ήρθε στην 18η θέση σε 52 ταινίες.
Μην κλάψης για μένα (1961)
Μελό -πολύ μελό- γυρισμένο το 1961, που το διαφήμιζαν ως ” Συγκλονιστικό κοινωνικό δράμα, ελληνοαμερικανικής παραγωγής της Neptune Film“. To …promotion συνέχιζε με το όνομα του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Παναγιώτη Σπηλιώτη, γραμμένο στα αγγλικά: Peter Spiliotis. H ταινία αποτελεί μία ακόμη κινηματογραφική συνύπαρξη του Ανδρέα Μπάρκουλη με την Χριστίνα Σύλβα και δίπλα τους οι: Έφη Οικονόμου, Γιώργος Καμπανέλλη, Χρήστος και Νίτσα Τσαγγανέα.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962, έκοψε 15.250 εισιτήρια και ήρθε στην 41η θέση σε 68 ταινίες.
Ο διάβολος και η ουρά του (1962)
Σε σενάριο -αν και στους τίτλους δεν αναφέρεται κανείς σεναριογράφος- των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, η κωμωδία του Στέλιου Ζωγραφάκη, έχει θέμα το κλασσικό κόλπο της ζήλειας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, που υποδύονται ο Ανδρέας Μπάρκουλης με την Μάρθα Καραγιάννη. Μαζί τους ο Γιάννης Γκιωνάκης, η Ντίνα Τριάντη, ο Χρήστος Τσαγγανέας, η Νίτσα Τσαγγανέα, η Μπέτυ Μοσχονά κ.α.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962, έκοψε 15.842 εισιτήρια και μπήκε στην 38η θέση σε 68 ταινίες.
Μάνα γιατί με γέννησες (1963)
Το τι γίνεται στο Μάνα γιατί με γέννησες, του Κώστα Στράντζαλη, σε σενάριο Νίκου Φώσκολου, δεν περιγράφεται. Η Κάκια Αναλυτή είναι παντρεμένη με τον Κώστα Κακαβά –που είναι κουρελής και το ψωμί που τρώνε είναι ζυμωμένο με ιδρώτα- και ζουν στο χωριό μαζί με την κόρη τους. Την πολιορκεί όμως και ο άρχοντας Ανδρέας Μπάρκουλης που δεν μπορεί να χωνέψει ότι του την έφαγε ο φτωχός Κακαβάς.
Σε ένα εργατικό ατύχημα, ο Κακαβάς τυφλώνεται, τα πουλάνε όλα στον άρχοντα Μπάρκουλη για να πάνε στην Αθήνα. Τα λεφτά δεν φτάνουν, η Αναλυτή γίνεται μοντέλο αλλά της ρίχνονται και απειλεί να πέσει από το μπαλκόνι, ο Μπάρκουλης την πολιορκεί, ο τυφλός Κακαβάς ζητιανεύει, ο γιατρός πιέζει για εγχείρηση, τελικά η Αναλυτή υποκύπτει και γίνεται ερωμένη του Μπάρκουλη (απ ΄τη στιγμή που χτύπησα την πόρτα σου, έχω πεθάνει).
Όταν ο Κακαβάς θα βρει το φως του ξανά, θα μάθει την αλήθεια, θα διώξει την γυναίκα του και τότε θα τυφλωθεί ο Μπάρκουλης, από μια παλιά του ερωμένη που θα του ρίξει βιτριόλι. Ο Κακαβάς γυρίζει στο χωριό, τα χρόνια περνάνε, η κορούλα έχει μεγαλώσει (την υποδύεται το παιδί-θαύμα Μαιρούλα Ευαγγέλου), τα ίχνη της Αναλυτή έχουν χαθεί, ο Μπάρκουλης αφού έχει χάσει όλα τα λεφτά του θα αποκαλύψει όλη την αλήθεια στον Κακαβά, η Αναλυτή πάει στις γραμμές του τρένου να αυτοκτονήσει φωνάζοντας , όμως η φωνή της κορούλας της που φωνάζει Μανούλα θα φέρει το ευτυχισμένο τέλος. Όλα αυτά με μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, ενώ η Μαρία ντε Πετρίλιο και ο Τάκης Βαρλάμος χορεύουν τον «Καϋμό» του Μίκη Θεοδωράκη.
Η ταινία είναι από τα κλασσικά μελό του ελληνικού κινηματογράφου, έχει προβληθεί από την τηλεόραση με αλλαγμένο τον τίτλο σε Έτσι ήταν η ζωή μου, είναι ασπρόμαυρη, προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963, έκοψε 9.745 εισιτήρια και ήρθε στην 61η θέση σε 82 ταινίες.
Ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατο
“Μια τιτάνια παραγωγή που υμνεί τη δόξα της Ελλάδας. Ο θρύλος του 1821 με τον ασύγκριτο Μάνο Κατράκη” έγραφαν τα διαφημιστικά, το 1964, που η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους. Στην πραγματικότητα, ήταν άλλη μια αισθηματική περιπέτεια με πρωταγωνίστρια την Μάρλεν Παπούλια, σύζυγο του σκηνοθέτη Ηλία Μαχαίαρα, που γύριζε ταινίες για να παίζει η γυναίκα του. Μέσα σε 12 χρόνια, η Μάρλεν Παπούλια έπαιξε σε 18 ταινίες , κυρίως βουκολικά και πολεμικές περιπέτειες. Στο ασπρόμαυρο Ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατο, ο Ηλίας Μαχαίρας ενώνει την Μάρλεν Παπούλια με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, με φόντο τον έρωτα ενός Έλληνα κλέφτη, του Δρόσου και μιας Τουρκοπούλας, της Εσμέ, στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, βασισμένο σε θεατρικό έργο του Σπ. Περεσιάδη. Για να έχει χάπι εντ η ταινία, η Εσμέ συμμετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και βαφτίζεται Χριστιανή για να παντρευτεί τον Δρόσο-Ανδρέα Μπάρκουλη (10 χρόνια μετά, η ταινία θα ξαναγυριστεί με τον αυθεντικό τίτλο του έργου του Περεσιάδη Εσμέ η Τουρκοπούλα)
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 18.847 εισιτήρια και ήρθε στην 80η θέση σε 92 ταινίες.
Ο προδότης πρέπει να πεθάνει
Το 1970 ο πόλεμος του ’40, ήταν το κυρίως θέμα στα σενάρια των ελληνικών ταινιών. Ο Τζέιμς Πάρις γύριζε τη μία πολεμική ταινία μετά την άλλη. Ο προδότης πρέπει να πεθάνει, μπορεί να έχει ως πρόσχημα τον πόλεμο, η πλοκή όμως περιστρέφεται γύρω από έναν έρωτα. Ένας στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων -τον υποδύεται ο Ανδρέας Μπάρκουλης βαμμένος μαύρος) βρίσκει, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, καταφύγιο στο κτήμα ενός προδότη των Γερμανών και ερωτεύεται τη γυναίκα του. Ο Στέφανος Στρατηγός, η Λουίζα Ριβέλι, ο Δημήτρης Μπισλάνης κ.α. ενισχύουν το καστ, το σενάριο είναι του Πάνου Κοντέλλη και η σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου. Έγχρωμη φωτογραφία από τον Δημήτρη Παπακωνσταντή, η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971, έκοψε 103.078 εισιτήρια και κατέκτησε την 52η θέση σε 87 ταινίες.
Οι εκβιασταί
Γυρισμένη το 1972 από τον Παύλου Φιλίππου, αυτή η έγχρωμη περιπέτεια είχε …λίγο από όλα. Απαγωγή της Άννας Βαγενά (ως κόρη εφοπλιστή), λύτρα, ναρκωτικά, φυλακές, πιστολίδι, ξύλο, φόνους, τον Ντίνο Ηλιόπουλο στο ρόλο του εφοπλιστή και τον Ανδρέα Μπάρκουλη σε ρόλο κακού. Έχει επίσης απρόσμενο φινάλε -ο καλός σκοτώνεται- και ωραία μουσική από τον Γιάννη Σπανό. Παραγωγή της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνηνό που τότε ήταν στα πολύ πάνω του. Η ταινία παίχτηκε και στο εξωτερικό, στη χώρα μας προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972, έκοψε 62.124 εισιτήρια και ήρθε στην 59η θέση σε 90 ταινίες.
Η βαλίτσα του παπά
Γυρισμένη το 1978, σε Ρώμη, Αθήνα και Σπέτσες, Η βαλίτσα του παπά, διαθέτει ένα αξιόλογο καστ (Λίλυ Παπαγιάννη, Μαίρη Βιδάλη, Νίκος Τσούκας, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Νίκος Γαλανός, Ελένη Φιλίνη, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Βίλμα Τσακίρη, Μάκης Δεμίρης) και ένα κομμάτι θεατρικού ντοκουμέντου από τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Ανάμεσά τους ο Ανδρέας Μπάρκουλης ως καθολικός ιερέας που μεταφέρει ένα κλεμμένο σταυρό και η βαλίτσά του μπερδεύεται με τη βαλίτσα δύο τουριστριών που πηγαίνουν για διακοπές στις Σπέτσες. Καλοκαίρι, αφελές σενάριο και επιστροφή του Ανδρέα Μπάρκουλη στο ελληνικό σινεμά μετά από τέσσερα χρόνια. Μετά την επιτυχία που είχε στην Αμερική ως τραγουδιστής, ο Ανδρέας Μπάρκουλης τραγουδά μαζί με την Έλενα (Σε περιμένω τ΄άλλο καλοκαίρι) το τραγούδι Αν θες να ζεις, με τον στίχο-πρόκληση: αν θες να ζεις την τρέλα της ζωής, σταμάτα πια να’ σαι νομοταγής!
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1978-1979, έκοψε 68.870 εισιτήρια και ήρθε στην 6η θέση σε 15 ταινίες.
Σχόλια για αυτό το άρθρο