Πριν τριάντα χρόνια τα κανάλια στην ελληνική τηλεόραση ήταν μόνο δύο, η ΕΡΤ-1 και η ΕΡΤ-2. Η ιδιωτική τηλεόραση ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η δημόσια τηλεόραση είχε το μονοπώλιο, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων άρχιζε στις 21.00 στο ένα κανάλι, στις 21.30 στο άλλο, το πρόγραμμα ξεκινούσε καθημερινά στις 10.30 το πρωί -για την ΕΡΤ1- για δύο ώρες μέχρι τις 12.30, και το απόγευμα στις 16.05 μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η ΕΡΤ2 ξεκινούσε στις 17.00 ως τα μεσάνυχτα. Μόνο το Σαββατοκύριακο ήταν συνεχόμενο το πρόγραμμα στην ΕΡΤ1 , από τις 11.30 το πρωί. Στην εξουσία ήταν το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης (το σημαντικότερο υπουργείο της μεταπολεμικής Ελλάδας που ήταν είτε πρώτο στην ιεραρχία, είτε δεύτερο πίσω από το Υπουργείο Συντονισμού και σταμάτησε τη λειτουργία του το 1995) τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο Λάκης Λαζόπουλος ετοίμαζε την πολυαναμενόμενη καλοκαιρινή του Λυσιστράτη, ενώ σε τηλεοπτικό περιοδικό της εποχής, έγραψε την άποψή του για την ελληνική τηλεόραση του 1986. Τίτλος του κειμένου: Αν ήμουνα διευθυντής στην ΕΡΤ. Διαβάστε το και τα συμπεράσματα δικά σας…
Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να γίνω ποτέ διευθυντής. Δεν θα άκουγα τους ανωτέρους μου, θα είχα το νου μου στο να κάνω το πρόγραμμα της τηλεόρασης, θα έκανα άνοιγμα στους ανθρώπους που εκπροσωπούν την τέχνη σήμερα, δεν θα έβαζα τους φίλους μου, τους γνωστούς μου κι αυτούς που με επιβάλανε, θα καταλάβαινα ότι η τηλεόραση είναι το πρόγραμμα και όχι οι υπάλληλοι -γιατί αυτοί νομίζουν ότι η ΕΡΤ είναι οι υπάλληλοι και τίποτα παραπάνω- θα έβαζα ανθρώπους που θα τους έδινα δικαιοδοσία ….δηλαδή οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση, χωρίς να ελέγχονται…. Θα καταργούσα τη λογοκρισία και θα προσπαθούσα οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις ειδήσεις, να έχουν ελευθερία να λένε τις ειδήσεις. Γιατί αυτό είναι.. κρυφό Δελτίο Ειδήσεων!
Νομίζω ότι οι ειδήσεις στην τηλεόραση είναι …κάτι να πούμε στην τηλεόραση να περάσει η ώρα να πάει εννιάμιση. Καμία σχέση με αυτό που λέμε δελτίο ειδήσεων. Ακούγοντας ένα δελτίο ειδήσεων έχεις μια τελείως διαφορετική άποψη για τη χώρα σου. Δηλαδή, νομίζεις ότι η Αθήνα είναι μια πάρα πολύ καθαρή πόλη, ότι είναι πάρα πολύ όμορφη, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κυκλοφορίας, ότι το νέφος είναι λίγο, ότι τα τρόλεϊ κινούνται κανονικά, ότι οι αγορές στην αγορά είναι καταπληκτικές, ότι όλες οι απεργίες έχουν αποτύχει, ότι δεν είναι κανείς στους δρόμους, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά… τι να πω! Ένα χαρμόσυνο κράτος!
Όσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα, είναι το δημιούργημά τους. Και από τη στιγμή που τους μοιάζει, σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι η εικόνα η δική τους, κατά κάποιο τρόπο. Ένα κακό πρόγραμμα, ένα ηλίθιο, ένα έξυπνο πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τους ίδιους αυτούς.
Όταν λοιπόν, βλέπουμε διάφορα σίριαλ –και τώρα ακόμα- αυτού του επιπέδου, σημαίνει δύο πράγματα: ή δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι -αυτό είναι το επίπεδο εξυπνάδας μας ως λαός, τόσο μπορούμε να γράφουμε, φαίνεται- ή ότι αυτοί που τα διάβασαν και τα εγκρίνανε, τα θεώρησαν καλά. Που σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα έχουν. Άρα πρέπει να πάει ψυχίατρος αμέσως στην ΕΡΤ!
Δεν νομίζω ότι το να είναι κανείς διευθυντής στην ΕΡΤ, είναι μια καλή θέση. Παλιότερα θα λέγαμε δεν είναι ούτε καλό παιδί για γάμο, γιατί …”δεν έχει μόνιμη θέση παιδάκι μου, για να τον πάρεις”.
Σχόλια για αυτό το άρθρο