Την έχουμε δει άπειρες φορές, ξέρουμε κάθε ατάκα απέξω, έχουμε τραγουδήσει τα τραγούδια της ξανά και ξανά αλλά όποτε τύχει να την προβάλει η τηλεόραση, μαζευόμαστε πάλι μπροστά στις οθόνες για να αφεθούμε στη γοητευτική χαρά της ταινίας Η Αλίκη στο ναυτικό της Φίνος Φιλμ. Το ευρηματικό σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου μαζί με την υπέροχη σκηνοθεσία του, η αξεπέραστη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, η έγχρωμη φωτογραφία (Walter Lassally, Νίκος Δημόπουλος) και πάνω από όλα η Αλίκη Βουγιουκλάκη, κάνουν την ταινία διαχρονική μέχρι σήμερα.
Η Αλίκη στο ναυτικό ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φιλμ και η πρώτη έγχρωμη της Αλίκης. Η ταινία ήταν συμπαραγωγή της “Φίνος Φιλμ” και της “Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης” που είχε μπει δυναμικά στο χώρου του κινηματογράφου και η συνεργασία τους συνεχίστηκε μέχρι και το 1966. Η διανομή και εκμετάλλευσή της, άνηκε στη “Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης” ενώ τώρα ανήκει πλέον στην κινηματογραφική εταιρία “Καραγιάννης-Καρατζόπουλος”. Για την Αλίκη ήταν η 6η συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ και η τέταρτη ταινία που γύρισε μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας για δεύτερη φορά υποδύεται τον πατέρα της Αλίκης, ρόλο που έπαιξε συνολικά τέσσερις φορές.
Η υπόθεση με δυο λόγια: Η Αλίκη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) κόρη του διοικητή της Ναυτικής Σχολής Δοκίμων (Λάμπρος Κωνσταντάρας) ερωτεύεται έναν τεταρτοετή δόκιμο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) και στη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού μπαίνει λαθραία στο πλοίο που διοικεί ο πατέρας της για να συναντήσει τον αγαπημένο της. Για να μην την ανακαλύψει ο πατέρας της, θα ντυθεί δόκιμος και θα κρυφτεί με την κάλυψη του αγαπημένου της και των συναδέλφων του. Μετά από χαριτωμένα στιγμιότυπα σε… θάλασσα και στεριά, ο έρωτας θα νικήσει.
Κέφι, νιάτα, ζωντάνια, δροσιά κοντά στη θάλασσα και μια Αλίκη Βουγιουκλάκη χάρμα οφθαλμών, φέρνουν την ταινία στην πρώτη θέση των εισιτηρίων τη σεζόν 1960-1961 με 213.409 εισιτήρια ανάμεσα σε 58 ταινίες (Tην ίδια σεζόν, προβλήθηκε και η ταινία 2000 ναύτες και ένα κορίτσι, που η υπόθεσή της είναι παρόμοια με τους Ξένια Καλογεροπούλου και Νίκο Κούρκουλο, χωρίς να φτάνει το αξιόλογο επίπεδο της Φίνος Φιλμ. Είναι απορίας άξιο όμως, πώς την ίδια χρονιά, γυρίστηκαν δύο ταινίες με ίδια ιδέα για ένα κορίτσι που για να δει τον αγαπημένο της στο ναυτικό, ντύνεται ναύτης)
Ιστορίες από τα γυρίσματα
Κάποιες σκηνές της ταινίες έπρεπε να γυριστούν στην ανοιχτή θάλασσα, έξω από την Αίγινα, πάνω σε πολεμικό πλοίο. Η άδεια είχε δοθεί από τις αρμόδιες αρχές, όμως οι απαράβατοι κανονισμοί του ναυτικού έφεραν δυσκολίες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, απαγορεύεται ρητώς η παρουσία γυναίκας πάνω σε πολεμικό καράβι, όταν αυτό είναι εν πλω. Μόνη εξαίρεση -τότε- η βασίλισσα! Για να ανεβεί άλλη γυναίκα πάνω στο καράβι, έπρεπε να έχει ρίξει άγκυρα και να είναι ακίνητο. Έτσι, το καράβι έφευγε χωρίς την πρωταγωνίστρια, έφτανε στον προορισμό του, κοντά στην Αίγινα, έριχνε άγκυρα και περίμενε. Η Αλίκη ξεκινούσε από το Πέραμα με νοικιασμένο κότερο, έφτανε στο καράβι, ανέβαινε αφού ήταν ακίνητο, έκανε το γύρισμα και στη συνέχεια επέστρεφε πίσω με το κότερο. Το πολεμικό τραβούσε την άγκυρα και γυρνούσε κι αυτό στη βάση του.
