Η αυλαία του 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έπεσε στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, παρουσία της υπουργού πολιτισμού και αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου η οποία έκανε μια σημαντική εξαγγελία για το μέλλον του θεσμού. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του φεστιβάλ για τα επόμενα τρία χρόνια, αυξάνοντάς την μάλιστα κατά 25%, μέσω τριετούς προγραμματικής σύμβασης χρηματοδότησης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ΚΟΙΝΣΕΠ», προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το δημιουργικό και παιδαγωγικό του έργο. Μια σημαντική πρωτοβουλία για το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους που γιόρτασε φέτος τα 20 του χρόνια και σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του.
Η συγκλονιστική ταινία «Μέρες της φράουλας» του Βίκτορ Έρικσον, μια συμπαραγωγή Σουηδίας-Πολωνίας, με θέμα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλοδαπών εργατών σε μια φάρμα συγκομιδής φράουλας της Σουηδίας, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο επετειακό, 20ο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Ο απαγορευμένος έρωτας του έφηβου ήρωα της ταινίας για την κόρη του αφεντικού καθρεφτίζει τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις, αποδεικνύοντας πως ακόμα και η πολιτισμένη Σουηδία έχει την Μανωλάδα της.
Το βραβείο σκηνοθεσίας ταινίας μεγάλου μήκους απέσπασε «Το ροκ συγκρότημα του χωριού» της Ρίμα Ντας από την Ινδία, η οποία ήταν παρούσα και το παρέλαβε συγκινημένη, μαζί με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την μικρή πρωταγωνίστριά της, Μπανίτα Ντας. Το κοριτσάκι, στην ταινία παλεύει με την φτώχεια και της σκληρές συνθήκες ζωής και εργασίας σε έναν απέραντο υγρό κόσμο, όπου το νερό πλημμυρίζει το σπίτι της και καταστρέφει τους ορυζώνες, μια από τις ελάχιστες πηγές τροφής της οικογένειας.
Το βραβείο σεναρίου απέσπασε η σοκαριστική, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ταινία «Μικρό Λιμάνι» της Ιβέτα Γκρόφοβα (Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία) που περιγράφει παραστατικά την αδιαφορία μιας νεαρής μητέρας για τη δεκάχρονη κόρη της που ζει σε αδιανόητες συνθήκες εγκατάλειψης και τελικά προσφέρει καταφύγιο σε δύο εγκαταλελειμμένα δίδυμα μωρά, χαρίζοντάς τους την αγάπη που ποτέ δεν δέχτηκε.
Το φεστιβάλ, που γιόρτασε τα εικοστά του γενέθλια, στέφθηκε με επιτυχία προβάλλοντας πάνω από 400 ταινίες σε 35 πόλεις της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας και διοργανώνοντας 40 εργαστήρια και 80 παράλληλες εκδηλώσεις. Στη δημοφιλή Camera Zizanio που προβάλλει δημιουργίες των ίδιων των παιδιών φέτος υποβλήθηκαν 1800 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο.
Οι ταινίες που βραβεύτηκαν από τις κριτικές επιτροπές (αλλά και τις κριτικές επιτροπές παιδιών) έθιξαν καυτά θέματα της επικαιρότητας αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας: εκμετάλλευση παιδιών, προσφυγάκια, συνθήκες διαβίωσης Ρομά, παιδιά θύματα του Ολοκαυτώματος, ρατσισμός, ξενοφοβία.
Ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, θερμός υποστηρικτής του φεστιβάλ, υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου και μεγαλύτερου χώρου στέγασης του φεστιβάλ –μια που το ιστορικό θέατρο «Απόλλων» δεν επαρκεί πλέον –με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά την αίθουσα.
