Με αφορμή την αυξημένη ανάγκη για επαφή με τον κόσμο του θεάτρου έστω και χωρίς τη φυσική μας παρουσία σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία της πανδημίας, έχουμε την ευκαιρία να δούμε διαδικτυακά με ελεύθερη πρόσβαση, πέντε σύγχρονες παραστάσεις σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά, που είχαν αρέσει στο θεατρόφιλο κοινό και είχαν προκαλέσει αίσθηση όταν παρουσιάστηκαν σε σκηνές της Αθήνας.
Ας τις δούμε αναλυτικά
“Η ζωή μου στην τέχνη” του Andrew Cowie, από το Θέατρο Αργώ
Τα τρία πρόσωπα του έργου – ένας σκηνοθέτης και δύο ηθοποιοί- προσπαθούν να στήσουν μία παράσταση στα πλαίσια ενός έντεχνα και δεξιοτεχνικά γραμμένου έργου μέσα στο έργο. Ο Γκράχαμ είναι ο σκηνοθέτης και ανεβάζει τον «Δον Χουάν» του Μπάιρον, ο Στίβεν είναι ο πρωταγωνιστής του, η Ρεβέκκα είναι η ηθοποιός που υποδύεται τη Δόνα Τζούλια. Κατά τη διάρκεια των προβών, οι δύο ηθοποιοί θα αρχίσουν να ταυτίζονται με το ρόλο τους, ενώ σύντομα θα φανερωθούν οι ενδόμυχες σκέψεις, οι κρυφοί πόθοι και οι ανομολόγητες ανασφάλειες που στοιχειώνουν τον καθένα. Το ίδιο θα συμβεί και με το σκηνοθέτη της παράστασης, ο οποίος στην προσπάθεια του να συντονίσει τα πράγματα και να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες, θα εμπλακεί συναισθηματικά, αποκαλύπτοντας και τις δικές του άρρητες επιθυμίες. Οι μεταξύ τους σχέσεις δε θα αργήσουν να δοκιμαστούν όταν η επαγγελματική τους ζωή θα μπλέξει με την προσωπική. Όταν τα φώτα σβήνουν, τα μυστικά τους έρχονται στο φως και οι τρεις τους μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνταρακτικές αποκαλύψεις και εξομολογήσεις.
Μετάφραση: Σωτήρης Νικόλαος Κάσσος. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς. Μουσική: Σωτήρης Νικόλαος Κάσσος. Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Σκηνογράφος: Θανάσης Νεοφώτιστος. Ενδυματολόγος: Εύα Γαϊτανίδου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Τζιώκας. Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Αθανασίου.
Παίζουν οι Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Νάτσης
Δείτε την παράσταση εδώ:
Στα Σκοτεινά – Making Movies» του Γιώργου Ηλιόπουλου
Σαν μια κάρτα viewmaster… Υπάρχει μια στιγμή λίγο πριν κοιμηθούμε που οι άμυνες, οι αντιστάσεις και όλοι οι μηχανισμοί που έχουμε αναπτύξει καθώς μεγαλώνουμε για να αντέξουμε υποχωρούν… Ανοίγουν οι πόρτες που τόσο καλά, συνειδητά ή όχι, έχουμε φροντίσει να κλειδώσουμε και «αυτό» που πνίγουμε μέσα μας παρουσιάζεται μπροστά μας. Το Στα Σκοτεινά – Making Movies είναι ένα ημερολόγιο συναντήσεων. Δεν είναι μονόλογοι, αλλά μια σειρά διαλόγων – μια σειρά εξομολογήσεων. Μια άσκηση συνειδητοποίησης και κατανόησης. Είναι μια διαδρομή προς τα μέσα – μια συνάντηση με το σκοτάδι που θέλει να γίνει φως…
Κείμενο: Γιώργος Ηλιόπουλος. Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίλλυ Τερτήπη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Λεγάτου. Μουσική: Σωτήρης Καστάνης. Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας. Φωτογραφίες παράστασης: Μαρία Σαλταούρα. Βίντεο: Γιώργος Τσιρογιάννης
Παίζουν: Ορέστης Τρίκας, Νίκος Αναγνωστόπουλος Λάζαρος Βασιλείου Λία Τσάνα
Δείτε την παράσταση εδώ:
Δείτε αποκλειστικό backstage της παράστασης εδώ:
Στα Σκοτεινά – Making Movies: Η Πρεμιέρα, Η Παράσταση, Η Μπρουκ Σιλντς & Οι Κροκόδειλοι!
