Για τους εγγονούς του, ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι «ένας θρύλος», για τη βασίλισσα είναι η μοναδική της αγάπη και για το έθνος ήταν η δύναμη πίσω από το θρόνο μέχρι την αποχώρησή του πριν από τρία χρόνια.
Μια νεότερη γενιά τον βλέπει τώρα ως τον κύριο με το ψηλό καπέλο, πίσω από την Αυτού Μεγαλειότητα στους γάμους. Όμως στην ακμή του, ο Φίλιππος, είχε αρκετούς θαυμαστές. Καθώς ο Δούκας του Εδιμβούργου γίνεται σήμερα 10 Ιουνίου, 99 ετών, ας δούμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της βασιλικής ζωής του. Μάλιστα, για τα γενέθλιά του, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Το βασιλικό ζευγάρι, που είναι 72 χρόνια παντρεμένο, ζει ακόμα σε απομόνωση στο κάστρο Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια σπάνια κίνηση, ο πρίγκιπας Φίλιππος εξέδωσε δήλωση για να επαινέσει τους βασικούς εργαζόμενους και εκείνους που φροντίζουν να πηγαίνουν όλα καλά κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού.
Αν νομίζετε ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι θυμίζουν ήρωες δράσης, που πετούν ελικόπτερα και οδηγούν μοτοσικλέτες, τότε πρέπει να θυμάστε ότι αυτό το πήραν από τον παππού τους. Ο πρίγκιπας Φίλιππος διακρίθηκε στο πόλο, ένα γρήγορο, επικίνδυνο, συναρπαστικό παιχνίδι, μέχρι που αποσύρθηκε στα 50, μόνο για να πάρει μέρος σε αγώνες με άμαξες, ένα ελαφρώς ασφαλέστερο αλλά ακόμα τεχνικά απαιτητικό άθλημα.
Ένα άλλο από τα πάθη του, ήταν να πετάει: έχει 5.986 ώρες ως πιλότος σε 59 τύπους αεροσκαφών για 44 χρόνια στο πιλοτήριο. Μια φωτογραφία από το 1953 δείχνει τον Δούκα στα χειριστήρια ενός αεροπλάνου πάνω από το Κάστρο του Ουίνδσορ.
Όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1947, οι Βρετανίδες λιποθυμούσαν από την ακαταμάχητη εμφάνιση του γαμπρού της πριγκίπισσας τους. Ψηλός, με μαγνητικά μπλε μάτια, αποπνέοντας ενέργεια και ζωτικότητα, έμοιαζε σαν σταρ του Χόλιγουντ. Ο Φίλιππος ήταν ήδη γαλαζοαίματος, καθώς ήταν μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη ήταν εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας.
Λίγες μέρες πριν από την τελετή, ο Βασιλιάς διοργάνωσε ένα χορό στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Στον Φίλιππο ανατέθηκε το καθήκον να δώσει στις παράνυμφους της αρραβωνιαστικιάς του δώρα. Με τον κλασικά τρελό τρόπο του, «τα μοίρασε σαν να έπαιζε χαρτιά, ανέφερε η Ελίζαμπεθ Λονγκμαν, η οποία ήταν παρούσα στο πάρτι.
Η στολή του την ημέρα του γάμου τους δεν ήταν απλώς τελετουργική. Ο νεαρός πρίγκιπας είχε εκπαιδευτεί στο ναυτικό κολέγιο του Ντάρτμουθ, όπου το 1939 του ζητήθηκε από τον μέντορά του και τον θείο του Λόρδο Μουντάμπτεν να ξεναγήσει τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα και τις κόρες τους.
Η τότε 13χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ, δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια της από πάνω του. Κατά τη διάρκεια που που υπηρετούσε στο Βρετανικό ναυτικό, ο Φίλιππος ταξίδεψε στον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο. Έλαβε μια τιμητική αναφορά στις αποστολές και στα 21 του έγινε από τους νεότερους πρώτους υπολοχαγούς στο Βασιλικό Ναυτικό.
Ο θάνατος του Βασιλιά Τζορτζ έβαλε τέλος στην πολλά υποσχόμενη ναυτική του καριέρα, την οποία εγκατέλειψε για να στηρίξει τη γυναίκα του στο νέο της ρόλο ως ηγεμόνας. Κατά τη μεγαλοπρεπή στέψη της, ο Δούκας κατάφερε να ελαφρύνει την επίσημη ατμόσφαιρα όπως έκανε πάντα, δείχνοντας το στέμμα της και αστειευόμενος της είπε: «Από πού πήρες αυτό το καπέλο;»
Μετά την τελετή, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γύρισαν τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Κοινοπολιτεία. Στην Αυστραλία, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχουν δει τη βασίλισσα και τον γοητευτικό σύζυγό της, σε χαρούμενες σκηνές. Όπου κι αν πήγαν, το κοινό εντυπωσιάστηκε από τη χαρισματική παρουσία του Φιλίππου, ο οποίος τους κέρδιζε όλους με την απλότητά του.
Ο γάμος της Βασίλισσας και του Δούκα είναι ένας μοναδικά μακρύς και ευτυχισμένος στη βασιλική ιστορία. Μεταξύ φίλων, εξακολουθούν να αισθάνονται ελεύθεροι να φέρονται σαν ξεμυαλισμένοι εραστές που κάποτε ήταν και δείχνουν τη διαρκή αγάπη τους ο ένας για τον άλλο. Κάποτε όταν το ζευγάρι έμενε με την ξαδέλφη του, την Πατρίσια Μπράπουρν, κόρη του Λόρδου Μάουντμπαντεν, ο σύζυγός της Τζον είπε στον Φίλιππο: «Ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει τι υπέροχο δέρμα έχει». «Ναι», απάντησε ο Φίλιππος, «είναι έτσι παντού».