Το κανάλι της Βουλή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, πρόσφατα εγκαινίασε μία δίωρη κυριακάτικη ζώνη προβολής ταινιών για παιδιά και νέους καθώς και μια ωριαία πρωϊνή ζώνη με δημιουργίες παιδιών. Όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος προγράμματος της Τηλεόρασης της Βουλής Κώστας Δήμος, το κανάλι της Βουλής είναι το μόνο στην Ευρώπη που προβάλλει τέτοιες ταινίες.
Παρόντες στην τελετή ήταν οι δήμαρχοι Πύργου και ‘Ηλιδας, Γαβριήλ Λιατσής και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος που αναφέρθηκαν στη συμβολή του φεστιβάλ για την τοπική κοινωνία ενώ ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του φεστιβάλ και Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, χαιρέτησε την Λυδία Κονιόρδου, «που εκτός από υπουργός είναι και μια μορφή του ελληνικού πολιτισμού», και ευχαρίστησε τα παιδιά όλου του κόσμου που έστειλαν τις ταινίες τους στο φεστιβάλ. Ο Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε πως «δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα δύο τόσο μικρές πόλεις, κάθε Δεκέμβριο να γίνονται παγκόσμιες πόλεις μετέχοντας στο πολιτιστικό προϊόν αυτής της χώρας».
Στη θερμή ομιλία της η Λυδία Κονιόρδου ανέφερε πως πολλοί φίλοι της έλεγαν πως κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, «αλλά δεν περίμενα να νιώσω αυτό που ένοιωσα. Είμαι πολύ ευτυχής που είμαι εδώ. Σήμερα το φεστιβάλ ολοκλήρωσε την 20ετή του διοργάνωση. Όλοι εμείς αισθανόμαστε την ίδια ικανοποίηση και χαρά. Εσείς εδώ γιατί απολαύσατε καταπληκτικές ταινίες από όλον τον κόσμο και όμορφες δημιουργίες από παιδιά. Οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι γιατί είδατε τις ταινίες σας να προβάλλονται στο κοινό για το οποίο τις δημιουργήσατε. Οι διοργανωτές γιατί φέρατε σε πέρας μία ακόμα διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία. Κι εμείς, γιατί εμπιστευτήκαμε αυτό το θεσμό που δικαίωσε τις προσδοκίες μας εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό. Όταν πριν από 20 χρόνια το Φεστιβάλ έκανε τα πρώτα του βήματα σ’ αυτήν την πόλη λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα αποτελούσε διεθνές σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική κουλτούρα και εκπαίδευση. Είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν έχουμε όραμα και στόχους. Οι άνθρωποι του, το επιβεβαιώνουν περίτρανα και στον Πύργο και στην Αμαλιάδα πλέον.…».
Κλείνοντας την βραδιά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, που μαζί με το Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο δημιούργησαν το θεσμό, υπογράμμισε πως «ένας σημαντικός λόγος που φέτος καταφέραμε να δουλέψουμε τόσο αφοσιωμένα είναι πως υπήρξε μια συνέπεια από το ΥΠΠΟ: τα χρήματα τα πήραμε έγκαιρα, πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ. Εκφράζω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς την υπουργό η οποία ασχολήθηκε πολύ καιρό με την προγραμματική σύμβαση και όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάστηκαν συντονισμένα προς αυτόν τον σκοπό. Aλλά και με τον υφυπουργό παιδείας, τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».
Αναφερόμενος στα εικοσάχρονα του φεστιβάλ υπογράμμισε πως «μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους χώρους, αλλιώς το φεστιβάλ δεν θα έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί. Ωστόσο φέτος βοήθησε ο νέος Δημοτικός Πολιτιστικός Πολυχώρος της Αμαλιάδας και βέβαια το “Cine Cinema” της πόλης, που είναι ο καλύτερος κινηματογράφος της Ελλάδας. Εύχομαι σε όλους μας μια καλύτερη και ακόμα πιο δημιουργική δεκαετία…».
