Λες και ήταν καρμική η επιστροφή του δημοφιλούς και αγαπημένου ηθοποιού Στράτου Τζώρτζογλου στα πάτρια εδάφη, ύστερα από την ολιγόχρονη απουσία του στην Αμερική. Έκανε δυναμικό come back και στα καλλιτεχνικά δρώμενα και μάλιστα με δύο εξαιρετικά έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου, κερδίζοντας και πάλι τις εντυπώσεις. Ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης – κλείνοντας έναν κύκλο 30 ετών, εκεί όπου έκανε την τεράστια θεατρική του επιτυχία στον ‘’Ήχο του όπλου’’ της Λούλας Αναγνωστάκη – για να συμπρωταγωνιστήσει στην ενδιαφέρουσα παράσταση ‘’Ρομπέρτο Τσούκο’’ του Κολτές. Το έργο σκηνοθέτησε με ‘’καινούργια ανάγνωση’’ η αιρετική Άντζελα Μπρούσκου, ενώ ο ίδιος ομολογουμένως ενθουσίασε το θεατρόφιλο κοινό.
Στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αριστοτέλειον – που όταν λειτουργούσε ως κινηματογράφος παίχτηκε η μεγάλη κινηματογραφική του επιτυχία ‘’Η φανέλα με το 9’’ του Παντελή Βούλγαρη – ‘’δρέπει δάφνες’’ ως πρωταγωνιστής στο ανατρεπτικό και ιδιοφυές έργο του David Ives ‘’Αφροδίτη με γούνα’’. Υποδυόμενος το ρόλο του συγγραφέα Τόμας Νόβατσεκ, κατόρθωσε να το προσεγγίσει με αλήθεια, με δύναμη, με μέτρο και επιδεξιότητα, ισορροπώντας ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία με ακρίβεια και δεξιοτεχνία, αποδεικνύοντας την υποκριτική του δυνατότητα. Φώτισε με ζηλευτό τρόπο όλες τις πτυχές του ήρωα! Ήταν έξοχος στις κωμικές πινελιές και συναρπαστικός στα δραματικά κρεσέντα. Ανακαλύψτε αυτή την φορά έναν Στράτο Τζώρτζογλου πιο ώριμο από ποτέ τόσο προσωπικά όσο και καλλιτεχνικά στη συνέντευξή του από το Α ως το Ω.
Αφροδίτη με γούνα: ‘’Εν αρχή δεν είναι ο λόγος, είναι το ‘’Αχ’’, η πνοή του Θεού, από το Α αναδύθηκε η Αφροδίτη – ο Έρωτας’’.
Βούληση: ‘’Για να φτάσεις στην έκσταση της ύπαρξης χρειάζονται πρώτα η πίστη ότι αυτή υπάρχει και η βούληση ότι μπορείς να το κάνεις’’.
Γενναιοδωρία: ‘’Ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή χαμένη’’.
Διεθνής καριέρα: ‘’Σταμάτησα να κάνω καριέρα, ακολουθώ την καρδιά μου. Η καρδιά είναι πάντα διεθνής.
Εξουσία: ‘’Ευλογία και κατάρα. Ευλογία γι’αυτούς που μπορούν να δουν ότι για να φυτρώσει ένα λουλούδι χρειάζεται κοπριά και κατάρα για τους εξουσιαστές.
Ζήλος: ‘’Ξεκινά όπως το ζωή, μόνο που έχει ήλιο μέσα του. Θα μπορούσε να λεγόταν και Ζήλιος’’.
Ηθοποιός: ‘’Τα 99 πρόσωπα – ποιότητες του Θεού, το 100 ανήκει στο κοινό.
Θέατρο: ‘’Προέρχεται από την λέξη θεώμαι – Θεός – θεατής. Σημαίνει παρατηρώ χωρίς μυαλό. Δεν κρίνει, αποδέχεται. Είναι κάτι σαν την αγάπη’’.
Ιδεατός: ‘’Το πιο ισχυρό ψέμα. Αυτό που μας καταπιέζει και μας γεμίζει ενοχές. Παράγει φόβο, εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ (γέλια)’’.
