Τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται με μονολόγους και καλά κάνει, γιατί δρέπει δάφνες με τις ερμηνείες του! Και μάλιστα με Έλληνες συγγραφείς τεραστίου βεληνεκούς και σπουδαιότητας, διαμάντια της λογοτεχνίας μας! Οι μονόλογοι αυτοί παίζονται πολλές σεζόν και σημειώνουν μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Ο πολυτάλαντος Τάκης Χρυσικάκος μετά την Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη που παιζόταν επί πέντε συνεχείς σεζόν και τα διηγήματα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο Άνθος του Γιαλιού, παιζόταν για επτά χρόνια, το’’ Αμάρτημα της Μητρός μου’’ του Γεωργίου Βιζυηνού, τον’’ Καιρό των Χρυσανθέμων’’ του Μάνου Ελευθερίου, ασχολείται και ανεβάζει φέτος ένα σύγχρονο, τολμηρό έργο του Διονύση Χαριτόπουλου Σχέσεις / Πόθου-Πάθους- Πόνου που αναφέρεται στις σχέσεις των δυο φύλων σε όλες τους τις εκφάνσεις, κάτι που εκτός παθολογικών περιπτώσεων, ζούμε η ζήσαμε όλοι .Η παράσταση- είναι μία παραγωγή του θεάτρου ‘’Αυλαία’’- ανεβαίνει στις 28 Νοεμβρίου στο θέατρο ‘’Αυλαία’’, στη συνέχεια θα κάνει περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος και θα καταλήξει σε θέατρο της Αθήνας. Διαβάστε την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Τάκη Χρυσικάκου από το Α έως το Ω!
Απαισιοδοξία: Η απαισιοδοξία δεν μου ταιριάζει γιατί είμαι φύσει αισιόδοξος. Η αισιοδοξία από Α ξεκινάει κι ας είναι αι! Κλειδί σε όλα είναι η γνώση και πολλές φορές υπάρχει μια παρεξήγηση. Η γνώση στα πράγματα ας είναι και δυσάρεστη είναι αισιοδοξία. Στην απαισιοδοξία βρίσκομαι στην απέναντι όχθη.
Βιαιοπραγία: Η βιαιοπραγία είναι για τους ανθρώπους που δεν έχουν ίχνος πνευματικότητας και λειτουργούν με τα ζωώδη ένστικτα. Είναι κάτι που είμαι κάθετα εναντίον ακόμη και σε αυτόν που μπορεί να έχει δίκαιο. Ποτέ βία.
Γενναιότητα: Γενναιότητα σημαίνει βάζω τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το σύνολο.
Διονύσης Χαριτόπουλος: Με συνδέουν πάρα πολλά μαζί του, είναι φίλος μου. Είχα παίξει και στο πρώτο του έργο . Τη Λίστα γάμου. Είναι ένας σημαντικός σύγχρονος συγγραφέας.
Εγωισμός: Αυτό είναι το μεγάλο μου ελάττωμα. Κάθε καλλιτέχνης είναι εγωιστής, διότι, εάν δεν έχεις εγωισμό δεν προχωράς . Είναι προτέρημα αλλά συγχρόνως και ελάττωμα. Προτέρημα για τον ηθοποιό , ελάττωμα για τον άνθρωπο.
Ζωή: Είναι το τώρα. Συνήθως οι άνθρωποι αναλωνόμαστε στο χθες και στο αύριο ,στο παρελθόν και στο μέλλον. Ζωή είναι η στιγμή …
Ηθοποιός: Σημαίνει ποιώ ήθος. Δεν έχει να κάνει με τη ματαιοδοξία.
Θέατρο Αυλαία: Με το θέατρο Αυλαία με συνδέουν οι άνθρωποι που το απαρτίζουν, με τους οποίους έχω φιλίες.
Ιταμός: Άνθρωπος που δεν σέβεται τον εαυτό του, που είναι αναιδής.
Κάλλος: Είναι χάρισμα στο οποίο στεκόμαστε μπροστά του με μεγάλη χαρά, όταν το συναντάμε. Η ομορφιά, ομορφαίνει τη ζωή.
Λογοτεχνία: Αγαπώ πολύ τη λογοτεχνία. Δεν ξεχωρίζω τους Έλληνες από τους ξένους συγγραφείς. Αφιερώνω πολύ χρόνο στην ανάγνωση και μετέπειτα σε περισυλλογή όσων εισέπραξα.
Μανιέρα: Δεν συμφωνώ με αυτό το φαινόμενο. Κάθε ρόλο οφείλει ο ηθοποιός να τον αντιμετωπίζει σαν μια νέα πρόκληση.
Ναός: Είναι χώρος ιερός. Κάθε λαός έχει το δικό του ναό και τους σέβομαι όλους. Όμως ένας ναός μπορεί να υπάρχει και μέσα μας .
Ξένοι ή Έλληνες συγγραφείς: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Ο Ντοστογιέφσκι είναι πυξίδα γνώσης και ο Παπαδιαμάντης είναι πλούτος. Είναι καλό να έχουμε γνώση και της ξένης και της ελληνικής λογοτεχνίας.
Ομοθυμία: Ή ομοψυχία είναι το ζητούμενο σε όλους τους ανθρώπους. Ακόμη και σε μια σχέση ζητάμε να ταυτιζόμαστε.