Πολλές σκηνές γυρίστηκαν και στη Σχολή Δοκίμων. Εκεί, οι πραγματικοί δόκιμοι, έψαχναν ευκαιρία να δουν το γύρισμα με την Αλίκη. Όμως οι κανονισμοί της Σχολής ήταν αυστηροί. Κάθε δόκιμος έπρεπε να είναι στο καθήκον, άσχετα αν δίπλα υπήρχε κινηματογραφικό συνεργείο. Για να καταφέρουν να δουν τα γυρίσματα, περίμεναν το βράδυ να σημάνει το σιωπητήριο και το έσκαγαν από τους υπνοθαλάμους. Κάποιοι άτυχοι, πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω και δεν γλύτωσαν την αυστηρή καμπάνα!
Οι σκηνές της αρχής με το πειρατικό πλοίο και τα γαϊδουράκια, γυρίστηκαν στον Πόρο. Στην Αλίκη είχε παραχωρηθεί ένα σπίτι από μια κυρία του νησιού, όπως και στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η Αλίκη του Πόρου δεν είχε καμία σχέση με την Αλίκη της Αντιπάρου από την Μανταλένα, που είχε γυρίσει το προηγούμενο καλοκαίρι. Είχε μεταμορφωθεί σε ένα κοσμικό “διαβολάκι” με τις τσαχπινιές της, τα μαγιό της, τα καπέλα της, το κέφι της, τους χορούς της και τα τραγούδια της. Μέχρι τότε (1961) η Αλίκη θεωρούσε την Αλίκη στο ναυτικό την καλύτερη ταινία που είχε γυρίσει μαζί με την Μανταλένα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στον Πόρο αλλά και στην Ύδρα που πήγαιναν τα βράδια για φαγητό, γινόταν πανζουρλισμό από τον κόσμο που ήθελε να δει την Αλίκη από κοντά και να τους υπογράψει αυτόγραφα. Η παρουσία της χωροφυλακής ήταν απαραίτητη για να επικρατεί τάξη, όσο ήταν δυνατόν.
Για τις σκηνές με μαγιό, η Αλίκη είχε ακολουθήσει δίαιτα, ώστε να χάσει 2-3 κιλά και να γράφει καλύτερα η κομψή της σιλουέτα στην πρώτη της έγχρωμη ταινία. Στη διάρκεια των γυρισμάτων φρόντιζε να μην πάρει ούτε γραμμάριο και ακολουθούσε πιστά τη διατροφή της με θαλασσινά και ψητά.
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε ταλαιπωρηθεί πολύ στα γυρίσματα στον Πόρο. Έπαθε μόλυνση και στα δύο του πόδια, χρειάστηκε να πάει γιατρός που του άνοιξε τις πατούσες από τα δάχτυλα μέχρι τη φτέρνα. Κυκλοφορούσε με μπανταρισμένα τα πόδια και με πατερίτσα. Αν παρατηρήσετε, στις περισσότερες σκηνές κάθεται και το πλάνο είναι από τη μέση και πάνω.
Η Αλίκη στο σπίτι που έμενε στον Πόρο
Στον κήπο υπήρχε λιμνούλα με νούφαρα
Ένα καφεδάκι πριν ξεκινήσει το γύρισμα
Backstage φωτογραφίες από τα γυρίσματα
Ντέι βρε γαϊδαράκο ντέι…
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με το δεμένο πόδι
Έι πειρατή, το τόπι μου…
Η Αλίκη με το τόπι
Η Αλίκη βοηθάει και στο μακιγιάζ
Με τον Βασιλάκη Καϊλα και τον αδελφό της
Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον αδελφό της Τάκη
Ο Αλέκος Σακελλάριος δίνει οδηγίες στους πρωταγωνιστές για την επόμενη σκηνή. Ποια είναι αυτή; Η σκηνή στη φωτογραφία που ακολουθεί
Αστεία με το νερό
Η Αλίκη στη θάλασσα
Μια ματιά στον καθρέφτη πριν αρχίσει το γύρισμα
Κλακέτα και πάμε!
