Ο ΤΑΖ ανακαλύπτει το παρασκήνιο του πώς η Τενερίφη απέκτησε «ΠΙΡΕΑ» για τις ανάγκες του τελευταίου Jason Bourne, το μυστικό των γυρισμάτων και γιατί οι Κινέζοι έφυγαν από την προβολή «λιώμα».
Η προσβλητική μπαχαλοεικόνα της Ελλάδας όσον αφορά την αδυναμία της ή την αδιαφορία της να εκμεταλλευτεί τουριστικά και κινηματογραφικά το φυσικό της κάλος για το γύρισμα διεθνών παραγωγών έχει τη δική της φαιδρή και φυσικά γραφειοκρατική ιστορία. Ο θρύλος λέει ότι ο Όλιβερ Στόουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των γυρισμάτων του «Αλέξανδρου» περίμενε στημένος σε ραντεβού πάνω από μία ώρα τον τότε Υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να μιλήσουν για γυρίσματα μιας ταινίας ενός αναγνωρισμένου σκηνοθέτη, με Ελληνικό θέμα, πάνω σε Ελληνικό έδαφος. Προφανώς ο Υπουργός θεώρησε ασήμαντη την υπόθεση αν και στη περίπτωση που τη θεωρούσε σημαντική, ο Στόουν κι ο όποιος Στόουν θα είχε να περάσει μια πολύμηνη γραφειοκρατική διαδικασία. Tόσο για τις άδειες από την αρχαιολογική υπηρεσία (στη οποία προφανώς κάποια 60άρα με κότσο και χωρίς να ξέρει αγγλικά θα έπρεπε να διαβάσει το σενάριο για να πει το oκ) όσο και με το φορολογικό εγκεφαλικό που επικρατεί. Σιγά κι όλας δηλαδή, τι είναι το Χόλιγουντ που δεν μπορεί να καθυστερήσει κανένα πεντάμηνο τα γυρίσματα για να πάρει άδεια; Να ήταν κανένα σκυλάδικο της παραλιακής που τους ξέρουμε και του ανθρώπους να επισπεύσουμε.
Η ιστορία όπως και πολλές ανάλογες ξένων ταινιών με Ελληνικό θέμα, είχαν τη γνωστή κατάληξη. Τα γυρίσματα που αφορούσαν Ελληνικά τοπία να πραγματοποιηθούν στη Μάλτα η οποία λόγω γεωγραφικής ομοιότητας έχει στήσει μια πραγματική κινηματογραφική επιχείρηση (όπως και η Βουλγαρία) με τον πιο απλό τρόπο: την παροχή κάθε διευκόλυνσης και φυσικά τις φορολογικές ελαφρύνσεις για την προσέλκυση ξένων συνεργείων.
Η τελευταία ταινία με τις περιπέτειες του πράκτορα Τζέισον Μπορν και με τίτλο «Jason Bourne» σχεδόν ξεκινάει με ένα 40λεπτο καλογυρισμένο κυνηγητό στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή και τους γύρω δρόμους, στη μέση μιας εκρηκτικής διαδήλωσης με μολότοφ και συμπλοκές με τους αστυνομικούς. Με τη διαφορά ότι όλα αυτά είναι γυρισμένα στην Τενερίφη. Οι τεχνικοί συνέδεσαν με εντυπωσιακό τρόπο πανοραμικές, από ελικόπτερο λήψεις της Αθήνας και μικρά πλάνα χαρακτηριστικών σημείων του κέντρου της πόλης που θα μπορούσε να έχει τραβήξει ο κάθε τουρίστας. Η επαγγελματική τους τελειομανία όμως δεν σταμάτησε εκεί. Για πιο κοντινά πλάνα που μέσα στο κάδρο τους είχαν τον Ματ Ντέιμον ή τους άλλους πρωταγωνιστές της σκηνής έστησαν στάσεις λεωφορείων με διαφημίσεις στα Ελληνικά, λεωφορεία με αναγραφόμενες υπαρκτές γραμμές και διαδρομές και επιγραφές οδών ψάχνοντας ονομασίες δρόμων. Σε βαθμό που η πράκτορας η οποία παρακολουθεί δορυφορικά τις κινήσεις του Μπορν στην Αθήνα από τα κεντρικά της CIA στις Η.Π.Α. αναφέρει πως τον εντόπισε στη Σόλωνος και μετά στη Φειδίου. Το αποτέλεσμα είναι τεχνικά συγκλονιστικό και θα ξεγελούσε και το πιο έμπειρο μάτι αν δεν είχε ξεφύγει μια λεπτομέρεια: όταν ο Μπορν επιβιβάζεται στο τρένο, η πινακίδα της κατεύθυνσης γράφει « ΠΙΡΕΑ» που μάλλον είναι το λιμάνι της Τενερίφης.