Πόλεμος: Μεγάλο κακό και το ζούμε στις μέρες μας. Ξεκληρίζονται άνθρωποι από τον τόπο τους, αναγκάζονται να φύγουν . Προς όφελος των λίγων η καταστροφή των πολλών.
Ρόλοι: Εγώ δεν έχω καμία ιδιαίτερη επιθυμία. Όλοι οι ρόλοι είναι σημαντικοί επί σκηνής. Το σημαντικό είναι στη ζωή να μην παίζουμε κάποιο ρόλο. Να είμαστε σε κάθε περίπτωση ο εαυτός μας.
Σχέσεις : Πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Θέλει προσοχή όταν πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον. Θέλει να αφήνουμε τα πάντα στην άκρη και να είμαστε γυμνοί.
Ταλέντο: Είναι η ευκολία . Το ταλέντο είναι ο εχθρός του ταλέντου.
Υγεία: Το Α και το Ω του ανθρώπου. Για να έχουμε υγεία χρειάζεται πρόληψη.
Φυσιολάτρης: Αγαπάμε τη φύση, τη λατρεύουμε. Προσωπικά έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα, με αναζωογονεί, είναι το οξυγόνο μου. Δυστυχώς όμως βιάζουμε τη φύση και τα αποτελέσματα είναι ορατά.
Χαρμολύπη: Δύο συγκρουόμενα συναισθήματα που πολλές φορές συνοδεύονται. Μπορεί να χαρείς με κάτι και συγχρόνως μέσα σου να υπάρχει λύπη. Για μένα σεβαστό συναίσθημα στον άνθρωπο είναι η θλίψη.
Ψυχολογία: Δεν μπορούμε να πλάσουμε χαρακτήρες επί σκηνής δίχως να γνωρίζουμε την ψυχολογία τους, δεν γίνεται να είναι αποτέλεσμα της φαντασίας του ηθοποιού. Ο ηθοποιός οφείλει να έχει γνώση της ψυχολογίας του ρόλου που ερμηνεύει.
Ωραίο φινάλε: Στη ζωή είναι να κλείσεις τα μάτια και να φύγεις, χωρίς πόνους και ταλαιπωρίες. Και στο θέατρο ωραίο φινάλε είναι να κλείσουν τα φώτα και να έχεις τη βεβαιότητα πως αυτό που παρουσίασες ήταν χρήσιμο…
Το Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ και ο Τάκης Χρυσικάκος, παρουσιάζουν, τις “Σχέσεις” / Πόθου – Πάθους – Πόνου”, του Διονύση Χαριτόπουλου. Πρεμιέρα 28 Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη!
Μια διαβολική ματιά στα ερωτικά μας.
Ένα απροσδόκητο εγκόλπιο των ερωτικών σχέσεων βγαλμένο όχι από θεωρίες, αλλά την ανθρώπινη παρατήρηση.
Περιγράφει και φωτίζει ωμά και απροκάλυπτα όσα μας βασανίζουν ή μας κάνουν να ονειρευόμαστε.
Από την επιλογή συντρόφου ως τον ερωτικό παράδεισο και τον χωρισμό. Τις διαφορετικές απαιτήσεις.
Τη συμβίωση, τη ζήλια, την απιστία, την υποκρισία, τους συμβιβασμούς τον χωρισμό.
Τίποτα δεν μένει κρυφό από την οξεία ματιά του συγγραφέα.
«Ο έρωτας είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της Φύσης.
Κανείς άντρας δεν είναι «άντρας» αν δεν τον επιβεβαιώσει τουλάχιστον μία γυναίκα.
Ο αυνανισμός είναι κράκερ.
Το δοκιμαστήριο του έρωτα είναι η συμβίωση.
Άντρας μονογαμικός δεν υπάρχει· είναι αφύσικο. Ούτε γυναίκα.
Ζωή εκ του ασφαλούς δεν υπάρχει· ούτε έρωτας.
Η απιστία δεν είναι για σκότωμα.
Ο χωρισμός είναι ακρωτηριασμός».
Ο Τάκης Χρυσικάκος μετά την Αναφορά στον Γκρέκο του Ν. Καζαντζάκη για πέντε χρόνια και τα διηγήματα του Α. Παπαδιαμάντη με τίτλο Άνθος του Γιαλού για επτά χρόνια, το Αμάρτημα της Μητρός μου του Γ. Βιζυηνού, τον Καιρό των Χρυσανθέμων του Μάνου Ελευθερίου, καταπιάνεται με ένα σύγχρονο, τολμηρό έργο του Δ. Χαριτόπουλου για τις σχέσεις των δυο φύλων σε όλες τους τις εκφάνσεις, κάτι που εκτός παθολογικών περιπτώσεων, ζούμε η ζήσαμε όλοι.
Συντελεστές
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία – Μουσικές επιλογές: Τάκης Χρυσικακος
Συνεργάτης βοηθός σκηνοθέτης: Μπάμπης Σαριγιαννιδης
Εικαστικά: Σάββας Πασχαλιδης
Κίνηση: Κατερίνα Κικου
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Αλεξιάδης
Πληροφορίες
Στη σελίδα του Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ: https://www.avlaiatheater.gr/
Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)
Τηλέφωνο: 2310 230013
Παραστάσεις: 28 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2019
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 12€ φοιτητικό, ανέργων, 65+
Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία, Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public
Σχόλια για αυτό το άρθρο