Σε μια πόλη σαν την Νέα Υόρκη, με το διεθνούς φήμης Μανχάταν να είναι γνωστό για την 24ωρη ζωή του, η ένταση δεν σταματάει ποτέ. Κι όμως, τώρα υπάρχει μία παύση.
Η πόλη λοιπόν, η οποία έχει σημειώσει ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, με περίπου 65 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο, έφτασε σήμερα στο σημείο να μοιάζει κάθε ημέρα με Εθνική Αργία. Κάτι ας πούμε σαν το Τhanksgiving (Ημέρα Ευχαριστών)! Απόλυτη ησυχία, όλα κλειστά, εκτός από τα απολύτως απαραίτητα, όπως super market και φαρμακεία. Η κίνηση ελάχιστη και οι δρόμοι άδειοι. Βασικά τουριστικά σημεία της πόλης, όπως το Central Park, το Ground Zero και η φημισμένη 5η Λεωφόρος είναι πλέον έρημα, πρωί και βράδυ. Η ασφάλεια όμως της πόλης παραμένει υψηλή, σταθερή και καλή, με την εγκληματικότητα να εμφανίζεται μειωμένη.
Το χτύπημα του κορωνοϊού τελικά ήταν δυνατό!
Τα κρούσματα είναι πολλά, όπως δυστυχώς και οι θάνατοι. Η κατάσταση συνεχίζεται και παραμένει σχεδόν η ίδια. Το μόνο θετικό στην υπόθεση είναι η καθοδική πορεία του διαγράμματος, το οποίο δείχνει καθημερινά τα καινούργια κρούσματα να είναι λιγότερα, όχι όμως ακόμα μηδενικά, καθώς κυμαίνονται ακόμη δυστυχώς σε αρκετές εκατοντάδες. Όπως ανέφερε και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, έχουμε πιάσει ήδη την κορυφή και περάσαμε το πλατό του στατιστικού διαγράμματος.
Τα μέτρα ελήφθησαν δυστυχώς αργά. Η χώρα αψήφησε τον κίνδυνο της πανδημίας στο ξεκίνημά της. Οι λόγοι πολλοί! Υπήρχε μια δύσκολη και ίσως αρνητική επικοινωνία των εδώ πολιτικών, στην αρχή λόγω πολιτικών διαφορών, μεταξύ του κυβερνήτη, του δημάρχου και του προέδρου της χώρας. Τελικά όμως όλα πήγανε προς το καλύτερο.
Δυστυχώς η πόλη της Νέας Υόρκης δεν ήταν προτεραιότητα, όπως λένε οι φήμες, για τη γρήγορη παροχή βοήθειας, διότι δεν ανήκει στις πολιτείες που Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι ψήφισαν τον πρόεδρο Τράμπ.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν πήρε εξαρχής έκτακτα μέτρα για ολόκληρη τη χώρα. Δεν μπορώ να πως όμως ότι φταίει ο Τραμπ, διότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Ας μην βιαζόμαστε να κρίνουμε. Σίγουρα όμως αυτός ηγείται της χώρας και είναι υπεύθυνος για τα πάντα. Ακούγονται πολλά για τον ιό, τον οποίο ακόμη δεν ξέρουν πώς να τον χειριστούν. Οι απόψεις είναι αρκετές. Οι μόνοι πάντως που μπορείς να ακούσεις και να πάρεις μια αντικειμενική άποψη, είναι ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, ο δήμαρχος Μπιλ Ντεμπλάσιο και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τα μέσα ενημέρωσης κατά την άποψή μου είναι υποκειμενικά. Αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε όλοι σαν Αμερικανοί πολίτες, με σκοπό το καλό όλων. Τα πολιτικά στην άκρη λοιπόν.
Στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Μανχάταν, τα σχολεία άργησαν να κλείσουν. Αποφάσεις όπως αυτές ότι η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική στα super market και σε δημόσιους χώρους, όπως και η χρήση της στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν πάρθηκαν από την αρχή. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά τραγικό. Ο κίνδυνος συνεχίζει να εγκυμονεί έως και σήμερα με χιλιάδες κρούσματα σε όλη τη χώρα.
Ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης, το οποίο την απαρτίζει – που αποδίδει και μεγάλα φορολογικό έσοδα – είναι αυτό της εστίασης, της ψυχαγωγίας και ο τουρισμός.
Όλα αυτά λοιπόν βρίσκονται σε μία παύση, όπως ολόκληρη η πόλη. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά, θέατρα, fast food κλπ., είναι όλα κλειστά.
Για να δώσω ένα παράδειγμα, το 2018 στη πολιτεία της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις σε εστιατόρια, fast food κτλ. ύψους 51.6 δισ., όπως αναφέρεται σε επίσημη έκθεση της National Restaurant Association.
Το ερώτημα που απασχολεί λοιπόν όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτόν τον κλάδο, είναι η επόμενη ημέρα. Σίγουρα όμως πρώτα πρέπει να περάσει η απειλή της υγείας για τον κάθε πολίτη, να δούμε όσο πιο χαμηλά τον αριθμό νέων κρουσμάτων και να βρεθεί κάποιο φάρμακο και ίσως ένα εμβόλιο στο μέλλον.
Το πρόβλημα λοιπόν που υπήρχε και είχε ήδη επηρεάσει τη συγκεκριμένη αγορά, ήταν οι υψηλές τιμές στην αγορά ακινήτων. Δηλαδή, τα πολύ υψηλά ενοίκια στα μαγαζιά. Για παράδειγμα, μιλάμε για νούμερα της τάξης των 50 χιλ. δολαρίων το μήνα, για κατάστημα μικρότερο από 100 τμ. σε καλές περιοχές του Μανχάταν, όπως για παράδειγμα στην καρδιά της Μadison Avenue.