Τα Βραβεία
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους
Μέρες της φράουλας / Strawberry days / Wiktor Ericsson, Σουηδία- Πολωνία / Sweden-Poland, 2017, 93΄
Για την αποτελεσματική κινηματογραφική αποτύπωση της κοινωνικής ανισότητας στην Ευρώπη.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας
Το μπλουζ της σχολικής αυλής / Schoolyard Blues / Maria Eriksson, Σουηδία / Sweden, 2017, 17΄
Για την ολοκληρωμένη απόδοση μιας ημέρας από την επίπονη ζωής δυο μικρών αδελφών.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων
Απ’ τον κήπο του / Homegrown anim/ Quentin Haberham, Ηνωμένο Βασίλειο / U.K, 2017, 9’
Για την εξαιρετικά προσεγμένη χειροποίητη υλοποίηση και για το επίκαιρο θέμα της ταινίας.
Βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους
Το ροκ συγκρότημα του χωριού / Village Rockstars /Rima Das, Ινδία / India, 2017, 87’
Τονμαγικό ρεαλισμό της μεγάλης ινδικής σχολής του κινηματογράφου συνεχίζει η ταινία της Rima Das εστιάζοντας στον δυναμισμό της πλέον αδικημένης κοινωνικής τάξης.
Βραβείο Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους
Μικρό λιμάνι / Little Harbour /Iveta Grófová, Σλοβακία- Δημοκρατίας της Τσεχίας- Ουγγαρία / Slovakia-Czech Republic-Hungary, 2017, 85΄
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτά που περιγράφονται στην ταινία, στο πιο ανεπτυγμένο μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Αλλά τα παιδιά δραπετεύουν με τη δύναμη της φαντασίας.
Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού σε ταινία Μεγάλου Μήκους
Στον Makan Nathan Diarra στην ταινία Wallay / Berni Goldblat, Γαλλία- Μπουρκίνα Φάσο- Κατάρ / France-Burkina Faso-Qatar, 2017, 84΄
Ένα κανονικό παιδί καταφέρνει χωρίς τεχνάσματα να μεταδίδει ολοζώντανα αισθήματα ενός πολύπλοκου ρόλου, δίνοντας όψη και βάθος στην εφηβεία του.
Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού σε ταινία Μεγάλου Μήκους
Στην Bhanita Das στην ταινία Το ροκ συγκρότημα του χωριού / Village Rockstars /Rima Das, Ινδία / India, 2017, 87’
Η φυσική παρουσία της μικρής Bhanita Das και η σχέση της με το απέραντο υγρό τοπίο, συνθέτουν μια αρμονία που αγκαλιάζει την εσωτερική δύναμή της, καθώς και των υπόλοιπων κατοίκων αυτού του αδικημένου τόπου.
Ειδική μνεία στην ταινία:
Λευκή γέφυρα. Ο οικονομικός τρόπος στον κινηματογράφο δεν είναι ο μικρός προϋπολογισμός, αλλά η λιτότητα στη διατύπωση. Η ταινία του Ali Ghavitan το πετυχαίνει σε όλα τα επίπεδα. Είναι η αβάσταχτη ανάγκη του να μιλήσει κινηματογραφικά για το θέμα ενός παιδιού, που στοχοποιείται σαν αποδιοπομπαίος τράγος. Η αλληλεγγύη όμως είναι πιο δυνατή.
Ειδική μνεία στην ταινία:
Το ρoκ συγκρότημα του χωριού. Επαινούμε την σπάνια κινηματογράφηση της ταινίας για τη θαυμάσια αποτύπωση πάρα πολύ δύσκολων στιγμών ενός μαγικού κόσμου.
Κριτική Επιτροπή Kids & Docs (Τμήμα Ντοκιμαντέρ)
Το σύνολο των ταινιών που παρουσιάστηκαν στην κριτική επιτροπή ήταν γεωγραφικά εκτενές και πολύ έντονο θεματικά. Όλες οι ταινίες που είδαμε είχαν πολιτική θέση και ποικίλες αισθητικές προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία των ντοκιμαντέρ. Ως εκ τούτου, φέτος δυσκολευτήκαμε να επιλέξουμε τις ταινίες που θα βραβεύονταν.
