Σαν σήμερα, 9 Μαρτίου 1959 γεννήθηκε η Βarbie η κούκλα που κατασκευάστηκε από την Αμερικανική εταιρία παιχνιδιών, Mattel. Η Αμερικανίδα επιχειρηματίας Ρουθ Χάντλερ χρησιμοποίησε τη γερμανική κούκλα Bild Lilli, ως πηγή έμπνευσης, για τη δημιουργία της.
Η Ρουθ Χάντλερ παρακολουθεί την κόρη της, Μπάρμπαρα, να παίζει με τις κούκλες της και παρατήρησε ότι, της άρεσε να δίνει στις κούκλες της ρόλους ενηλίκων.Tην εποχή οι περισσότερες κούκλες για παιδιά ήταν αναπαραστάσεις βρεφών. Η Χάντλερ συνειδητοποίησε ότι, υπάρχει ένα κενό στην αγορά γι’ αυτό πρότεινε στον άντρα της, Έλλιοτ (ιδρυτής της εταιρείας Mattel), την ιδέα της κούκλας-ενήλικα. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, στην Ευρώπη, το 1956, η Χάντλερ, μαζί με τα παιδιά της Μπάρμπαρα και Κένεθ, βρήκαν τυχαία μια γερμανική κούκλα-παιχνίδι, που ονομαζόταν Bild Lilli και βασιζόταν σε ένα δημοφιλή χαρακτήρα που εμφανιζόταν σε ένα κόμικ του Ράινχαρντ Μπόιτιν, για την εφημερίδα Bild-Zeitung. Η Lilli πουλήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1955 και παρόλο που αρχικά είχε βγει στην αγορά μόνο για ενήλικες, έγινε δημοφιλής στα παιδιά.
Μετά την επιστροφή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Χάντλερ, επαναδιατύπωσε το σχεδιασμό της κούκλας (με τη βοήθεια του μηχανικού Τζακ Ράιαν) και στην κούκλα δόθηκε το όνομα Barbie από την κόρη της Ρουθ, Μπάρμπαρα. Η κούκλα έκανε το ντεμπούτο της στο American International Toy Fair, στη Νέα Υόρκη, στις 9 Μαρτίου 1959. Η ημερομηνία αυτή χρησιμοποιείται επίσημα ως τα γενέθλια της διάσημης κούκλας. Η εταιρεία Mattel απέκτησε τα δικαιώματα της Bild Lilli το 1964 και σταμάτησε την παραγωγή της. Η πρώτη κούκλα Barbie φορούσε ένα μαύρο και άσπρο ριγέ μαγιώ και τα μαλλιά της ήταν αλογοουρά. Ήταν διαθέσιμη είτε με ξανθά είτε με μαύρα μαλλιά. Tα ρούχα της ήταν σχεδιασμένα από τον σχεδιαστή μόδας Σάρλοτ Τζόνσον, της εταιρείας Mattel. Oι πρώτες κούκλες Barbie είχαν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία, με τα ρούχα τους ραμμένα στο χέρι από τους Ιάπωνες.
Η εμφάνιση της Barbie έχει αλλάξει πολλές φορές, κυρίως το 1971, όποτε και τα μάτια της κούκλας προσαρμόστηκαν για να κοιτάζει μπροστά, και όχι με πλάγια ματιά όπως το αρχικό μοντέλο. Χιλιάδες κορίτσια στον κόσμο την θεωρούν μία αληθινή σταρ παίζουν πολύ μαζί της, γίνονται ταινίες με πρωταγωνίστρια την Barbie, η όποια είναι πια διάσημη και θα είναι.
Μπάρμπι και Κεν, 1962
Η Μπάρμπι αστροναύτης
Η Μπάρμπι στα ’60ς
Αλλαγή το 1971 για την Μπάρμπι
Πολλές φορές, το σινεμά και η τηλεόραση, αποτελούν πηγή δημιουργίας για την κούκλα Barbie. Πάνω από την ταινία Sabrina και κάτω από την Ωραία μου κυρία
Μπάρμπι – Δυναστεία!
Και η μουσική πηγή έμπνευσης για την πιο διάσημη κούκλα
Μπάρμπι γοργόνα
Η Μπάρμπι στα ’90ς
Σχόλια για αυτό το άρθρο