Είναι αλήθεια οτι η ανεργία στη χώρα μας εχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Ειδικά στους νέους. Και ώς γνωστόν, η α(νε)ργία, είναι μητέρα διαφόρων δεινών. Ο άνεργος, θα σκεφθεί πολλούς τρόπους για να διασκεδάσει την α-νία του. Και πολλοί απ’ αυτούς δεν θα είναι δημιουργικοί. Έτσι, συνηθίζει στην απραξία-τεμπελιά και διαμορφώνει ενα τρόπο ζωής ο οποίος με τον καιρό, τον απομακρύνει απο τον φυσιολογικό και κάποιες φορές νόμιμο τρόπο ζωής. Εύκολα «μπλέκει» σε κακές παρέες και ακολουθεί επικίνδυνα μονοπάτια.
Όμως γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο; Θα μου πείτε πως ο οικονομικός κατήφορος της χώρας μας περιόρισε σημαντικά τη ζήτηση εργασίας. Σύμφωνοι. Απο κεί και πέρα όμως τι έκανε ο καθένας μας για να ανατρέψει αυτό το δεδομένο; Είναι γεγονός οτι όταν κάποιος είναι ικανός, μορφωμένος και με δίψα για να κατακτήσει τη ζωή, βρίσκει τρόπο για να εργασθεί στην Ελλάδα ή και έξω απ’ αυτήν. Γι’ αυτό, αρκετοί νέοι άνθρωποι εργάζονται σε θέσεις ανάλογες με τα προσόντα τους και διαμορφώνουν τη ζωή και την καριέρα τους. Οι υπόλοιποι; Μήπως έχουμε καλομάθει και τις τελευταίες δυό δεκαετίες έχουμε περιορίσει αρκετά τις ασχολίες της ζωής στις οποίες συμμετέχουμε; Αν σκεφθούμε θα δούμε πως υπάρχει μία μεγάλη γκάμα εργασιών όπου οι Έλληνες δεν υπάρχουν. Οικοδομικές, αγροτικές αλλά και πολλές άλλες αστικές εργασίες γίνονται κατ’ αποκλειστικότητα από αλλοδαπούς. Στα σουπερ μάρκετ της Αθήνας, αλλά φαντάζομαι και σε άλλες πόλεις, πολλοί υπάλληλοι δεν είναι Έλληνες. Τους αναγνωρίζεις απο την προφορά. Σερβιτόροι, νοσοκόμοι, περιπτεράδες, διάφοροι υπάλληλοι καταστημάτων και σε πολλές άλλες ειδικότητες, οι απασχολούμενοι, σε κάποιο σοβαρό ποσοστό είναι αλλοδαποί. Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα που πεθαίνουν. Οι επιπλοποιοί, οι ταπετσιέρηδες, οι τσαγκάρηδες, παραδοσιακοί ναυπηγοί, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων και άλλοι πολλοί, γίνονται δυσεύρετοι. Οι περισσότεροι, αν τους ρωτήσεις σου λένε οτι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πιά. Τα χωριά μας έχουν αδειάσει απο τους νέους. Σε πολλά δεν βρίσκεις άνθρωπο σε παραγωγική ηλικία. Οι νέοι μας βρίσκονται στις πόλεις και οι περισσότεροι ονειρεύονται μιά θέση στο Δημόσιο. Αν είναι δυνατόν, να είσαι νέος και να θέλεις να μπείς στο Δημόσιο για να κααάθεσαι.
Όποιος θέλει όμως και απασχόληση βρίσκει και προοδεύει. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νέων ανθρώπων που μέσα στη κρίση, σκέφθηκαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν διάφορα πετυχημένα πράγματα. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο σου προσφέρουν σήμερα μια μεγάλη ποικιλία απο νέες ασχολίες και δημιουργικές διεξόδους. Απο την άλλη, τα χειροποίητα αντικείμενα, χρηστικά και/η διακοσμητικά, έχουν γίνει δυσεύρετα και πολύτιμα.
Άρα, όποιος θέλει, επιμένει και έχει τα εφόδια, αργά η γρήγορα θα βρεί τον τρόπο και να απασχοληθεί και να προοδεύσει. Η ανεργία σήμερα υπάρχει γιατί πολλοί νέοι ακούγανε απο τους γονείς τους πως πρέπει να γίνουν δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί και διάφορα άλλα τέτοια «ευγενή» επαγγέλματα ή να μπούν στο Δημόσιο. Σιγά σιγά, οι Έλληνες «βγήκαν» απο πολλά «κατώτερα» επαγγέλματα και στη θέση τους ήρθαν αλλοδαποί. Κάποιος έπρεπε να μαζεύει τα σκουπίδια, να σοβαντίζει, να βάφει κοκ. Ναί, αλλά μέχρι πριν από είκοσι χρόνια, όλα αυτά τα κάναμε εμείς, χωρίς τους ξένους. Άν το σκεφθείτε, ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο νούμερο των ανέργων. Σύμπτωση; Ή μήπως έχουμε εξελιγχθεί, εν μία νυκτί, σε κάποια ανώτερη φυλή που μόνο με ανώτερα επαγγέλματα μπορεί να ασχοληθεί; Άς σοβαρευθούμε και ας πιάσουμε και κανένα εργαλείο στο χέρι μας.