Τα δύσκολα πρώτα χρόνια του πρίγκιπα Φίλιππου
Παρά τον βασιλικό τίτλο του, η ζωή δεν ήταν πάντα εύκολη για τον Φίλιππο. Μπορεί να δείχνει σκληρός, είναι όμως ταυτόχρονα και ευάλωτος. Ο βρετανικός Τύπος δεν του έχει φερθεί πάντα καλά. Πρόσφατα δημοσίευμα της Daily Mail, τον αποκάλεσε αγενή και αλαζόνα, με αφορμή το τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη οδηγώντας ο ίδιος, σε ηλικία 98 ετών.
Ο δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδος. Ο παππούς του δολοφονήθηκε, ενώ ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας, εξορίστηκε από την Ελλάδα. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, πριγκίπισσα Μαρία. Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της γλώσσας.
Η αγαπημένη του αδερφή και η οικογένειά της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα. Πριν γίνει 10 χρονών, οι γονείς του χώρισαν. Η μητέρα του κατέληξε σε άσυλο και ο πατέρας του στη Νότια Γαλλία. Για χρόνια τους έβλεπε σπάνια.
Αντ ‘αυτού, μεγάλωσε μεταξύ συγγενών και σχολείων στο Παρίσι και τη Γερμανία πριν καταλήξει στο Gordonstoun στη Σκωτία, που βρισκόταν υπό τη διεύθυνση του διάσημου Γερμανο-εβραίου εκπαιδευτή Kurt Hahn, ο οποίος του ξύπνησε τόσο τα αθλητικά, όσο και τα διανοητικά του πάθη. Είναι σπουδαίος αναγνώστης και στοχαστής κάτι που έχει μεταβιβάσει στον Πρίγκιπα Κάρολο. Ο περιηγητικός τρόπος ζωής της οικογένειάς του τον έκανε επίσης εξαιρετικά σκληρό και προσαρμόσιμο.
Ο Φίλιππος αναμίχθηκε εύκολα με τους Βασιλιάδες και τις Βασίλισσες, αλλά ήξερε επίσης ποια είναι η θέση του και τι θα έπρεπε να κάνει. Πίσω από αυτό το στυφό εξωτερικό παρουσιαστικό του, έχει μια καρδιά από χρυσό, λένε εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά.
«Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από ό, τι φαντάζεσαι», είπε η ξαδέρφη του, Πατρίσια. «Είχε μια σκληρή παιδική ηλικία και η ζωή του τον ανάγκασε να χτίσει ένα εξωτερικό περίβλημα για να επιβιώσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δούκας του Εδιμβούργου είναι ο μακροβιότερος σύζυγος στην βρετανική ιστορία και παραιτήθηκε από τα βασικά του καθήκοντα τον Μάιο του 2017, σε ηλικία 96 ετών.
Είναι ο βράχος πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η βασιλική οικογένεια. Όταν τα εγγόνια του πενθούσαν τη μητέρα τους Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ήταν αυτός που τους βοήθησε και τους παρηγόρησε, ενώ ο Πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε με τις αδελφές της για να κανονίσουν την κηδεία. Για πέντε ημέρες, η βασίλισσα και ο δούκας προστάτευσαν τα εγγόνια τους από το έντονο ενδιαφέρον του Τύπου, κρατώντας τα στο Μπαλμόραλ, όπου μπόρεσαν να θρηνήσουν ιδιωτικά το χαμό της μητέρας τους.
Σε μια επίδειξη αλληλεγγύης, περπατούσε δίπλα στον Γουίλιαμ και τον Χάρι καθώς αποχαιρετούσαν για τελευταία φορά την αγαπημένη τους μητέρα, όπως είχε κάνει για τα πολλά μέλη της οικογένειας που είχε χάσει. «Αν περπατήσω, θα περπατήσετε μαζί μου;» τους ρώτησε, μπαίνοντας στη θέση τους και καταλαβαίνοντας τη θλίψη που ένιωθαν.
Κατά την αργυρή επέτειο του γάμου τους, η Βασίλισσα είπε σε μια ομιλία: «Αν μου ρωτήσουν τι σκέφτομαι για την οικογενειακή ζωή μετά από 25 χρόνια γάμου, μπορώ να απαντήσω με απλότητα και πεποίθηση, ότι μου αρέσει». Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, θα περιέγραφε τον άντρα της ως «απλώς τη δύναμή μου και το στήριγμά μου».
Για την οικογένειά τους, αποτελούν το στόχο μιας πετυχημένης σχέσης και θέλουν να τους μοιάσουν. «Θα ήθελα πολύ να μάθω το μυστικό τους», λέει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. «Νομίζω ότι είναι φανταστικό και έχω ρωτήσει αρκετές φορές και τους δύο πώς το κατάφεραν, γιατί είναι το πιο υπέροχο ζευγάρι». Ίσως, όπως συμβαίνει με όλους τους πετυχημένους γάμους, πιθανότατα δεν υπάρχει μυστικό, εκτός από το ότι εξακολουθεί να την κάνει να νιώθει σαν εκείνη την γοητευτική έφηβη που τον ξετρέλανε τόσο πολύ πριν από πολλά χρόνια.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/stories/prigkipas-filippos-brahos-tis-basilissas-elisabet
Σχόλια για αυτό το άρθρο