«Στα Σκοτεινά – Making Movies vol.2» του Γιώργου Ηλιόπουλου
Κείμενο: Γιώργος Ηλιόπουλος. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς. Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνογράφος: Σοφία Λεγάτου. Μουσική: Σωτήρης Καστάνης. Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας. Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Τσιρογίαννης.
Παίζουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Νάτσης, Θανάσης Ισιδώρου
Δείτε την παράσταση εδώ:
«Ελιγμοί» από το Θέατρο 104
Το έργο του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan, «Ελιγμοί», ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο 104. Ένα ζευγάρι, ο Ντάριο και η Μπελέν – ο πρώτος ηθοποιός και η δεύτερη στρατιωτικός – προσπαθούν να «ελιχθούν» και να βγουν αλώβητοι από την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας με την αλήθεια που αποδεικνύεται πιο σκληρή από το ψέμα. Ένας υπολοχαγός και ένας σκηνοθέτης τους φέρνουν αντιμέτωπους με την εξουσία, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξουσία στην τέχνη και εξουσία στον πόλεμο. Πότε η άσκηση εξουσίας υπερβαίνει τα όρια και ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας; Ποιος ο ρόλος του θύτη και ποιος του θύματος, όταν το ίδιο το άτομο έχει την ελευθερία να «ελίσσεται» στην προσπάθειά του να πετύχει τους στόχους του; Όσο όμως κι αν οι ήρωες επιχειρούν να «αν-ελιχτούν», το κοινωνικό σύστημα επεμβαίνει, περιορίζοντας τα περιθώρια τους και στερώντας τους την ικανότητα να εξουσιάζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.
Κείμενο: Eduardo Galan. Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς. Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνικά: Κασσιανή Λεοντιάδου. Artworks on scene: Frank Moth. Ενδυματολόγος: Σοφία Λεγάτου. Μουσική: Ketsa (look up). Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας.
Παίζουν: Λάζαρος Βασιλείου, Αλέξανδρος Νταβρής, Τάκης Παρασκευόπουλος, Δήμητρα Στάικου
Διαβάστε κριτική της παράστασης εδώ:
https://cosmopoliti.com/%ce%bd%cf%84%cf%8d%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bb/
Δείτε την παράσταση εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=u7L-AeINbQQ&t=3094s
“BU21” του Stuart Slade από το Θέατρο 104
Τι θα γινόταν αν αυτό που βλέπεις στις ειδήσεις συνέβαινε σε εσένα; Αν αυτές οι εικόνες που μοιάζουν σαν σκηνές από ταινία εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια σου; Αν γινόσουν μέρος εαυτών των γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο και που εσύ βλέπεις απ’ την απόσταση του ψηφιακού μέσου που προβάλλει τα νέα; Ένας πύραυλος χτυπά απ’ το πουθενά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη και το BU21 πέφτει σ’ έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Με αφορμή αυτό το αεροπορικό χτύπημα, 6 άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι ένας από εμάς, αφηγούνται τις απώλειες εκείνης της μέρας, το τραύμα και τη διαδικασία επούλωσης του, με κοινό συμπέρασμα πως : «Αν δε μπορείς να το χλευάσεις, θα σε κάνει κομμάτια.»
Συγγραφέας: Stuart Slade. Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς. Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη. Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου. Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη. Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη. Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας. Φωτογραφίες παράστασης: Jason Konteos. Trailer: Γιώργος Τσιρογιάννης.
Παίζουν: Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα
Δείτε την παράσταση εδώ:
Σχόλια για αυτό το άρθρο