O TAZ ταξιδεύει στις διεθνείς αίθουσες, από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α. ως τη Γαλλία και την Κίνα, μετρώντας σε χρήματα, επιτυχίες, αποτυχίες και εκπλήξεις, αναλύοντας τις τάσεις, τις μόδες και τα must, στο πιο πλήρες box office report.
Σε μια ακόμα βαρετή στο σύνολο της εβδομάδα όσον αφορά κινηματογραφικές εκπλήξεις στα ταμεία που πίνουν χαμομήλι, τα συμπεράσματα που προκύπτουν κοιτάζοντας τα νούμερα είναι τα εξής:
-Το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου με ελάχιστες εξαιρέσεις, είχε τον ασήκωτο χρηματικά, με απογοητευτικές επιδόσεις για πολυαναμενόμενες ταινίες αν και εξαιτίας της επιτυχίας του «Sully» και της «Ντόρι» το λογιστήριο έδειξε πως πρόκειται για τον 3ο κατά χρηματική σειρά πιο κερδοφόρο Σεπτέμβριο όλων των εποχών (χωρίς να υπολογίσουμε τον πληθωρισμό). Κάτι που ξαναθέτει επί τάπητος το ερώτημα, πόσοι τελικά ενδιαφερόμαστε για το σινεμά;
-Ο Τιμ Μπάρτον και επίσημα πλέον έφαγε τα μούτρα του. Εξαφανισμένη στην 3η εβδομάδα προβολής της η «Μις Πέρεγκριν» από την Ελληνική πεντάδα, μόλις 66 εκ. δολάρια στις Η.Π.Α., βγάζει το κόστος της και κάτι ψιλά παραπάνω μόνο από το παγκόσμιο box office που της «χάρισε» 198 εκ.δολάρια.
-Τα ευπώλητα βιβλία δεν κάνουν απαραίτητα ευπώλητες ταινίες. Το «Κορίτσι του Τρένου» κινήθηκε πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες που δημιούργησε ο ντόρος του βιβλίου και τη γλυτώνει μόνο λόγω χαμηλού κόστους (45 εκ. δολάρια). Το «Inferno» έσκισε στην Ελλάδα και τοπάρισε σε Ιταλία, Βραζιλία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ινδία, Μεξικό, Ουγγαρία, Ισλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία, Ρωσία, Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Ταϊβάν, Αυστραλία . Παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις, ο ήρωας του Νταν Μπράουν φαίνεται τελικά να την βγάζει καθαρή εφόσον από τις παραπάνω χώρες έχει εισπράξει συνολικά 50 εκ. δολάρια χωρίς να έχει ακόμα προβληθεί στις Η.Π.Α. και στην Κίνα.
-Μπορεί να νομίζουμε πως ξέρουμε τους μεγαλύτερους σταρ των περισσότερων κρατών, όμως παντού υπάρχουν κάποιοι με υπερσουξέ μόνο τοπικής κατανάλωσης. Κάτι τέτοιο είναι ο κωμικός Κέβιν Χαρτ του οποίου το κινηματογραφημένο live βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα του αμερικάνικου box office. 37χρονος Αφροαμερικανός stand up κωμικός φαινόμενο που εκτός από τα live του έχει συμμετάσχει σε ταινίες και σειρές, αυτόν τον καιρό συμμετέχει στο reality «Real Husbands of Hollywood» ενώ το 2015, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 100 ανθρώπων από όλο τον κόσμο που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή. What?
-O φιλόδοξος έφηβος σούπερ ήρωας φαντασίας Mαξ Στιλ δεν πρόκειται ποτέ του να ενηλικιωθεί αφού πέτυχε ένα απίστευτο αρνητικό ρεκόρ, μαζεύοντας από 2.000 αίθουσες μόλις 2 εκ. δολ., κερδίζοντας την 13η θέση στα χειρότερα «ανοίγματα» όλων των εποχών, εφόσον υπάρχει πάντα και πιο πάτος από τον πάτο. Το γεμάτο Οσκαρικές φιλοδοξίες από την προβολή του στο Sundance, Αφροαμερικανικό δράμα «σκλαβιάς» «Birth of a Nation», εισπρακτικά βούλιαξε, ο κόσμος που το είδε έβγαλε αρνητική «δικαστική» απόφαση, οι κριτικοί ήταν χλιαροί, οπότε και μάλλον ξεχνάει εντελώς τα επίχρυσα αγαλματίδια.
