Στο όνομα της συλλογικότητας και του οράματος: H Κατερίνα Ανέστη περιηγήθηκε με ξεναγό τον Πέτρο Κόκκαλη στο Κέντρο της Γης και στην Οργάνωση Γη που δεν επενδύει στην καταστροφολογία αλλά στην πράξη – από την εκπαίδευση των παιδιών μέχρι τη δημιουργία κυψελών νέας επιχειρηματικότητας που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Μια οργάνωση με 100 μέλη, πολλούς εθελοντές και τρεις ισότιμους γενικούς γραμματείς (Χρήστος Ζούρας, Σέργιος Φωτιάδης, Πέτρος Κόκκαλης):
«Μου κάνεις πλάκα», σκέφτομαι. Βρίσκομαι στο Κέντρο της Γης (…), Κυριακή πρωί, περπατώ κατά μήκος ενός τεράστιου λαχανόκηπου, με διάσπαρτα κωμικά σκιάχτρα και ακούω κλασική μουσική από τα ηχεία που είναι τοποθετημένα, ανάμεσα σε μαρούλια, αγκινάρες και φράουλες.
«Μου κάνεις πλάκα», μου λέει και η φωτογράφος όταν της δείχνω έναν άντρα που κουβαλάει ένα μεγάλο τελάρο φορτωμένο με λαχανικά να χάνεται στο βάθος προς τον λαχανόκηπο, εξηγώντας της ότι αυτός είναι ο Πέτρος Κόκκαλης που πρέπει να φωτογραφήσουμε για τη συνέντευξη.
Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι (μεταξύ άλλων) ο Γενικός Γραμματέας της μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Οργάνωση Γη». Εχοντας κλείσει τον κύκλο της επαγγελματικής ενασχόλησης στον Ολυμπιακό, ασχολείται με μια σειρά νέων project, με κυρίαρχη όμως την Οργάνωση Γη και το Κέντρο της Γης.
Και διαπιστώνω πως ασκείται επίσης στην εφεύρεση νέων όρων, όπως μου εξηγεί διακόπτοντας κάθε τόσο για να χαιρετίσει φωνάζοντας με τα ονόματά τους γονείς και παιδιά που φτάνουν στο Κέντρο για την καθιερωμένη τους κυριακάτικη επίσκεψη. «Είναι μια εποχή που πρέπει να εφεύρουμε νέους όρους για να αντεπεξέλθουμε. Ενα από τα βασικά πράγματα που πετύχαμε στην Οργάνωση Γη είναι να ξεφύγουμε από την καταστροφολογία. Και αυτό το κάναμε κυρίως για όρους αγοράς: για να έχουμε έσοδα από τον κόσμο και όχι από το κράτος, θα πρέπει ο κόσμος να περνάει καλά, να θέλει να ξανάρθει, να μάθει, να κρατήσει επαφή με το Κέντρο. Δεν μπορείς να λες στον άλλο ‘η φύση καταστρέφεται’ και τίποτα άλλο».
Σκέφτομαι πως η πλέον χαρακτηριστική εικόνα που έχω από τον Πέτρο Κόκκαλη είναι σε ένα γραφείο με την πιο εντυπωσιακή βιβλιοθήκη ίσως που έχω δει στη ζωή μου, να μιλάμε για το πάθος του: Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη. Δεν θα τον φανταζόμουν να σκάβει, να χτίζει μόνος του πεζούλες, να ασχολείται με την οικολογία.
Είναι η στιγμή που «αποκαλύπτει» πως η Οργάνωση Γη είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. «Είναι λίγο προβακατόρικο αυτό, το ξέρω, όμως ως μια σχετικά νέα οργάνωση με μόλις τέσσερα χρόνια ζωής επιλέξαμε έναν σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος συμβίωσης του ανθρώπου με τον πλανήτη», εξηγεί. «Οταν λέμε δεν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον, εννοούμε ότι μας ενδιαφέρει κυρίως η συμπεριφορά του ανθρώπου – αν πράγματι η ανθρωπογενής επίδραση με βάση το σημερινό οικονομικό μοντέλο καταφέρει να επιβαρύνει τον πλανήτη και να ανεβάσει τη θερμοκρασία για 3 με 4 βαθμούς, κάποια είδη δεν θα επιβιώσουν.
Και σε αυτά συγκαταλέγεται και ο άνθρωπος. Εν τέλει, δεν καταστρέφει τον πλανήτη, αλλά τον εαυτό του. Και το κάνει χρησιμοποιώντας τους πόρους σύμφωνα με το κυρίαρχο καπιταλιστικό σύστημα». Εντάξει, δεν είμαι πια στο κτήμα Βασιλίσσης, βρίσκομαι πάλι στο γνωστό γραφείο… «Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πρωτεργάτες της βιομηχανικής επανάστασης δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι οι πόροι του πλανήτη και οι χώροι του είναι περατοί.