Τα Βραβεία
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
Ακούγοντας τη σιωπή / Listen to the silence/ Mariam Chachia, Γεωργία / Georgia, 2016, 80‘
Για μια πολύ συμπονετική παρατήρηση ενός ανάπηρου παιδιού με εκπληκτικά ταλέντα. Η ταινία ενσωματώνει διάφορα κινηματογραφικά στοιχεία προκειμένου να εκφράσει ένα λεπτό θέμα.
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
Για να γίνω αυτός που ήμουν / Becoming who I was/ Chang-Yong Moon & Jin Jeon, Νότια Κορέα / South Korea, 2016, 95’
Με έναν ποιητικό τρόπο αφήγησης και ένα εξαιρετικό εικαστικό σκεπτικό, ο σκηνοθέτης επιτρέπει στο Δυτικό κοινό να αντιληφθεί σε βάθος έναν ξένο πολιτισμό. Οι καθολικές αλήθειες της ζωής απεικονίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ταυτιστούν όλοι.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μικρού & μεσαίου μήκους
Η αναμονή / The wait/ Emil Langballe, Δανία / Denmark, 2016, 58’
Έχοντας γλυτώσει από τον θάνατο στη χώρα τους που βρίσκεται σε πόλεμο, η οικογένεια μπαίνει αναγκαστικά σε μια αφόρητη κατάσταση, όπως και οι χιλιάδες άλλες οικογένειες που ζητούν άσυλο, περιμένοντας να κλείσει το ζήτημα των εγγράφων τους στην Ευρώπη.
Ειδική Μνεία
Καγιάγιο, τα υποζύγια / Kayayo-the living shopping baskets/ Mari Bakke Riise, Νορβηγία / Norway, 2016, 32’
Η ταινία αναφέρεται με έναν πολύ κινηματογραφικό τρόπο στα πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και την παιδική εκμετάλλευση. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της καταπίεσης που υφίστανται τα παιδιά στην Γκάνα.
Ειδική Μνεία
Ανεπιθύμητο παιδί / A bastard child / Horungen/ Knutte Wester, Σουηδία- Νορβηγία / Sweden-Norway, 2016, 57’
Για τον προσωπικό τρόπο που προσεγγίζει σημαντικά πολιτικά θέματα, όπως τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού. Η δημιουργική χρήση των κινουμένων σχεδίων στο χέρι είναι εξαιρετική και δίνει στην ταινία μια μοναδική αισθητική προσέγγιση.
Ειδική Μνεία
Life animated/ Roger Ross Williams, ΗΠΑ / USA, 2016, 91’
Επειδή απεικονίζει πώς ένα αυτιστικό παιδί βρήκε τη φωνή του μέσα από τη δύναμη του κινηματογράφου και τι μπορούν να επιτύχουν οι κινηματογραφικές ταινίες.
Κριτική Επιτροπή των Παιδιών
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους
Το αγόρι στη γέφυρα / Boy on the Bridge/ Petros Charalambous, Κύπρος / Cyprus, 2016, 85’
Η ταινία είχε ανατρεπτικό σενάριο, αγωνία, οι ρόλοι των παιδιών αποδόθηκαν σωστά και μας έκανε να βιώσουμε το κλίμα μιας κλειστής κοινωνίας.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας
Χρυσόψαρο / Goldfish/ Yorgos Angelopoulos, Ελλάδα / Greece, 2017, 14΄, επειδή είχε πρωτότυπο και ωραίο νόημα, έντονη μουσική και καλές ερμηνείες.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων
Δίδυμα νησιά/ Twin islands anim/ Manon Sailly, Charlotte Sarfati, Christine Jaudoin, Lara Cochetel, Raphaël Huot &Fanny Teisson, Γαλλία / France, 2017, 7΄.
