Καλά είπα εγώ όταν ξεκίνησε πως μου έκανε υπερπαραγωγή τύπου “Δαίμονες” εφόσον ο Μανόλης Παντελιδάκης έκανε τα σκηνικά! Γονείς τρέξτε! Και όχι μόνο! Ο Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων στο Θέατρο Badminton είναι αριστούργημα και τελειώνει όπως τα περισσότερα θέατρα τέλη Απριλίου. Τα παιδιά καθηλώνονται, συμμετέχουν και μορφώνονται. Οι δε κρητικοί χοροί είναι άκρως ανεβαστικοί! Με το που τελείωσε ο γιος μου μου ζήτησε να ξαναπάμε. Θα ήταν φρόνιμο να μην κουβαλάτε μωρά που κλαίνε και μιλάνε κατά τη διάρκεια της παράστασης. Είναι για μικρά μεν παιδιά αλλά που καταλαβαίνουν, αγαπάνε τη μυθολογία (αλλά και για παιδιά που δεν συγκεντρώνονται εύκολα – σίγουρα θα τους κερδίσει).
Μπράβο στο Γιάννη Στάνκογλου που σα μοντέρνος πατέρας έχει γίνει λάστιχο και παίζει εκπληκτικά και σε αυτήν την εξουθενωτική παράσταση – οι συντελεστές τρέχουν πάνω κάτω γύρω γύρω ασταμάτητα! Μετά την παράσταση υπακούσαμε τους Θεούς του Ολύμπου και πήγαμε βόλτα στο Θησείο!
Πάνω φωτογραφία όταν περνάνε τα κύματα από πάνω μας!
Μια νέα αντίληψη για το οικογενειακό θέαμα
Ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια, παραγωγής του Θεάτρου Badminton, ιδανική για παιδιά κάθε ηλικίας, που συνδυάζει την ψυχαγωγία και το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων.
Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που εντυπωσιάζουν, (Προκρούστης, Περιφήτης, Σίνης) ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, νικάει τον Μινώταυρο. Η πλοκή συναρπάζει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες, κωμικά περιστατικά, έρωτες και πάνω απ’ όλα η αγάπη. Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες και θεϊκές παρεμβάσεις – οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ!
Το υποδειγματικό κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η Λίνα Νικολακοπούλου με τους στίχους της μεταφέρει τον μύθο στη σημερινή πραγματικότητα. Η αριστοτεχνική σκηνοθεσία και χορογραφία είναι της βραβευμένης Σοφίας Σπυράτου. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ένας από τους πιο αξιόλογους νέους συνθέτες, που ξεχώρισε μέσα από το Schoolwave, ο Απόλλων Ρέτσος. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο πάντα ευφάνταστος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα. Τη θεατρική μαγεία συμπληρώνουν τα μαγικά φώτα του κορυφαίου Λευτέρη Παυλόπουλου.
Εκτός από τους παραπάνω αξιόλογους συντελεστές, το μέγεθος και την ποιότητα της παράστασης διασφαλίζουν επίσης, το Θέατρο Badminton και ο Μιχάλης Αδάμ που υπογράφει την παραγωγή, αλλά και οι είκοσι πέντε ταλαντούχοι καλλιτέχνες – εναέριοι ακροβάτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, που δίνουν σάρκα και οστά στο μύθο.
Στην παράσταση πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Θησέα ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ο Γιάννης Στάνκογλου, ενώ το ρόλο της Αριάδνης αποδίδει η Ηλέκτρα Νικολούζου. Μαζί τους και οι (με αλφαβητική σειρά): Άννα Αθανασιάδη, Αλέξανδρος Κέιβαναη, Αμαλία Κοσμά, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Χλόη Μάντζαρη, Τζέφ Μαράουι, Γιάννα Μεντβέντεβα, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Γιώργος Πελαγίας, Κρίς Ραντάνοβ, Αλάιν Ριβέρο Ροντρίγκεζ, Γιάννης Σμέρος, Ιβάν Σβιτάιλο, Αγγελική Τρομπούκη, Αλμπέρτο Φάις, Ράνια Φόβου, Ιώβη Φραγκάτου, Εύη Χατζάκη κ.ά.
Όπως λέει ο συγγραφέας Στρατής Πασχάλης: «Σε αυτή την σπονδυλωτή τοιχογραφία, με την αφέλεια του απλού άμεσου θεάτρου, το κείμενο θέλησε να θυμίσει με τον πιο αθώο τρόπο τον λόγο του αρχαίου δράματος, του αρχαίου λυρισμού, του δημοτικού τραγουδιού, του κρητικού θεάτρου, της ελληνικής ποιητικής παράδοσης μέχρι τον Σολωμό. Έμμεσα και χωρίς να βιάζει την έκφραση, η γλώσσα γίνεται η ίδια δραματουργικό εργαλείο : δύο αρχαίοι πολιτισμοί, που παρά την κοινή τους ελληνικότητα, παρουσιάζουν σημαντικότατες διαφορές. Η Αθήνα, πάντα πιο ορθολογική, ανθρωποκεντρική, πρακτική, λιτή, τραγική, σε αντιπαράθεση με τον μινωικό κόσμο, μυστηριώδη, φυσιοκρατικό, μαγικό, παράδοξο, τεχνουργικό, λυρικό. Προσπαθήσαμε η γλώσσα, παρ’ όλη την απλότητα, να έχει και πνοή, εμπλουτισμένη με μνήμες και δάνεια από κλασικά ποιητικά κείμενα σε ελεύθερη διασκευή : Ευριπίδης, Σαπφώ, ορφικοί ύμνοι κλπ. Όλα αυτά, χωρίς να ξεχνάμε το χιούμορ και το παιχνίδι»
Επί σκηνής θα θαυμάσουμε το Παλάτι της Κνωσού, τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, το πλοίο του Θησέα, τον Μινωικό λαβύρινθο, τη μηχανή του Προκρούστη, τη Σελήνη, τις Γοργόνες, τις ιπτάμενες Άρπυιες, έναν τεράστιο ταύρο, τα ταυροκαθάψια, θεούς που αναδύονται από τα έγκατα της γης ή αιωρούνται στον ουρανό, ήρωες, θνητούς, βασιλιάδες, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα!
Εκτός από τα εντυπωσιακά σκηνικά που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους, στην παράσταση χρησιμοποιούνται περισσότερα από 100 κοστούμια και πάνω από 500 ειδικές κατασκευές (μάσκες, σπαθιά, ασπίδες, ακόντια, στέμματα, περικεφαλαίες, περικνημίδες, θώρακες, φτερά για τις Άρπυιες, λύρες, ρόπαλα, τρίαινες κ.ά) αντίγραφα των γνησίων, αναβιώνοντας με μοναδικό τρόπο εικόνες της Αρχαίας Ελλάδας.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η αληθοφάνεια και η ιστορική τεκμηρίωση στις σκηνές πάλης του Θησέα με τους αντιπάλους του, όλες οι λαβές, η τεχνική και τα χτυπήματα του Θησέα έχουν διδαχτεί στους ηθοποιούς από καθηγητές και αθλητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου (αθλήματος που εδραιώθηκε από τον ίδιο τον Θησέα).
Η παράσταση συνδυάζοντας καταιγιστική δράση, δραματική εξέλιξη και άφθονο χιούμορ είναι ιδανική για θεατές κάθε ηλικίας!
Σχόλια για αυτό το άρθρο