Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Café του Ιανού, συζήτηση για τη σχέση των μαθηματικών με τον κινηματογράφο με αφορμή την νέα ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ.
Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 19 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους, ενώ στην επίσημη πρεμιέρα της στην Αθήνα θα παρευρεθεί και ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Francois Cluzet, γνώριμος στο ελληνικό κοινό από τη συμμετοχή του στην ταινία Οι Άθικτοι (Intouchables) των Olivier Nakache και Eric Toldeano, αλλά και στα Μικρά, Αθώα Ψέματα του Guillame Canet, δίπλα στην Marion Cotillard. O Cluzet κρατά ένα ρόλο-έκπληξη στο ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ.
Στα Κινηματογραφικά Εγκλήματα με Μαθηματική Ακρίβεια, που συντόνισε η δημοσιογράφος Ιωάννα Σουφλέρη, συζήτησαν ο σκηνοθέτης της ταινίας Σωτήρης Τσαφούλιας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεάδάκης και ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο οποίος μαζί με την σκηνοθέτη Κατερίνα Φιλιώτου (Εργαζόμενη Γυναίκα, Υπέροχα Πλάσματα) υπήρξε σύμβουλος του σεναρίου του Σωτήρη Τσαφούλια στην ταινία. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, και οι ηθοποιοί Μάνος Βακούσης και Σωκράτης Αλαφούζος. Οι ομιλητές συζήτησαν με το κοινό για το πώς τα μαθηματικά μπορούν να λύσουν κινηματογραφικές εξισώσεις, αλλά και πώς μια αστυνομική περιπέτεια μπορεί να βρει τον δρόμο της στις ελληνικές αίθουσες.
Ξεκινώντας ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, μέσα από μια σειρά ευφάνταστων και διαδραστικών καρτών, αφηγήθηκε την ιστορία των μαθηματικών μέσα από εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες, από το Pi (π) του Darren Aronofsky και τον Υπέροχο Άνθρωπο του Ron Howard μέχρι το Proof του John Madden και το πρόσφατο Παιχνίδι της Μίμησης του Morten Tyldum. Ανέλυσε με απόλυτα εύστοχο και κατανοητό τρόπο το θεώρημα του Πυθαγόρα για τους Φίλιους Αριθμούς, πάνω στο οποίο βασίζεται η πλοκή της ταινίας. Μιλώντας για την λιτότητα που επέδειξε ο Σωτήρης Τσαφούλιας στην αφήγηση της δικής του ιστορίας, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης τόνισε την σημαντική δουλειά που έγινε τόσο σε σεναριακό, όσο και σε ερμηνευτικό επίπεδο.
Στη συνέχεια, ο Ορέστης Ανδρεάδακης, μιλώντας για τη μαγιά της ταινίας, και κάνοντας μια ανάλυση για το πώς μια ελληνική ταινία θα χρειαστεί κάποτε να αποποιηθεί την ταμπέλα της εθνικής της ταυτότητας για να μπορέσει να αποκτήσει μια δική της υπόσταση, τόνισε πόσο σημαντικά υπήρξαν τα βραβεία που απέσπασε η ταινία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το κοινό ήταν εκείνο που την ψήφισε ως καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ, χαρίζοντάς της το Βραβείο Κοινού Fischer για ελληνική ταινία, ενώ τιμήθηκε και με το Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας, που απάρτισαν φοιτητές των δυο πανεπιστημίων της πόλης.
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Σωτήρης Τσαφούλιας αναφέρθηκε στην ευτυχή συγκυρία της συνάντησής του με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη και τη σημασία της συνεργασίας τους για την ορθή τοποθέτηση των μαθηματικών Πυθαγόρα μέσα στην ιστορία για την κορύφωση της κινηματογραφικής δράσης. Μετά από παρέμβαση του κοινού, ιδιαίτερη μνεία έγινε στα locations της ταινίας, και ο σκηνοθέτης εξήγησε ότι παρόλο που έκανε ένα αστυνομικό θρίλερ θέλησε να παρουσιάσει τη φωτεινή και ανεξερεύνητη πλευρά της Αθήνας. Κλείνοντας μίλησε για το όμορφο ταξίδι των γυρισμάτων και της συνεργασίας τους με όλους τους ανθρώπους της ταινίας, λέγοντας πως μια ταινία είναι πάντοτε μια συνολική δουλειά και όχι ενός ανθρώπου όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ηθοποιούς του και εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που είχε να συνεργαστεί με τον μεγάλο Γάλλο ηθοποιό Francois Cluzet, ο οποίος θα παρευρεθεί και στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Αθήνα 2015. Πέντε δολοφονίες. Κοινό χαρακτηριστικό, αρχαία ρητά του Πυθαγόρα στους τόπους των εγκλημάτων. Ο Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης), καθηγητής εγκληματολογίας, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τους πέντε φόνους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους. Αναπάντεχοι σύμμαχοι του Λαΐνη στο να ξεμπλέξει το πολύπλοκο και επικίνδυνο αυτό κουβάρι, οι φίλιοι αριθμοί του Πυθαγόρα, κι ένας καθηγητής μαθηματικών (Francois Cluzet). Θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο και να αποκαλύψει την αλήθεια;
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Παίζουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δημήτρης Καταλειφός, Μάνος Βακούσης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αννα Καλαϊτζίδου, Kόρα Καρβούνη, Βασίλης Ρίσβας, Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Δημήτρης Μαύρος, Μαίρη Νέγρη, Ιάσωνας Παπαματθαίου, Ηλίας Πετροπουλέας, Έλενα Τυρέα, Βασίλης Τσιγκριστάρης και Σωκράτης Αλαφούζος
Guest star: Francois Cluzet
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Μιχελής
Μουσική: Κώστας Μαραγκός
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Γιώργος Γεωργόπουλος
Ήχος: Γιάννης Αντύπας
Production Designer: Ηλίας Λεδάκης
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης
Executive producer: Φένια Κοσοβίτσα
Παραγωγή: Green Dragon & Blonde
19 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood
Σχόλια για αυτό το άρθρο