Όχι, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος που μποϊκοτάρησε τελετή ορκωμοσίας Αμερικανού προέδρου . Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Γενικά στις ορκωμοσίες των Αμερικανών Προέδρων, συνέβαιναν πολλές φορές παρατράγουδα, άλλες φορές κωμικά και άλλες φορές τραγικά. Ας τα δούμε με τη σειρά…
Το 1801 ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ Τζον Άνταμς, περιφρόνησε τον διάδοχό του Τόμας Τζέφερσον, φεύγοντας από το Λευκό Οίκο, αφού πρώτα αποκάλεσε τον καινούργιο πρόεδρο “κακεντρεχή, ποταπό, γιο ενός μιγά Ινδιάνου”. Ο γιος του Τζον Κουίνσι Άνταμς, κέρδισε το 1824 μια αμφισβητούμενη εκλογική διαμάχη εναντίον του Άντριου Τζάκσον, ο οποίος υποστήριξε ότι του έκλεψαν τις ψήφους. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Τζάκσον πήρε το αίμα του πίσω και βγήκε πρόεδρος. Όπως ο πατέρας του, έτσι και ο Άνταμς ο νεώτερος, δεν ήξερε να χάνει και έτσι έφυγε από το Λευκό Οίκο νύχτα, την παραμονή της ορκωμοσίας του αντιπάλου του.
Ο Άντριου Τζάκσον, ήταν ένας σκληρός και αυταρχικός γαιοκτήμονας. Όταν εκλέχτηκε πρόεδρος και πήγε στην Ουάσιγκτον, κουβάλησε μαζί του και τους πολυάριθμους δούλους του. Ο πρόεδρος αυτός ήταν και ο αγαπημένος ήρωας του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε κρεμάσει το πορτρέτο του στο Οβάλ δωμάτιο, πίσω από το προεδρικό γραφείο και συχνά έλεγε πόσο τον θαύμαζε και τον είχε σαν πρότυπο.
Το 1841 ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος Μάρτιν βαν Μπιουρ, δεν εμφανίστηκε στην τελετή της ορκωμοσίας του αντιπάλου του Γουίλιαμ Χάρισον. Ο νέος πρόεδρος, αφού ορκίστηκε, εκφώνησε ένα τεράστιο λόγο, διάρκειας 2 ωρών, μέσα στο κρύο και την υγρασία, χωρίς πανωφόρι, γάντια και καπέλο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πάθει πνευμονία και να πεθάνει λίγες μέρες μετά!
Ο Άντριου Τζόνσον, όταν εξελέγη το 1869, πρότεινε στον προκάτοχό του Γιουλίσις Γκραντ, να πάνε μαζί, με την ίδια άμαξα, στο Καπιτώλιο όπου θα ορκιζόταν. Όταν ο Γιουλίσις Γκραντ περιφρόνησε την πρότασή του, ο νέος πρόεδρος αρνήθηκε να πάει να ορκιστεί μόνος του!
Ο Αβραάμ Λίνκολν γλίτωσε από μια ομάδα επίδοξων δολοφόνων που τον περίμεναν καθ΄οδόν προς την ορκωμοσία του, στις 5 Μαρτίου 1865. Όμως ο άνθρωπος που τον δολοφόνησε τελικά, ο ηθοποιός Τζον Γουίλκις Μπουθ, βρισκόταν στα σκαλιά του Καπιτωλίου και παρακολουθούσε την τελετή, όταν ο Λίνκολν ορκιζόταν για τη δεύτερη θητεία του. Με τον Αμερικάνικο Εμφύλιο να μαίνεται, ο Μπουθ λυπήθηκε που δεν είχε όπλο μαζί του, γιατί όπως είπε αργότερα, “είχα τότε μια καταπληκτική ευκαιρία να δολοφονήσω τον πρόεδρο αν ήθελα”. Τα κατάφερε, 41 μέρες αργότερα, μέσα σε ένα θέατρο.
Στην τελετή ορκωμοσίας του Τζον Κένεντι, τον Ιανουάριο του 1961, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη, γιατί ο Κένεντι ήταν ο πρώτος Καθολικός πρόεδρος σε μια βαθιά Προτεσταντική χώρα. Μια φωτιά που ξέσπασε στην εξέδρα του ομιλητή έκανε τους πράκτορες αφαλείας να τρέχουν. Όμως ο Κένεντι, διατήρησε την ψυχραιμία του και εκφώνησε ένα ιστορικό λόγο, όπου ανάμεσα σε άλλα είπε και την περίφημη φράση “Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα για σένα, να ρωτάς τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου!” Τελικά δολοφονήθηκε δύο χρόνια αργότερα… Μερικές ώρες μετά την δολοφονία του Τζον Κένεντι, στις 22 Νοεμβρίου 1963, μέσα στο προεδρικό Air Force One, μέσα σε ένα δραματικό κλίμα και παρουσία της Τζάκι Κένεντι, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκιζόταν ως νέος πρόεδρος.
Έχοντας σαν προηγούμενο το θάνατο του Γουίλιαμ Χάρισον από το κρύο το 1841, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν πως η δεύτερη ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 έπρεπε να γίνει στον εσωτερικό του Καπιτωλίου. Έξω έκανε ένα τρομερό ψοφόκρυο, η θερμοκρασία ήταν μείον 14 βαθμούς Κελσίου!
Ο Μπάρακ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, χρειάστηκε να ορκιστεί δύο φορές το 2009, έπειτα από ένα τεχνικό πρόβλημα.Ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου μπέρδεψε τα λόγια του, οπότε ο Μπάρακ ορκίστηκε την επόμενη μέρα και στο Λευκό Οίκο.
“Η σφαγή σταματάει ακριβώς εδώ” υποσχόταν ο Ντόναλντ Τραμπ στην καθιερωμένη ομιλία μετά την ορκωμοσία του το 2017 και δεσμεύτηκε να επιστρέψει στο λαό την εξουσία που του είχε κλέψει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον. Όχι μόνο δεν κράτησε το λόγο του αλλά υποκίνησε και τις αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο κατά τις τελευταίες μέρες της θητείας του.
Σχόλια για αυτό το άρθρο