Το θέμα είναι ότι αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηροί περιορισμοί από το Υγειονομικό Τμήμα της πόλης (New York Department Of Health). Η κατάσταση θα είναι δύσκολη για πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα είναι δύσκολο να πληρώσουν τα ενοίκιά τους. Να αναφέρω εδώ ότι για μεγάλους ομίλους πολυτελών εστιατορίων, που απασχολούν περίπου 100 άτομα προσωπικό, το οικονομικό τους κόστος είναι τεράστιο. Και ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο, που αυξήθηκε και το κόστος πληρωμής/ώρα των εργαζομένων στα 15 δολάρια. Έτσι λοιπόν, στατιστικά το κέρδος μπορεί στα μεγάλα καταστήματα να είναι στο 10% και μόνο, με τα υπόλοιπα να είναι έξοδα.
Η όλη αυτή κατάσταση με τις υψηλές τιμές στην αγορά ακινήτων, είχε ξεκινήσει αυτή την κρίση τα τελευταία χρόνια, όταν το περίφημο «clubing» στη Νέα Υόρκη άρχισε να εξαρτάται από το «Bottle Service». Tί σημαίνει αυτό; Τα nightclub αναγκάστηκαν να βάλουν μίνιμουμ κατανάλωσης στις κρατήσεις των τραπεζιών, το οποίο ξεκινά από 1.000 δολάρια και κυμαίνεται ανάλογα με το πόσα άτομα είναι στην παρέα (πόσοι άνδρες, πόσες γυναίκες, πιο πολλοί άνδρες σημαίνει μεγαλύτερο κόστος). Για παράδειγμα, 6 άτομα, δηλαδή 3 ζευγάρια μπορεί και να πληρώσουν μέχρι και 5.000 δολλρια για να κρατήσουν ένα τραπέζι σε ενα επώνυμο nightclub της πόλης. Ο λόγος είναι ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος (λάθος βέβαια) για να ανταπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες στα έξοδά τους. Και λέω λάθος διότι ο Νεοϋρκέζος δεν ξοδεύει πλέον αυτά τα χρήματα, εκτός από λίγους, εύπορους τουρίστες.
Στην παρούσα κατάσταση λοιπόν, όλες οι επιχειρήσεις της πόλης είναι κλειστές και έχουν αρχίσει να παίρνουν μεγάλα δάνεια που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η χώρα, η πόλη της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται σιγά – σιγά για το μεγάλο RESTART!
Ήδη αρχίζουν τα τοπικά media να μιλάνε γι αυτό, προετοιμάζοντας την ψυχολογία του κόσμου για την επανέναρξη της καθημερινότητας, αλλά με δύσκολους ρυθμούς.
Η ασθένεια του Covid-19 επηρέασε πολύ και τον ελληνισμό της Νέας Υόρκης, μια και τα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν δυστυχώς στο Queens όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Υπήρξαν Έλληνες θύματα του ιού, λυπηρό και αναπόφευκτο, διότι ουδείς μπορεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει τον «αόρατο εχθρό». Αλλά και ένας θάνατος συνανθρώπου μας, οποιασδήποτε εθνικότητας, μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει.
Δεν θα έλεγα πάντως ότι η Νέα Υόρκη είναι μια ασφαλής πόλη να ζει κάποιος σήμερα, λόγω του ότι είναι ένα αστικό, πυκνοκατοικημένο κέντρο.
Από το 2001 με τό τρομοκρατικό χτύπημα της 9/11 στους Δίδυμους Πύργους, έχουν συμβεί και άλλα γεγονότα, όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers, όπου είχαμε μια οικονομικής μορφής καταστροφή, ισχυρούς τυφώνες (όπως ο τυφώνας Sandy), τρομοκρατικά χτυπήματα με θύματα ποδηλάτες και τώρα τον κορωνοϊό και τη νόσο Covid-19. Όλα δύσκολο να τα περάσεις, όμως ξεπεράστηκαν με επιτυχία!
Ως Έλληνας όμως, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά εδώ και να αναφερθώ στην πραγματικά εξαιρετική διαχείριση του Covid-19 στην Ελλάδα, που πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τον τρόπο που το χειρίστηκε!
Ερχόμενος εδώ στα δικά μας, η αμερικανική οικονομία δείχνει συνεχείς αναλαμπές στο χρηματιστήριο της Wall Street και είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για τη στηρίξει.
Όλη μας λοιπόν η προσοχή επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα.
Τι περιμένουμε να δούμε: μεγάλη πτώση των κρουσμάτων και πώς ακριβώς θα γίνει η επανεκκίνηση, με τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα και περιορισμούς. Ένα όμως είναι σίγουρο για εμάς στη Νέα Υόρκη: ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος.
Πιστεύω ότι θα αλλάξει η καθημερινότητά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και για πάντα. Όμως η ψυχολογία μας είναι υψηλή και το ηθικό μας παραμένει ακόμη ακμαίο για να συνεχίσουμε.
Yanni Kiskini
Owner Of Unified Promotions Productions L.L.C.
https://www.neweurope.gr/h-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%85%cf%8c%cf%81%ce%ba%ce%b7-%ce%b5%ce%bd-%ce%bc%ce%ad%cf%83%cf%89-%cf%80/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Σχόλια για αυτό το άρθρο