Δεν ξέρω αν η κρίση γεννάει κροίσους, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε οδηγεί στις σταθερές αξίες. Το Spetses Mini Marathon, που διοργανώνει υποδειγματικά κάθε χρόνο η Μαρίνα Κουταρέλλη, είναι πια μια σταθερή αξία. Και έχει μεγάλη διαφορά από όλα τα άλλα. Κατ’ αρχάς, γίνεται στο αρχοντικό νησί των Σπετσών, το μεγαλείο των οποίων δεν μπορεί να διαταράξει κανείς. Κατά δεύτερον, δεν είναι ένα κάλεσμα αχταρμάς και προσωπικών δημοσίων σχέσεων.
Ο τρόπος που διαφημίζονται οι χορηγοί είναι ο πιο σικάτος στην αγορά – με αποτέλεσμα να γεμίσω το ψυγείο μου με πρωτεΐνες Arla όταν γύρισα.
Η παραλία μου, ο Άγιος Νικόλαος. Με τον Κώστα Σπυρόπουλο, τη Μαρίνα Κουταρέλλη και τον Εκδότης της ΓΥΝΑΙΚΑΣ και μαραθωνοδρόμο Δημήτρη Αργυρόπουλο. Το καλύτερο τραπέζι στον Ταρσανά.
Θα έτρεχα κι εγώ τα 5 χιλιόμετρα, ή έστω θα τα περπατούσα, αλλά από τη χαρά μου που περνούσα ένα Σαββατοκύριακο με καλοκαιρινό καιρό μέσα στο φθινόπωρο πήγα και βούτηξα στη θάλασσα μπροστά στον Άγιο Νικόλαο, την «παραλία» της καρδιάς μου τα τελευταία δύο χρόνια.
Είχα την τύχη να φιλοξενηθώ στο Zoe’s Club, ένα μπουτίκ ξενοδοχείο πρότυπο. Ό,τι και να αναζητήσεις στο καλόγουστο δωμάτιό σου το βρίσκεις – πέραν του εκπληκτικού πρωινού του. Μπροστά από το Zoe’s, ένα παλιό σπίτι με τις προτομές του καπετάνιου και της καπετάνισσας στην είσοδο.
Απέναντι, το σπίτι του Μιχάλη Ζαμάφτα, το οποίο επισκεπτόμασταν όταν ανακαινιζόταν τη δεκαετία του ’80, τότε που στις Σπέτσες βασίλευαν οι Κουλουβάτοι. Το νησί έχει τη δική του ιστορία – και όχι μόνο της Μπουμπουλίνας. Αυτό το Σαββατοκύριακο πέρασα τα πιο ρομαντικά βράδια σε μπαράκι που ατενίζει τη θάλασσα. Λιάστηκα στον Ταρσανά ταΐζοντας τα ψάρια και τις πάπιες που κατοικούν δίπλα στην οικία Προκοπίου, και έκανα φινάλε με μία στάση στην Επίδαυρο στη διαδρομή της επιστροφής.
Είναι μαγεία αυτή η χώρα και νομίζω πως πρέπει να επαναφέρουμε και τη σταθερή αξία του μουσακά – που έχει παραγκωνιστεί με τις διατροφές και που απόλαυσα με μπύρα στο εστιατόριο της Επιδαύρου, αλλά και χθες βράδυ στον Ζορμπά στην Πλάκα. Κρατάτε σημειώσεις και θα με θυμηθείτε…
Χωριάτικη και μουσακάς στην Επίδαυρο. Να επισημάνω ότι στις Σπέτσες ζει και εργάζεται ο Νεκτάριος, ο καλύτερος κομμωτής! Το θεϊκό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Περισσότερος Βίος&Πολίτη στο gynaikamagazine.gr!
Ένα φαγητό συνδυασμένο με Ελλάδα, καλοκαίρι και παρασπονδίες στις δίαιτες. Τίποτα ωραιότερο και πιο πολύπλοκο από τον σπιτικό μουσακά. Από τα δημοφιλέστερα πιάτα στη χώρα μας. Να τον αφήσετε να κρυώσει πριν τον κόψετε σε κομμάτια, 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, 1 κιλό πατάτες, 4 κουτ. σούπας γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο, 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, ελαιόλαδο για το τηγάνισμαΓια τη σάλτσα κιμά
500 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς, 250 γραμ. χοιρινός κιμάς, ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 6 – 7 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο, 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι, 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ, 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί, 1 πρέζα ζάχαρη, ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα, ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι, ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κρασοπότηρο νερό ή γάλα
Για την μπεσαμέλ
1½ λίτρο φρέσκο γάλα, 12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι, 5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη, 5 αυγά φρέσκα, ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ⅔ φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Τελειώνουμε με το νερό ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο). Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκατοστών Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι ελαφρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις μελιτζάνες.
Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει, κι όταν πήξει κι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί κι ανακατεύουμε καλά.
Πασπαλίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί με τη φρυγανιά.
Στρώνουμε μέσα τις πατάτες, τη μια δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε όλο το πυρέξ. Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τη μισή σάλτσα κιμά, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και στρώνουμε τις μελιτζάνες, όπως τις πατάτες. Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο κιμά και τον απλώνουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και το περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ, απλώνοντάς την να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Σχόλια για αυτό το άρθρο