Διαλέξαμε την ταινία γιατί μας άρεσαν πολύ τα γραφικά, η ιστορία της ταινίας και το δίδαγμα που περνούσε για τη διαφορετικότητα και τη δίψα για εξουσία.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Στην ταινία A bastard child / Ανεπιθύμητο παιδί, του Knutte Wester, Σουηδία – Νορβηγία, 2016.
Η πρωτοτυπία αυτού του ντοκιμαντέρ που συνδύασε εξαίσιες τεχνικές εικόνας και ήχου αλλά και η θεματολογία του μας άγγιξαν ιδιαίτερα και κλείνοντας τα μάτια αποσπάσματα από την ταινία μας καθηλώνουν ακόμα μετά την προβολή. Η ιστορία αυτής της γυναίκας είναι πια ένα παράδειγμα για όλους μας.
Βραβείο Καλύτερης ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους
A place for myself / Μια θέση για μένα, της Marie-Clémentine Dusabejambo, Ρουάντα, 2016
γιατί έδωσε το μήνυμα ότι ο σεβασμός και η αποδοχή στην διαφορετικότητα είναι κάτι για το οποίο αξίζει να μάχεσαι συνεχώς. Πολλές φορές πρέπει να παλεύεις για να βρεις την θέση σου στην κοινωνία, χωρίς να θεωρείς τίποτα δεδομένο.
Ειδική Μνεία
Life animated / Ζωή κινούμενη, του Roger Ross Williams, ΗΠΑ, 2016
διότι η ιστορία του Owen και της οικογένειάς του αποδεικνύει πως μπορεί να ξεπεραστεί οποιαδήποτε δυσκολία με αγάπη, υπομονή, κατανόηση και θέληση. Η ταινία αυτή μας επηρέασε όλους και μας έδειξε μια διαφορετική προοπτική του κόσμου γύρω μας.
Ειδικά Βραβεία
Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»
Στο ντοκιμαντέρ Ακούγοντας τη σιωπή/ Listen to the silence της Mariam Chachia (Μάριαμ Τσάτσια)
Βραβείο Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την Unicef
Λευκή Γέφυρα / White Bridge, Ιράν, Αλί Γκαβιτάν
Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)
Μέρες της φράουλας / Strawberry days / Wiktor Ericsson, Σουηδία- Πολωνία / Sweden-Poland, 2017, 93΄
Βραβείο (certificate & trophy) του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ)
Wallay, μια αληθοφανής ιστορία όπου συναντιούνται διαφορετικοί κόσμοι, μέσα από υπέροχες ερμηνείες
Βραβείο (certificate) του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ)
Αϊνί, το δεύτερό μου μάτι / Ayny, my second eye, μια αξιόλογη ιστορία που μας προσφέρει μια εσωτερική ματιά ενός κόσμου που βρίσκεται σε κρίση.
Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA)
Μικρό λιμάνι/ Little Harbour για μια εξαιρετική ταινία ειπωμένη από τη σκοπιά ενός παιδιού.
Η κριτική επιτροπή ECFA DOC του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους στον Πύργο επέλεξε την ταινία Καγιάγο, τα υποζύγια/Kayayo-The Living Shopping Baskets, για την ισχυρή απεικόνιση μιας κοινωνίας βασισμένης στην παιδική εκμετάλλευση στην Γκάνα. Με την κινηματογραφική της έκφραση, η σκηνοθέτιδα μας έδειξε την ευθραυστότητα και τη δύναμη ενός μικρού κοριτσιού που συντηρεί με την εργασία της μια ολόκληρη οικογένεια. Η ταινία αποτελεί μια ισχυρή δήλωση για τα ζητήματα φύλου και την ισότητα, όχι μόνο σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους ενήλικες, αλλά ιδίως για τις νεότερες γενιές.
