Η αρχική ιδέα γράφοντας αυτό το άρθρο ήταν μια απλή ενημέρωση περί αρωμάτων. Στην πορεία αποφάσισα να καινοτομήσω και να μοιραστώ μαζί σας το πώς εγώ επιλέγω το άρωμα μου. Τι με έκανε να το δω από άλλη οπτική γωνία. Δύο λόγοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Πρώτος λόγος η αναφορά μιας φίλης σχετικά με το άρωμά της και ο δεύτερος λόγος ήταν όταν αντιλήφθηκα ότι τα μπουκάλια μου είναι σχεδόν άδεια -σοβαρός λόγος!. Συν ότι αισθανόμουν ότι τα 2-3 αρώματα που χρησιμοποιώ άρχισα να τα βρίσκω λίγο «βαρετά» οπότε μπήκα στη διαδικασία να κάνω μια μικρή έρευνα στο τι νέο κυκλοφορεί στα γνωστά στέκια αρωμάτων.
Η επιλογή ενός αρώματος που να μας ταιριάζει δεν είναι και τόσο εύκολη. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζουμε τον τύπο δέρματος μας γιατί σε κάθε δέρμα αναδεικνύεται διαφορετικά το άρωμα. Το ίδιο άρωμα μυρίζει διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.
Η επαγγελματική μου εμπειρία λέει ότι το πλέον ακατάλληλο μέρος για να δοκιμάσετε ένα άρωμα είναι το κατάστημα αρωμάτων, όπου όλα τα διαφορετικά αναμιγνύονται, αιωρούνται στον αέρα και στο τέλος σας πιάνει ζαλάδα. Συν του ότι η εκάστοτε πωλήτρια θέλει να σας προωθήσει κάποιο καινούργιο ή από την δική της εταιρεία. Αν δεν πάθετε coup de foudre με κάποια μυρωδιά φύγετε με δείγμα. Ή κάντε μια βόλτα και δείτε πως έκατσε επάνω σας. Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε το άρωμα στο κατάστημα, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει spray μια φορά στον καρπό σας και μία στο εσωτερικό του αγκώνα .
Ποτέ μην τρίβετε το άρωμα στο δέρμα σας γιατί θα καταστρέψει τα μικρά μόρια από τις πιο ευαίσθητες νότες. Βεβαιωθείτε ότι δεν φοράτε άλλο άρωμα στο σημείο που θα το δοκιμάστε και φροντίστε το δέρμα σας να είναι καθαρό. Αφήστε το να ηρεμήσει για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ ώστε οι νότες κορυφής να «απελευθερωθούν» μαζί με τις νότες καρδιάς .
Ο μέσος καταναλωτής δε γνωρίζει τι είναι σύνθεση ενός αρώματος.
Απλά το δοκιμάζει, του αρέσει, το αγοράζει, πηγαίνει σπίτι του, το φοράει την επόμενη μέρα και τις περισσότερες φορές δεν μένει ικανοποιημένος από την αίσθηση που του αφήνει.
Κλασσική φράση «Μα χθές μύριζε διαφορετικά» γιατί ;
1ον Τα άρωματα στα καταστήματα είναι testers -άρα είναι ενισχυμένα ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από κανονικό προιόν
2ον Για να «μυρίσετε» το πραγματικό άρωμα πρέπει να περάσουν 6-8 ώρες από την στιγμή που το φορέσατε.
Το άρωμα είναι ένας μηχανισμός από αρωματικά «μόρια» που σύμφωνα με τον τύπο δέρματος και τη θερμοκρασία του σώματος δημιουργούν μια οσφρητική αρμονία.
Βασικά info:
Η διαδικασία επιλογής αρώματος επιβάλει να δοκιμάσετε έως 3 αρώματα διαφορετικά. Μετά η όσφρηση μπλοκάρει και μπερδευόμαστε!
Σε ορισμένα καταστήματα υπάρχουν μπολ με κόκκους καφέ. Kάνοντας μια εισπνοή η μυρωδιά του καφέ καθαρίζει την όσφρηση δίνοντας τη δυνατότητα να μυρίσετε περισσότερα αρώματα.