-Είναι το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό τέρας του κόσμου με «θρησκευτικά» φανατικούς οπαδούς. Παρόλα αυτά όλοι συνεχίζουμε να προφέρουμε το όνομά του λάθος, εξ’ αιτίας της αμερικάνικης μετάφρασης της πρώτης του ταινίας. Ο Γκοτζίλα που στην πραγματικότητα λέγεται Γκοτζίρα, γεννήθηκε ασπρόμαυρος στα Ιαπωνικά στούντιο της Toho σε μια ταινία που σήμερα θεωρείται κλασσική, γεννώντας ταυτόχρονα ένα ολόκληρο είδος ταινιών με τέρατα, το «καϊτζού». Το «Shin Godjira» που μόλις κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. δεν είναι μόνο η 31η ταινία της Toho με πρωταγωνιστή τον ραδιενεργό δεινόσαυρο. Είναι η πρώτη επίσημη «ανάσταση» του ορίτζιναλ ήρωα στην Ιαπωνική οθόνη από το 2004, ή μάλλον “αναγέννηση” αφού πρόκειται για reboot. Aγνοεί δηλαδή όλες τις προηγούμενες ταινίες και πιάνει το μύθο από την αρχή και με 75 εκ. δολάρια στο εγχώριο box office συν τις θετικές κριτικές είναι ο πιο κερδοφόρος γνήσιος Γκοτζίλα όλων των εποχών.
-Η περιπλάνηση μας στο διεθνές box office συνεχίζεται με τη Ιαπωνία, στην οποία τα κινούμενα σχέδια είναι κάτι παραπάνω από βασιλιάδες της pop κουλτούρας. Με 138 εκ. δολάρια και 7 εβδομάδες στην πρώτη θέση του box office, το ρομαντικό εφηβικό δράμα (κινουμένων σχεδίων) «Your Name» δεν είναι απλά η πιο επιτυχημένη ως τώρα ταινία της χώρας για το 2016 αλλά ένα πραγματικό φαινόμενο. Στην πολύ σημαντική για τις Η.Π.Α. αλλά δύσκολη, Κινέζικη αγορά, στην πρώτη θέση είναι μια παραγωγή του «μανούλα σε ταινίες δράσης» Χονγκ Κονγκ, το «Operation Mekong» ενώ η πρώτη ξενόφωνη ταινία, εμφανίζεται στην έβδομη θέση και είναι θεόκουλα, το μετριότατο Γαλλοβελγικό κινούμενο σχέδιο «Ροβινσώνας Κρούσος». Όσο για τους πάντα ιδιαίτερους και πιο αρτίστικους, Γάλλους, στην πρώτη θέση βρίσκεται η «Μις Πέρεγκριν» του Τιμ Μπάρτον που μόλις κυκλοφόρησε ενώ η πρώτη γαλλόφωνη ταινία, βρίσκεται στην τρίτη θέση και είναι μια τυπική χαζοκωμωδία από αυτές που μας μπαφιάζουν το καλοκαίρι οι διανομείς, με τον τίτλο «Radin».
Πιο αναλυτικά:
To Τοp 5 στην Ελλάδα διαμορφώνεται από τα Πανελλαδικά εισιτήρια των ταινιών το τετραήμερο 13 – 16 / 10. Οι αριθμοί όπου υπάρχουν παρενθέσεις δείχνουν το σύνολο των εισιτηρίων της ταινίας από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους. Στις Η.Π.Α. από το τριήμερο 14 – 16/10.
ΕΛΛΑΔΑ
- INFERNO: 81.368 εισιτήρια
2. TO KOΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ: 18.388 (2η εβδομάδα – 75.892 σύνολο)
3. ΠΕΛΑΡΓΟΙ: 16.217 (2η εβδομάδα – 41.990)
4. ΜΗΝ ΑΝΑΣΑΙΝΕΙΣ: 6.734 (2η εβδομάδα – 27.601)
5. ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΤΟΡΙ: 5.996 (6η εβδομάδα – 271.439 σύνολο)
Η.Π.Α.:
- O ΛΟΓΙΣΤΗΣ: 24,7 εκ.δολάρια
2. ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ:12,2 εκ.δολάρια (2η εβδομάδα – 46,8 σύνολο)
3. ΚΕVIN HART, WHAT NOW?: 11,8
4. ΜΙΣ ΠΕΡΕΓΚΡΙΝ: ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: 9 (3η εβδομάδα – 65,9)
5. DEEPWATER HORIZON: 6,4 (3η εβδομάδα)
Κάνε κονέ με τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στείλε απειλητικές επιστολές και εξώδικα στο terra_gelida@hotmail.com .
Σχόλια για αυτό το άρθρο