Τελευταία φορά που είχε αποφευχθεί ένα ανάλογο ρεζιλίκι ήταν το 1989 με την άμεση προσωπική παρέμβαση της Μελίνας Μερκούρη προκειμένου ο Φράνσις Φορντ Κόπολα να γυρίσει στην Ακρόπολη το «Life without Zoe» για τη σπονδυλωτή ταινία «Ιστορίες της Νέας Υόρκης». Κάτι που δεν το γλυτώσαμε αυτή τη φορά, καταφέρνοντας να γίνουμε περίγελος σε διεθνή μέσα και site ακόμα και των συνήθως υπέρ μας ομογενών όπως το www.keeptalkinggreece.com που αναπαράγοντας τον εκνευρισμό των παραγωγών και του Ντέιμον έγραψε ειρωνικά: «Όσοι περιμένουν να δουν τον Ντέιμον και τον Τόμι Λι Τζόουνς να τρώνε σε σουβλατζίδικο θα απογοητευτούν. Οι παραγωγοί αποφάσισαν να γυρίσουν τις ανάλογες σκηνές στην Τενερίφη, στις Ισπανικές Κανάριες Νήσους. Όχι επειδή οι σκηνές απαιτούσαν την παρουσία πολλών καναρινιών αλλά εξ’ αιτίας των συνηθισμένων Ελληνικών ασθενειών: Tης γραφειοκρατίας, της ακαμψίας και της ανικανότητας να τεθούν σε εφαρμογή οι νόμοι που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο.»
Για το ίδιο θέμα ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης είχε δηλώσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αυξημένη φορολογία που επιβάλλεται στις εταιρείες παραγωγής κάτι για το οποίο ευθυνόντουσαν (φυσικά) οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ο ίδιος θα διόρθωνε με σχετική ρύθμιση που ετοίμαζε. Όμορφα λόγια χωρίς αντίκρισμα που αγγίζουν τη γελοιότητα εφόσον ναι μεν σύμφωνα με τον ίδιο, μια μέτρια ξένη παραγωγή που θα επέλεγε την Ελλάδα για τα γυρίσματά της θα μπορούσε να αποφέρει καθημερινά 500 χιλιάδες δολάρια στη χώρα, αλλά που η κυβέρνηση με την οποία εκλέχτηκε αδυνατεί ακόμα να αντιληφθεί παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του ίδιου.
Η ταινία που από αυτήν την Πέμπτη θα προβάλλεται στις Ελληνικές αίθουσες (αναλυτική παρουσίαση τις επόμενες μέρες) κι έχει φτάσει τα 350 εκ. δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις είναι ένα υπερκινητικό τριπάκι αδρεναλίνης που δεν σε αφήνει στιγμή αδιάφορο, όχι όμως πάντα για καλό σκοπό όπως συνέβη στην Κίνα. Το πρόβλημα προκλήθηκε από την απόφαση της εταιρείας διανομής να προβάλλει στη συντριπτική πλειοψηφία των αιθουσών την ταινία σε 3D μετατροπής. Κάτι που αποδείχτηκε καταστροφικό εφόσον η χειροκίνητη, ζαλιστικά «κουνημένη» κάμερα με την οποία συνήθως ο σκηνοθέτης Πολ Γκρίνγκρας γυρίζει τα σπινταριστά του πλάνα, προέκυψε εντελώς ακατάλληλη για το 3D που ούτως ή άλλως έχει κατηγορηθεί για πρόκληση ζαλάδας, πονοκεφάλων και αναστάτωσης. Το αποτέλεσμα ήταν έξαλλοι Κινέζοι να βγαίνουν από τις αίθουσες κάνοντας εμετό και απειλώντας με μηνύσεις την εταιρεία διανομής.
***Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο https://www.facebook.com/tazthebuzz ή στείλτε υβριστικές επιστολές και εξώδικα στο terra_gelida@hotmail.com
Σχόλια για αυτό το άρθρο