17η Camera Zizanio
Τα Βραβεία
Ελληνικό Τμήμα
Γενικότερα, όλες οι ταινίες που είδαμε ως Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού τμήματος εκφράζουν θέματα που απασχολούν την ηλικία μας. Ειδικότερα, όσες επιλέξαμε είχαν μηνύματα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, προωθούσαν τη φιλία και τη συνεργασία με ένα πρωτότυπο αλλά και διασκεδαστικό.
Βραβείο Συνήγορος του πολίτη
Δημοκρατία στα σχολεία-Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Ρεθύμνου
Το σχολείο για μας είναι χαρά – Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού
Μνεία Συνήγορος του Πολίτη
Χελιδόνια-Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων
Βραβείο Νίκου Καβουκίδη
13ο ΓΕΛ Περιστερίου
Βραβείο εγγραμματισμού στα μέσα
Γιατί;-6ο ΓΕΛ Καβάλας
Βραβείο Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου
Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων
Κατηγορία α’ – ταινίες παιδιών έως 12 ετών
1ο βραβείο
Σουπερ- Στέφανος-25ο και 27ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης
2ο βραβείο
Μια μεγάλη μέρα-1ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
3ο βραβείο
Πώς θα ήταν η ζωή στη γη αν δεν την είχε χτυπήσει ένας γιγάντιος μετεωρίτης 64 εκατομμύρια χρόνια πριν; – 49ο δημοτικό σχολείο Πάτρας
Κατηγορία β’-ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών
1ο βραβείο
Φίλο(ι)… Ξένοι > 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου
2ο βραβείο
Mute-Εκπαιδευτήρια Ευάγγελου Μαντουλίδη
3ο βραβείο
Ιτς α καιντ οφ ματζικ > 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
Το παιχνίδι-1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανώλης Ανδρόνικος»
Κατηγορία γ’ – ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών
1ο βραβείο
Χελιδόνια- Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων
2ο βραβείο
Καρδιά από πέτρα -Κινηματογραφικό εργαστήρι του 2ου γενικού λυκείου Ηγουμενίτσας
3ο βραβείο
Το στοίχημα -ΕΠΑΛ Μυρίνας Λήμνου
Η φυσαρμόνικα -Πελαγία Χατζηνικήτα
Ειδική μνεία
Είχαν όμως την ευκαιρία -13ο ΓΕΛ Περιστερίου
Διεθνές Τμήμα
Κατηγορία Α’
Παιχνίδι/Mazin Sherabayani/Ιράκ
Κατηγορία Β’
Εκφοβισμός ζώων/Animation Workshop of Escola Parque/Βραζιλία
Κατηγορία Γ’
Μπλε/Armin Ahmoudi/Ιράν
Ευρωπαϊκό Τμήμα
Κατηγορία Α’ – Ταινίες Παιδιών έως 12 ετών
3Ο Βραβείο
Κάρμα/TerezaObelic/ Petra Sokman/Croatia
2ο Βραβείο
Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας/Sean Tracey/Ιρλανδία
1ο Βραβείο
Αγαπητέ Πατέρα/Camera Etc/Βέλγιο
Κατηγορία Β’ –Ταινίες Παιδιών από 13 έως 16 ετών
3ο Βραβείο
Σύγχρονη τέχνη: Μπορώ να το κάνω/EliIdsart/Ολλανδία
2ο Βραβείο
Το παιχνίδι/Μeikevan Nieuwlad,TessSiegertsz/Ολλανδία
1οΒραβείο
Ποιοι είμαστε; /Who are we? /Celine McLnerney, Liam O’ Hanlon/Ιρλανδία
Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών
Ειδική Μνεία
Ο όρκος της Scarlet/EllaSimpson/Ηνωμένο Βασίλειο
3o Βραβείο
Βικτώρια /2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών /Ελλάδα
Μαύρες οθόνες/Joshua Idusohan/ Ηνωμένο Βασίλειο
2ο Βραβείο
Ευδαιμονία/Rachel McGill /Ιρλανδία
1ο Βραβείο
Δύο μονοπάτια/Miles Liley/Δανία
Σχόλια για αυτό το άρθρο