Καλλιτεχνικά σχέδια (επόμενα): ‘’Προς το παρόν θα κάνουμε περιοδεία την ‘’Αφροδίτη με γούνα’’, θα παίξω τον Προμηθέα δεσμώτη τον Ιούλιο-Αύγουστο, ενώ θα βγει στην Αμερική η ταινία της Χριστίνας Κάλλας με τίτλο ‘’The rainbow experiment’’. Επίσης, συζητάω για master classes με θέμα τον έρωτα από όλα τα θεατρικά έργα σε Ελλάδα και Αμερική’’.
Λογική: ‘’Ο απαραίτητος εξουσιαστής που μας προπονεί να τον υπερβούμε.
Μουσική: ‘’Ο ήχος του σύμπαντος. Μπορεί μονάχα να σε ταξιδεύει σε κόσμους ά-λογους.
Ντέιβιντ Άιβις: ‘’Το λέει και το όνομά του. Ο Δαβίδ που κατάφερε να νικήσει τον Γολιάθ. Κατάφερε να απεικονίσει την πολυπλοκότητα του έρωτα, του ερωτισμού, της εξουσίας – εξουσιαζομένου σε ένα έργο που στην αρχή κυλάει σαν ένα ρυάκι, γίνεται ποτάμι και καταλήγει καταρράκτης’’.
Ξένοι συγγραφείς: ‘’Είμαι ερωτευμένος με τον Κολτές. Θεωρώ ότι, αν ζούσε, ο Σαίξπηρ θα ζήλευε τον ‘’Ρομπέρτο Τσούκο’’, γιατί σε αυτό το έργο εμπεριέχονται ο Μπέκετ, ο Ζενέ και ο Ουίλιαμς.
Οικογένεια: ‘’Για εμένα η οικογένεια είναι δάκρυ και γέλιο, ήλιος και σκοτάδι, ‘’Καλοκαίρι και καταχνιά’’, ‘’Λυσσασμένη γάτα’’ και πάνω από όλα ‘’Λεωφορείο ο πόθος’’.
Παιδί: ‘’Στο μόνο πράγμα που πίστεψα ότι υπάρχει Θεός, όταν βλέπω τον Αλκιβιάδη. Νιώθω ευλογημένος που συνάντησα τον Θεό εν ζωή.
Ρατσισμός: ‘’Είμαι θύμα ρατσισμού μιας και προέρχομαι από πολύ φτωχή οικογένεια. Σε μία χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία βασιλεύει ο ρατσισμός. Την ευχαριστώ την χώρα μου γιατί μου έδωσε τη δύναμη να βλέπω, ότι πίσω από τη μεγαλύτερη καταιγίδα υπάρχει πάντα ο ήλιος.
Στράτος Τζώρτζογλου: ‘’Με θυμάμαι μια ζωή να φεύγω πάντα προς το αύριο…’’.
Τραγωδία: ‘’Τραγωδία για εμένα είναι η τελευταία φράση του Ευριπίδη στις Βάκχες: ‘’Εκείνο που είναι να γίνει δεν έγινε ποτέ. Και αυτό που γίνεται δεν ήταν για να γίνει…’’
Υστερόβουλος: ‘’Ο υστερόβουλος πάντα χάνει, γιατί δεν υφίσταται ύστερα. Μένει με χέρια γεμάτα κενό.
Φιλανθρωπία: ‘’Η χάρη που μας κάνουν οι άνθρωποι που την δέχονται, γιατί στην ουσία εμείς κερδίζουμε προσφέροντας στον συνάνθρωπό μας. Κι αυτό πρέπει να το ξεχνάμε αμέσως, γιατί στη συνέχεια έρχεται η αλαζονεία. Ο καλός φιλάνθρωπος έτσι λειτουργεί…’’.
Χάρισμα: ‘’Ξεκινά από το γράμμα Χ που σημαίνει Χρήστος, Χριστός, σταυρός ανάποδα, ευλογία και κατάρα…’’.
Ψυχισμός: ‘’Μια ταινία που δεν τελειώνει ποτέ, χωρίς αρχή, μέση και τέλος όπου πρωταγωνιστούν οι μικροί θεοί, αυτοί που στη ζωή περνούν απαρατήρητοι’’.
Ωριμότητα: ‘’Σημασία έχει να αγαπάς…’’.
Σχόλια για αυτό το άρθρο