Σήμερα, καλούμαστε να περάσουμε σε μια εξέλιξη αυτού του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική διάσταση του χώρου – αυτό το είδαμε το ’70 από το διάστημα, ως εδώ, αυτός είναι ο χώρος που έχουμε. That’s it. Και επιπλέον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε και μία μόνο διάσταση του χρόνου: Δεν μπορούμε να αφαιρούμε από τις επόμενες γενιές τους πόρους που σήμερα έχουμε εμείς και τους σπαταλούμε χωρίς σκέψη».
Περπατώντας, φτάνουμε στα υπέροχα διατηρητέα κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος, εκεί που κάποια δέντρα μιλάνε και τα παιδιά καθηλώνονται στις πιο γοητευτικές αφηγήσεις, όταν δεν παίζουν το κυνήγι του -εκτός εποχής- θησαυρού: όταν τους ζητούν πχ. τον Νοέμβριο να εντοπίσουν ντομάτες στο κτήμα και φυσικά δεν μπορούν να βρουν – παρά μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Τον πλανήτη δεν τον κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας», λέει ο Πέτρος Κόκκαλης. «Ο,τι βγάζεις από τη γη δεν μπορείς να το επιστρέψεις. Θα πρέπει το οικονομικό μοντέλο να θεωρεί εξωτερικά κόστη τα κόστη χρήσης του περιβάλλοντος.
Για παράδειγμα, για το ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνουμε το κόστος κατασκευής του εργοστασίου, παραγωγής, διανομής , αλλά όχι το κόστος που έχει το πετρέλαιο που δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει η επόμενη γενιά, το κόστος της αύξησης της θερμοκρασίας… Για αυτό επιμένουμε ότι είναι τρελή παραδοξότητα να λέμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μέρος του περιβάλλοντος. Για αυτό σου έλεγα πως δεν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον, αλλά ο άνθρωπος και η κοινωνία. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν νέοι τρόποι για να συνεχίσει να ευημερεί».
Στην Οργάνωση Γη ο Πέτρος Κόκκαλης οδηγήθηκε από τύχη: Είχε φύγει από τον Ολυμπιακό, έψαχνε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ήταν η στιγμή που στηνόταν η Οργάνωση. «Δεν είχα μελετήσει εντατικά την οικολογία, όμως όλο αυτό το κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης αφορά μια καθαρά πολιτική κατάσταση.
Η βιομηχανική επανάσταση που γέννησε την αριστερά και τη δεξιά είναι σύστημα που πλέον δεν επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Νομίζω ότι σήμερα η πολιτική κατάσταση αλλάζει σε σχέση με τον αν είσαι χρήσιμος ή όχι για το περιβάλλον».
Στην υπαίθρια κουζίνα γνωστοί σεφ και σπουδαίοι food bloggers ετοιμάζουν τα πιάτα της ημέρας (κάτι γλυκό, κάτι στυφό, κάτι ξινό, κάτι καυτερό), ενώ ο Πέτρος Κόκκαλης κάνει συστάσεις . «Η οργάνωση στηρίζεται στα πρόσωπα». Αναρωτιέμαι αν έχει οράματα, αν η Οργάνωση Γη είναι ένα όραμα για αυτόν. Χαμογελάει. «Εχω ανδρωθεί επαγγελματικά σε μια συλλογικότητα που ζει με ένα όραμα τρελό και στο μυαλό κάτι μαγικό…
Είναι δουλειά μου να συνδυάζω τα οράματα και τη συλλογικότητα». Η συνέντευξη τελείωσε κάπως έτσι, καθώς ο Πέτρος πλησίαζε έναν εργάτη για να τον ρωτήσει αν γίνεται για λίγο να αφήσει το διαπεραστικού ήχου μηχάνημα και να κάνει κάτι λιγότερο θορυβώδες: παραδίπλα, κάτω από τα δέντρα μια ομάδα κάνει γιόγκα. Δεν σου κάνω πλάκα.
“Στο Μυαλό κάτι Μαγικό” από την Κατερίνα Ανέστη.
Πηγή metropolispress.gr
Και by the way:
Η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με την Επιστημονική Ομάδα «Διατροφή» διοργανώνει Ημερίδα Διατροφής την Κυριακή 19 Μαϊου με τα εξής θέματα:
• 10.30πμ – 11.30πμ Διατροφικές Διαταραχές σε Παιδιά & Εφήβους, Ιωάννα Κοντελέ Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού
• 11.30πμ – 12μμ Διατροφική Νοημοσύνη & Παιδική Παχυσαρκία, Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού
• 12μμ – 12.30μμ Διαχείριση Στρες στην Εφηβεία και στην Ενήλικη Ζωή, Δρ. Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά, Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνος Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
• 12.30μμ – 1μμ Οικονομία Διατροφής και Οικογένεια, Γιώργος Κεράνης Κοινωνιολόγος, συνεργάτης της Οργάνωσης Γη
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ΚΟΙΝΩΝΙΑ στην πλατεία NATURA.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Σχόλια για αυτό το άρθρο