Σε μια βραδιά με ιδιαίτερο συμβολισμό, το ντοκιμαντέρ Sea Sorrow της Vanessa Redgrave, παρουσιάστηκε στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Το φιλμ έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο και προκάλεσε αρκετά ερωτήματα, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τους συντελεστές. Η Μιμή Ντενίση, ο Κάρλο Νέρο και ο Λόρδος Άλφρεντ Νταμπς, μαζί με την Βανέσα Ρεντγκρέιβ, μετά την προβολή της ταινίας, απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στο πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στο προσφυγικό ζήτημα.
Στο φιλμ, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, μπλέκει επιδέξια τον Σαίξπηρ, τους πρόσφυγες, τη δική της εμπειρία ζωής, την ιστορία του Λόρδου Νταμπς, τη Βρετανία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αδιαφορία των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο και, με ειδική αναφορά, την Ελλάδα και την αντιμετώπισή της χώρας μας απέναντι στο προσφυγικό θέμα.
Κάρλο Νέρο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μιμή Ντενίση, Λόρδος Νταμπς
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και η Μιμή Ντενίση φτάνουν στο Μέγαρο για την προβολή της ταινίας
Η Μιμή Ντενίση, που ανέδειξε πρόσφατα το προσφυγικό, μέσα από τη μνημειώδη παράσταση Σμύρνη μου αγαπημένη -μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες όλων των εποχών- και ταυτόχρονα, λόγω της φιλίας της με την Βανέσα Ρεντγκρέιβ, την οποία ακολούθησε στους δικούς μας προσφυγικούς καταυλισμούς, συνέβαλλε αποφασιστικά στην υλοποίηση του ντοκιμαντέρ Sea Sorrow. Στην ομιλία της, η Μιμή Ντενίση, ανέφερε ότι η Βανέσα Ρεντγκρέιβ -που της αρέσει να την αποκαλούν ουμανίστρια- έχει τον άνθρωπο στο κέντρο της σκέψης της. Η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ήταν και είναι πάντα στη σκέψη της και στην καρδιά της. Έτσι έγινε και η ταινία-ντοκουμέντο, από καρδιάς, κι όχι γιατί ήθελε να δείξει πως είναι σκηνοθέτης. Γι’ αυτό και βλέποντας την ταινία, ναι μεν προβληματίζει κι ενημερώνει, αλλά κυρίως μας συγκινεί. Μιλάει στο συναίσθημα του κάθε θεατή. Οι αναφορές που κάνει στο χθες και στο σήμερα του προσφυγικού προβλήματος, δείχνουν ότι το θέμα της προσφυγιάς ήταν πάντα ένα από τα τραγικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Μιμή Ντενίση δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το πρόβλημα που υπάρχει στην Αθήνα με το Πεδίο του Άρεως -ύστερα από αναφορά του Κάρλο Νέρο, που το διαπίστωσε κατά την παραμονή του στη χώρα μας- όπου τα παιδάκια των προσφύγων και των μεταναστών που “νοικιάζονται” για τρία ευρώ την ώρα. Ένα αίσχος που συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας και πρέπει να σταματήσει.
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ έδωσε τις ευχαριστίες της στον κόσμο που παρακολούθησε την ταινία, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και στο Safe Passage για το έργο που κάνουν.
Στο Μέγαρο Μουσικής για την προβολή της ταινίας, πολλές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο, τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά. Ανάμεσά τους είδαμε τους: Ζωζώ Σαπουντζάκη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Λόλα Νταϊφά, Γιώργο Μεσάλα με το γιο του Αλέξη, Όλγα Πολίτου, Σωτήρη Πολύζο, Βίκυ Χατζηβασιλείου, Αντώνη Λουδάρο, Άννα Δρούζα, Δημήτρη Σταρόβα, Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, Ιάσονα Τριανταφυλλίδη κ.α.
Ζωζώ Σαπουντζάκη
Άγγελος Αντωνόπουλος
Αλέξης Μεσάλας, Γιώργος Μεσάλας, Βασίλης Νάτσιος, Σωτήρης Πολύζος
Άννα Δρούζα
Βίκυ Χατζηβασιλείου
Λαμπριάνα Κυριακού, Όλγα Πολίτου, Βασίλης Νάτσιος, Δήμητρα Μιχαηλίδου
Γεωργία Σιακαβάρα
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Σταρόβας
Ο Ηλίας Παυλόπουλος (Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα του Ελληνικού τμήματος) και ο Νικόλας Βαφειάδης, ο οποίος συντόνισε τις ομιλίες μετά την προβολή του φιλμ
Μιμή Ντενίση, Βανέσα Ρεντγκρέιβ και Ζωζώ Σαπουντζάκη: τρεις πρωταγωνίστριες μαζί και στη μεταφορά της θεατρικής επιτυχίας Σμύρνη μου αγαπημένη στον κινηματογράφο
Σχόλια για αυτό το άρθρο