Τα δημοσιεύματα της εποχής
Πριν βγει η ταινία στους κινηματογράφους, τα περιοδικά έγραφαν για τον κρυφό γάμο της Αλίκης και του Δημήτρη ώστε να διαφημίσουν το φιλμ. Είχαν κυκλοφορήσει και φωτογραφίες της Αλίκης με νυφικό από το φινάλε της ταινίας και το ρεπορτάζ ήταν έτοιμο
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…
Η ταινία είχε δημοσιευθεί σε συνέχειες, σε μορφή φωτο-μυθιστορήματος. Το περίεργο και για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, είναι ότι είχαν αλλάξει το όνομα της ηρωίδας (που είχε και τον τίτλο – ρόλο) από Αλίκη σε Καίτη!
Οι ηθοποιοί της ταινίας
Για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ , η Αλίκη στο ναυτικό ήταν η δεύτερη έγχρωμη ταινία που έπαιξε. Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας το 1955 ήταν η πρώτη, η οποία είναι και η πρώτη έγχρωμη του ελληνικού κινηματογράφου
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είχε παίξει τον μπαμπά της Αλίκης στην προηγούμενη ταινία της, Η Λίζα και η άλλη αλλά και στις “Διακοπές στην Αίγινα” το 1958. Θα ξαναπαίξει τον πατέρα της στα Χτυποκάρδια στο θρανίο και στην Κόρη μου την σοσιαλίστρια.
Ωστόσο, η πρώτη κινηματογραφική συνάντηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Λάμπρου Κωνσταντάρα ήταν η ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα (1957). Ο Λάμπρος υποδυόταν έναν πλούσιο τσέλιγκα που ήθελε να παντρευτεί την Μαρία και της έβαζε εμπόδια στον έρωτά της με το παλικάρι που αγαπούσε.
Εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές, δηλαδή την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα που δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, ξεχωρίζουν επίσης ο Γιάννης Μαλούχος και η Καίτη Λαμπροπούλου. Αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί σε μικρότερους ρόλους, όπως ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Κώστας Βουτσάς και ο Σταύρος Παράβας αφήνουν τη σφραγίδα τους. Συμμετείχαν ο Ντίνος Καρύδης, ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, ο Ραφαήλ Ντενόγιας, ο Γιώργος Μπέλλος κ.α.
Η Δέσπω Διαμαντίδου υποδύεται την μαμά της Αλίκης και στο φινάλε γίνεται πεθερά του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με τον οποίο στην πραγματικότητα ήταν ζευγάρι. Έπαιξαν μαζί σε αρκετές ταινίες αλλά και στο θέατρο.
Η Αλίκη ναυτάκι
Στην πρώτη έγχρωμη ταινία της, η Αλίκη γίνεται ναυτάκι. Οι μεταμορφώσεις της στο άλλο φύλο θα συνεχιστούν και στις ταινίες Η αρχόντισσα και ο αλήτης, Η νεράιδα και το παλικάρι, Ένα αστείο κορίτσι και Η Αλίκη δικτάτωρ
Αλέκος και Αλίκη
Ο Αλέκος Σακελλάριος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη συνεργάστηκαν πολλές φορές, τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο, πάντα με επιτυχία. Στον κινηματογράφο η συνεργασία τους ξεκίνησε με την Αστέρω και γύρισαν 9 ταινίες μαζί. Αν η Αλίκη έπαιζε τελικά και στη Θεία από το Σικάγο -που επρόκειτο να είναι αυτή η πρώτη τους συνεργασία- θα είχαμε τοπ 10!
Η Αλίκη στο ναυτικό είναι μια διασκεδαστική μουσική κωμωδία για όλη την οικογένεια. Γιατί όμως συνεχίζει να μεγαλώνει γενιές και γενιές; Ποιοι είναι οι λόγοι; Είναι το σενάριο; Είναι η σκηνοθεσία; Είναι το φαινόμενο Αλίκη; Είναι οι υπόλοιποι αγαπημένοι ηθοποιοί; Είναι η μουσική και τα τραγούδια;
Είναι όλα αυτά μαζί και κάτι ακόμα: το αίσθημα της αισιοδοξίας που μας δίνει. Αισιοδοξία που πηγάζει από τις όμορφες εικόνες μιας νοσταλγικής εποχής αλλά και από τους στίχους του πιο αισιόδοξου τραγουδιού που υπάρχει σε ελληνική ταινία:
Σχόλια για αυτό το άρθρο