Η Μαίρη Χρονοπούλου είναι μία από τις πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς. Εντυπωσιακή γυναίκα και ταλαντούχα ηθοποιός, έγινε σταρ στην καλή εποχή του κινηματογράφου. Η θηλυκότητά της, η φινέτσα της, τα πλούσια υποκριτικά της προσόντα και το ταπεραμέντο της ήταν αυτά που την έκαναν σταρ.
Την γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν είχα μια ιδέα για ένα σίριαλ που λεγόταν «Μάνα είναι μόνο μία». Ήθελα οπωσδήποτε την Μαίρη Χρονοπούλου για το ρόλο της μάνας γιατί ήταν από τις ηθοποιούς που δεν είχε κάνει ακόμα τηλεόραση. Είχε εμφανιστεί από ‘δω κι από κει αλλά όχι με δική της σειρά.
Το Μάνα είναι μόνο μία έγινε και έσκισε. Παίχτηκε δύο σεζόν στο Mega, και επειδή τότε λίγο πολύ τα κάναμε όλα… ήμουν και στα γυρίσματα και στο μοντάζ κλπ. Κάθε βδομάδα «σφαζόμασταν». Απαραίτητα. Μετά ερχόταν και μου έλεγε «μην μου δίνεις σημασία, γιατί είμαι Καρκίνος και εσύ Ταύρος – γι΄ αυτό σου τινάζω το νευρικό σύστημα στον αέρα». Μετά απ΄ αυτό, έπεφταν γέλια, αγκαλιές και φιλιά…. Την άλλη βδομάδα πάλι τα ίδια…
Στο Mάνα είναι μόνο μία είχε απίστευτη πλάκα και βέβαια πρωτοφανή ενέργεια. Μια φορά που φέραμε μια ηθοποιό (δεν θα πω όνομα) για να κάνει την μητέρα της, ήρθε η Χρονοπούλου και μου είπε στο αφτί μου. «Με περνάει δύο χρόνια και παίζει την μάνα μου». Της άρεσε που έδειχνε νεότερη και είχε ακόμα ενέργεια νέας γυναίκας.
Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1933 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, ξεκινώντας μια λαμπρή καριέρα. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σχεδόν σαν κομπάρσα στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο Ψέμα» του Κακογιάννη, και από το 1963 και μετά πρωταγωνίστησε σε δεκάδες δραματικές ταινίες σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής: Κούρκουλος, Καζάκος, Φούντας, Μπάρκουλης, Αλεξανδράκης, Πρέκας, Γεωργίτσης….
Κάποια στιγμή άρχισε να «πιπιλάει» το μυαλό του Δαλιανίδη να της δώσει ρόλο σε κάποιο από τα περίφημα μιούζικαλ που γύριζε. Ο Δαλιανίδης που την είχε κατατάξει στις δραματικές ηθοποιούς δεν το συζητούσε. Οπότε η Μαίρη, μια μέρα που είχαν γύρισμα, αντί να εμφανιστεί με τα ρούχα του ρόλου της, βγήκε μπροστά του με σκιστή τουαλέτα, φτερά και πούπουλα και άρχισε να χορεύει και να τραγουδάει…. Ο Δαλιανίδης έσκασε στα γέλια και το 1967 την πήρε στο μιούζικαλ Οι θαλασσιές οι χάντρες. Η Μαίρη έσκισε, κι΄ έτσι έπαιξε σε δύο ακόμα: Μια κυρία στα μπουζούκια και Γοργόνες και μάγκες.
Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα συνεργαστεί με την Βάσια Παναγοπούλου σε ένα έργο που ούτε που θυμάμαι πια… «Αηδίες» της είπα. «Θα ανεβάσετε το All about Eve». Έτσι κι΄ έγινε!
Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στο Νέο Ελληνικό σινεμά, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα» (φωτογραφία επάνω), ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.
Τον Αύγουστο του 1999 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό της, που την ανάγκασε για ένα χρονικό διάστημα να βρεθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Της τηλεφώνησα και την ρώτησα τι κάνει, και γεμάτη παράπονο μου είπε: «.. τι να κάνω είμαι 80 χρονών και 80 κιλά». «Δεν πειράζει αγάπη μου» της απάντησα… «είσαι η Μαίρη Χρονοπούλου».
Νίκος Μουρατίδης
Σχόλια για αυτό το άρθρο