Ποτέ μην κάνετε δοκιμή πάνω σε χαρτί. Η απόδοση του αρώματος είναι τελείως διαφορετική στο χαρτί από ότι στο δέρμα. Πριν πάτε στη δουλειά σας φορέστε το δείγμα και καταγράψτε τις εντυπώσεις των συναδέλφων. Aν στο μεγαλύτερο ποσοστό αρέσει τότε έχετε βρει το νέο σας άρωμα – πρώτα απ΄όλα να αρέσει και σε εσάς. Αντίθετα αν αρέσει μόνο σε εσάς ίσως πρέπει να κάνετε μια δεύτερη δοκιμή και να προτιμήσετε το eau de parfum από το eau de toilette.
Μια εναλλακτική είναι να αγοράσετε shower gel ή body lotion. Αν πάλι παραμένετε πιστοί στο άρωμα σας αλλά δεν θέλετε να είναι έντονο μπορείτε α) βγαίνοντας από το ντους όπως είναι νοτισμένο το δέρμα να κάνετε ένα spray σε όλο το σώμα και μετά να σκουπιστείτε ή β) να ψεκάσετε από απόσταση τα ρούχα σας.
Να επισημάνω στις καταναλώτριες πως όταν βρίσκονται στο μηνιαίο τους κύκλο καλύτερα να μη δοκιμάζουν νέα αρώματα γιατί οι ορμόνες λειτουργούν περίεργα και πολλές φορές δίνουν λάθος πληροφορίες και στο δέρμα αλλά και στην όσφρηση.
Τα αρώματα τα ξεχωρίζουμε έτσι:
Aldehydic: περιέχουν χημικές ουσίες που ανήκουν στην ομάδα αλδεϋδης. Χαρακτήρας: αγνά και φρέσκα Chanel N ° 5 (Chanel)
Aromatics: αρώματα κατασκευάζονται από διάφορα βότανα, π.χ. δεντρολίβανο, βασιλικό ή θυμάρι. Χαρακτήρας: φύση και φρεσκάδα Aqua Allegoria Herba Fresca (Guerlain)
Aquatic: αρώματα που έχουν μια βάση των συνθετικών συστατικών που φέρνει στο νου τη θάλασσα, αέρα του βουνού ή φρέσκο λινό. Χαρακτήρας: καθαρό και σύγχρονο L’Eau d’Issey (Issey Miyake)
Citrus / φρουτώδη αρώματα: περιλαμβάνουν περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μανταρίνι, γλυκό πορτοκάλι και φρούτα, όπως ροδάκινο, κόκκινα μούρα, καρπούζι, κλπ. Χαρακτήρας: φρέσκο και το φως Dior Addict 2 (Dior)
Floral: αρώματα poy περιέχουν εκχυλίσματα λουλουδιών, όπως το τριαντάφυλλο, κρίνο ή γιασεμί. Χαρακτήρας: λεπτή και γλυκιά Pure Poison (Dior)
Τα green: αρώματα, παλαιότερα γνωστά ως chypres, από περγαμόντο, το λάβδανο, πατσουλί και βρύα. Χαρακτήρας: ξυλώδης και floral Coco Mademoiselle (Chanel)
Gourmand: αρώματα που περιέχουν νότες όπως βανίλια και φασόλια tonka, σοκολάτα ή καραμέλα. Χαρακτήρας: γλυκιά και βρώσιμαDelices (Cartier)
Oriental: αρώματα που έχουν μια βάση από κεχριμπάρι, μόσχο, βανίλια και άλλα εξωτικά φυτά. Χαρακτήρας: ζεστό και αισθησιακό Dior Addict (Dior)
Τα αρώματα Woody: κατασκευασμένα από ξύλα όπως κέδρο, πατσουλί, σανδαλόξυλο και vetiver. Χαρακτήρας: γήινoς και αρρενωπός Mediterranean (Elizabeth Arden)
Πάντως όποια και να είναι η επιλογή σας αυτό που σας συμβουλεύω είναι να επιλέγετε πιο αγνές μυρωδιές , όχι της μόδας και να το φοράτε, όχι να σας φοράει.
Σχόλια για αυτό το άρθρο