Στο χέρι μας είναι…
ΥΓ Αυτό το άρθρο στη Lifo.gr επιβεβαιώνει άμεσα τα παραπάνω γραφόμενα:
“Ελάχιστοι Έλληνες ενδιαφέρθηκαν για δουλειά στα φραουλοχώραφα”
Ερώτηση στη Βουλή με αναφορά σε μονοψήφιο αριθμό για 4.648 θέσεις
Μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων για δουλειά στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, μετά την κίνηση των ιδιοκτητών των φυτειών να κάνουν προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Η κίνηση αυτή ακολούθησε την κατακραυγή για τη συμπεριφορά φραουλοπαραγωγών σε αλλοδαπούς εργαζομένους στις φυτείες τους, με αποκορύφωμα τους πυροβολισμούς εναντίον απλήρωτων εργαζομένων και τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες διαμονής τους στα φραουλοχώραφα. Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ patrisnews.gr, για τις 4.648 θέσεις εργατών που προκηρύχθηκαν, μέχρι πριν 10 ημέρες δεν υπήρξε καμία αίτηση. Παράλληλα, σε ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας (Γ.Κουτσούκος, Γ.Κοντογιάννης από Ηλεία, Α.Νταβλούρος και Δ.Τσούκαλης από Αχαΐα) αναφέρέρεται ότι είναι μονοψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων στον αρμόδιο ΟΑΕΔ της Αμαλιάδας, ενώ ζητείται πλήρη ενημέρωση αλλά και παράλληλα να δοθεί λύση στο ζήτημα της παράνομης χρησιμοποίησης αλλοδαπών εργατών γης.
Η ερώτηση των βουλευτών: «Στον κάμπο της Ηλείας και της Αχαΐας απασχολείται για εποχικές και μόνιμες καλλιέργειες μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην καλλιέργεια της φράουλας απασχολούνται την περίοδο αιχμής στη συγκομιδή του προϊόντος άνω των 5.000 εργατών, το σύνολο των οποίων είναι αλλοδαποί και εξ αυτών το 90% παράνομοι μετανάστες. Αλλά και στις υπόλοιπες καλλιέργειες (καρπούζι, πατάτες, ελιές, πιπέρι, ντομάτα κλπ), απασχολούνται αλλοδαποί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και σε μικρότερο βαθμό. Μετά τα όσα συνέβησαν πριν από το Πάσχα, με την επίθεση σε αλλοδαπούς στη Μανωλάδα, πολλοί καλλιεργητές κατέθεσαν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ (πάνω από 4.250) με τις οποίες ζητούσαν να προσλάβουν νόμιμους εργάτες γης, κατά προτίμηση Έλληνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις αιτήσεις ανταποκρίθηκε ελάχιστος αριθμός ανέργων με αποτέλεσμα το πρόβλημα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να γίνεται πιο έντονο, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Λαμβάνοντας ως δεδομένα τα προβλήματα που θα προκύψουν αν συνεχιστεί το καθεστώς χρησιμοποίησης παρανόμων μεταναστών σε αγροτικές εργασίες, Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πόσοι άνεργοι ανταποκρίθηκαν στις αιτήσεις για εργασία που κατέθεσαν στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδος οι καλλιεργητές φράουλας;
2. Σε ποιες κινήσεις πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να ενημερωθούν άνεργοι σε όλη την Ελλάδα για την προσφορά εργασίας σε αγροτικές περιοχές όπως η Ηλεία;
3. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε σε ενδεχόμενη καμπάνια ενημέρωσης και ανέργους που σήμερα σιτίζονται από Δήμους ή την Εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα;
4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση από Έλληνες ανέργους, ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης με νόμιμο τρόπο στις αγροτικές εργασίες της Ηλείας και άλλων περιοχών της χώρας; 5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ιδιαίτερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής σε προϊόντα, όπως η φράουλα, τα οποία σε ποσοστό 90% εξάγονται στο εξωτερικό, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εθνική οικονομία;»
Πηγή: www.lifo.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο