Ο ευρυμαθής και καταξιωμένος γιατρός Παντελής Σκάρλος με ειδικότητα ακτινοθεραπευτή-ογκολόγου, τιμά το λειτούργημά του ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος! Σκύβει με περισσή φροντίδα στους ασθενείς του και προσπαθεί πάντα να επιλύσει και το πιο σοβαρό τους πρόβλημα ώστε να νιώθει και ο ίδιος ευτυχισμένος για την έκβαση του αποτελέσματος. Είναι αφοσιωμένος ψυχή τε και σώματι στο λειτούργημα του, στην επιστήμη του, στην οικογένεια του, αλλά και στον αθλητισμό, με τον οποίο ασχολείται στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχει.
Ως χαρακτήρας αποπνέει μία μειλίχια και θετική αύρα, καλοσύνη, ευγένεια, δοτικότητα, ευθύτητα, ακεραιότητα , ευαισθησία, είναι χαμογελαστός και πολύ αγαπητός στον τομέα του. Σε αυτό έχει συμβάλλει και η κληρονομιά του ονόματος που έχει πάρει από τον πατέρα του, τον αξέχαστο διακεκριμένο Ογκολόγο- Παθολόγο Δημοσθένη Σκάρλο, που υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής Ογκολογίας και ξεχώρισε για το ήθος και τις αξίες του. Όπως ακριβώς ξεχωρίζει και ο Παντελής.
Ο Παντελής Σκάρλος θα ήταν ο γιατρός της οικογένειας, αν ήταν οι καταστάσεις όπως παλιά. Διαβάζει και ενημερώνεται συνεχώς για την ειδικότητά του με τα συνέδρια, τις ομιλίες και τα περιοδικά που είναι συνδρομητής, κάθε μέρα είναι στο Metropolitan Hospital ενώ Δευτέρα και Τετάρτη είναι στο ιατρείο του, που ήταν του πατέρα του, με ιστορία 30 χρόνων. Έχει μια υπέροχη οικογένεια με ένα γιο έξι χρονών που έχει δείξει κι αυτός ότι μάλλον θα ακολουθήσει την ιατρική. Επίσης, είναι από τους λίγους ανθρώπους που μέσα στην καραντίνα έχασε 25 κιλά! Τον ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, παραχωρώντας μου αυτή την αποκλειστική συνέντευξη. Ο εξέχων Αναπληρωτής Διευθυντής Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Παντελής Σκάρλος στο Cosmopoliti!
-Παντελή, πόσα χρόνια ασχολείσαι με την ιατρική;
Η ενασχόλησή μου με την ιατρική ουσιαστικά ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια με πατέρα Ογκολόγο και μητέρα φαρμακοποιό. Την ιατρική όμως σαν μάχιμος γιατρός άρχισα να την εξασκώ το 2005, όταν αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Bologna και ξεκίνησα την ειδικότητά μου στην Αθήνα.
-Πες μου ακριβώς ποια είναι η ειδικότητά σου
Η Ακτινοθεραπεία είναι βασικός πυλώνας της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου και χρησιμοποιείται πάνω από 100 χρόνια. Είναι η μέθοδος αποτελεσματικής και ασφαλούς αντιμετώπισης νεοπλασιών, μέσω εξωτερικής χορήγησης ιοντίζουσας ακτινοβολίας (ακτίνες χ, δηλαδή φωτόνια) οι οποίες παράγονται από ιατρικά μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας που ονομάζονται Γραμμικοί Επιταχυντές.
Η Ακτινοθεραπεία κατευθύνεται από το γραμμικό επιταχυντή στην πάσχουσα περιοχή (όγκο), στοχεύοντας στην καταστροφή των ακτινοευαίσθητων νεοπλασματικών κύτταρων. Η Ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία (σε αρχόμενους όγκους), σε συνδυασμό με συστηματική θεραπεία (χημειο/ανοσο/ορμονοθεραπεία) και σε συνδυασμό με το χειρουργείο.
Διακρίνεται σε: ριζική Ακτινοθεραπεία με σκοπό την ίαση (πρωτοπαθείς όγκοι) και σε ανακουφιστική Ακτινοθεραπεία (Όταν η πλήρης θεραπεία του καρκίνου δεν είναι δυνατή, η Ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μικρύνει ο όγκος, να ελαττωθεί η πίεση, ο πόνος και άλλα συμπτώματα της νόσου. Πολλοί ασθενείς έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής όταν κάνουν Ακτινοθεραπεία γι’ αυτό το σκοπό, π.χ. εγκεφαλικές και οστικές μεταστάσεις, Σύνδρομο Άνω Κοίλης Φλέβας, πίεση νωτιαίου μυελού)
Να τονίσουμε ότι 60% των ασθενών με καρκίνο θα λάβουν Ακτινοθεραπεία κατά τη διάρκεια της συνολικής ογκολογικής θεραπείας τους.
-Μίλησε μου για τον πατέρα σου
Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ δοτικός, γλυκός και ευγενικός άνθρωπος με σεβασμό και αγάπη για την ιατρική και ιδιαίτερα για την Ογκολογία.
Το 1981 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1988 επίκουρος καθηγητής. Μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο όπου και ασχολήθηκε ερευνητικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ασχολήθηκε με όλους τους συμπαγείς όγκους και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Έργο ζωής υπήρξε για τον ίδιο η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (HeCOG), της οποίας υπήρξε συνιδρυτής με τους Γ. Φούτζηλα, Π. Κοσμίδη και Ν. Παυλίδη. Εργάστηκε σαν διευθυντής τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2014 όπου και άρχισε να επιβαρύνεται η κατάσταση της υγείας του.
Ιδιαίτερη αγάπη είχε για το ογκολογικό Νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων όπου και διετέλεσε πρόεδρος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμασταν παιδιά με τον αδελφό μου, ο πατέρας μου μας έπαιρνε πολύ συχνά στο Νοσοκομείο (προ-σεισμού) τα Σαββατοκύριακα για να κάνει την επίσκεψη στους ασθενείς του, αφήνοντάς μας στο γήπεδο μπάσκετ που υπήρχε τότε στους Αγίους Αναργύρους. Μία μέρα λοιπόν μας ξέχασε στο γήπεδο γυρνώντας σπίτι χωρίς εμάς. Φανταστείτε τι έγινε με την μητέρα μου. Εμάς ευτυχώς μας μάζεψαν οι νοσηλεύτριες του νοσοκομείου. Θέλω να τονίσω με αυτό την αφοσίωση και την προσήλωση που είχε στην ογκολογία και στο έργο του και νομίζω ότι ήταν παράδειγμα για πολλούς νέους συναδέλφους. Για εμένα πάντως σίγουρα.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά το θάνατό του υπάρχει μια υποτροφία στο όνομα του πατέρα μου, με την οποία μπορεί ένας νέος ογκολόγος να μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό καθώς επίσης και η βιβλιοθήκη του αγαπημένου του νοσοκομείου «Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Οι Άγιοι Ανάργυροι» έχει το όνομά του. Είμαι σίγουρος ιδιαίτερα για την υποτροφία θα ήταν πολύ περήφανος και ευτυχισμένος. Εν κατακλείδι από την μια αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη για το βαρύ όνομα που έχω κληρονομήσει και από την άλλη μεγάλη ευθύνη για το πώς θα το διαχειριστώ, θα το προφυλάξω, θα το προστατεύσω και θα το εξελίξω.
-Είχες δείξει από μικρός σημάδια ότι θα είναι αυτό το επάγγελμά σου;
Όπως σου είπα και πριν, λόγω του πατέρα μου οι λέξεις ογκολογία και καρκίνος ήταν καθημερινά μέσα στο σπίτι μας με αποτέλεσμα όσο μεγάλωνα και ωρίμαζα, έβλεπα την ιατρική σαν ένα εξαιρετικό λειτούργημα/επάγγελμα που με γοήτευε και με κέρδιζε συνεχώς. Έτσι λοιπόν με την οικογένεια μου αρχίσαμε να προγραμματίζουμε τις σπουδές μου αποφασίζοντας να φοιτήσω στην Bologna της Ιταλίας. Αυτή η επιλογή έγινε αφενός διότι το επίπεδο του πανεπιστημίου εκεί ήταν και είναι πολύ υψηλό και αφετέρου λόγω της πολύ καλής εμπειρίας που είχε η μητέρα μου από τις σπουδές της εκεί. Το περίεργο πάντως είναι ότι και τώρα αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, πάλι γιατρός θα ήθελα να γίνω και πάλι Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος.
– Μετά από τις σπουδές σου και την εμπειρία σου στο εξωτερικά, τι δυσκολίες αντιμετώπισες στην Ελλάδα με το επάγγελμά σου;
Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία είναι μια νοσοκομειακή ειδικότητα που εξαρτάται από την τεχνολογία. Στην Ελλάδα όταν ξεκίνησα την ειδικότητά, τα δημόσια νοσοκομεία δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένα και οι γραμμικοί επιταχυντές ελάχιστοι, με αποτέλεσμα αφενός να μην εφαρμόζονταν όλο το φάσμα των θεραπειών και αφετέρου οι αναμονές των ασθενών για να ξεκινήσουν τις θεραπείες τους να είναι μεγάλες.
Σήμερα χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 12 Γραμμικών Επιταχυντών σε 8 Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά και στις σημαντικές επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτεται στον Ελλαδικό χώρο, σχεδόν όλο το φάσμα των υπερσύγχρονων θεραπειών που απαιτεί η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία. Παράλληλα έχει μειωθεί κάπως και ο χρόνος αναμονής. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι οι νέοι συνάδελφοι που επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτή την ειδικότητα είναι λίγοι.
-Με την εμπειρία σου και με τις κατάλληλες εξετάσεις που γίνονται, γνωρίζεις σε κάθε περίπτωση ασθενείας, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Και πώς το επικοινωνείς στον ασθενή;
Όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς πρέπει να έχουν μια σωστή διάγνωση και μία καλή σταδιοποίηση. Αυτά τα δύο όπλα μαζί με την γνώση που πηγάζει από τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα μας δίνουν την δυνατότητα να εκτιμούμε το προσδόκιμο επιβίωσης μιας ογκολογικής ασθένειας. Όμως αυτά είναι στατιστικά και τα στατιστικά πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην καθημερινή μας κλινική πράξη. Έχουμε δει για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα να ξεπερνάνε κατά πολύ το προσδόκιμο επιβίωσης που μας δίνουν τα σημερινά βιβλιογραφικά δεδομένα και αυτό όπως καταλαβαίνεις αυτό μας κάνει πολύ ευτυχείς.
Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, συνήθως οι ασθενείς όταν έρχονται για Ακτινοθεραπείες έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο και ενδεχομένως έχουν λάβει κάποια επικουρική θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ασθενών γνωρίζει ήδη το πρόβλημα τους.
Πιστεύω πάντως πως κάθε άνθρωπος για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό θέμα υγείας όπως είναι ο καρκίνος, πρέπει όχι μόνο να το γνωρίζει αλλά να είναι και ενημερωμένος για αυτό. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι ασθενείς είτε από το internet είτε από συγγενείς είτε από συνάδελφους ιατρούς είναι περισσότερο ενημερωμένοι και υποψιασμένοι. Στην Ελλάδα βέβαια υπάρχει και ένα ποσοστό που ο στενός οικογενειακός κύκλος προσπαθεί να κρύψει από τον πάσχοντα το πρόβλημά του σκεπτόμενος ότι θα τον επιβαρύνει ψυχολογικά, πράγμα που όπως σας είπα με βρίσκει τελείως αντίθετο. Στο Λονδίνο που έκανα ένα μέρος της εκπαίδευσής μου, οι ασθενείς ήταν πολύ διαβασμένοι και απόλυτα συνειδητοποιημένοι για την ασθένειά τους. Τελείως διαφορετική κουλτούρα.
-Είσαι από τους γιατρούς που σου τηλεφωνούν στο κινητό;
Φυσικά, αισθάνομαι υποχρέωση να δίνω το τηλέφωνό μου στους ασθενείς. Η Ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπεία που διαρκεί συνήθως πολλές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των συνεδριών εκτός από το δέσιμο με τους ασθενείς μας μπορεί να εμφανιστούν και κάποιες παρενέργειες ανάλογα με το ανατομικό μέρος που ακτινοβολείται. Αισθάνομαι λοιπόν μεγαλύτερη ασφάλεια γνωρίζοντας ότι ο ασθενής μου μπορεί να με βρει οποιαδήποτε στιγμή με χρειαστεί και να μου αναφέρει το πρόβλημα του. Προσωπικά επιδιώκω να είμαι πολύ κοντά στους ασθενείς μου.
-Ποια είναι τα βασικά πράγματα, πέρα από το ιατρικό, που συστήνεις στους ασθενείς σου;
Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο έχουν να διανύσουν μπροστά τους ένα μαραθώνιο. Η σωστή λοιπόν επιλογή των γιατρών θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρουν οι ασθενείς μαζί με τις οικογένειές τους.
Δύο άλλες βασικές συμβουλές πέρα από την σωστή επιλογή του γιατρού, κατά την προσωπική μου άποψη για την καλύτερη έκβαση της ογκολογικής θεραπείας, είναι η διατήρηση μιας καλής ψυχολογικής κατάστασης και η αποφυγή απώλειας βάρους (ψυχολογία και θρέψη). Η καλή ψυχολογία εξασφαλίζεται κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους και ενδεχομένως από έναν άνθρωπο πιο ειδικό που θα σταθεί επικουρικά στον ασθενή σε όλο αυτό το δύσκολο ταξίδι.
Από την άλλη μεριά οι ογκολογικοί ασθενείς συχνά παρουσιάζουν απώλεια σωματικού βάρους (σχετιζόμενο σύμφωνα με μελέτες με κακή πρόγνωση), διατροφικές διαταραχές που προκύπτουν από τις χημειοθεραπείες αλλά και από την ίδια τη νόσο και καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η έγκυρη λοιπόν διατροφική παρέμβαση κατά τη διάγνωση της νόσου στοχεύει στην αύξηση ή σταθεροποίηση του σωματικού βάρους, στην αντιμετώπιση των παρενεργειών της θεραπείας και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Συνεπώς ο ασθενής που πάσχει από καρκίνο έχει ανάγκη από ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη, τα οφέλη των οποίων είναι αδιαμφισβήτητα.
-Ποια είναι τα αισιόδοξα μηνύματα της ειδικότητάς σου;
Να επαναλάβουμε ότι η Ακτινοθεραπεία στηρίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία ίσως όσο καμία άλλη ιατρική ειδικότητα. Στο Metropolitan Hospital διαθέτουμε μηχανήματα τελευταίας γενιάς (2021), τα οποία μας δίνουν την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των δύσκολων και απαιτητικών ογκολογικών θεραπειών.
Πιο συγκεκριμένα στο πλήρως ανανεωμένο τμήμα μας λειτουργούν τρεις υπερσύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές (Halcyon® , True Beam® , Edge®) οι οποίοι μπορούν να καλύψουν με μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα ακόμα και τα πιο απαιτητικά Ογκολογικά – Ακτινοθεραπευτικά περιστατικά.
-Λόγω ότι εργάζεσαι πολλές ώρες καθημερινά, υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό σου;
Η αλήθεια είναι ότι το ωράριο μας είναι πολύ περιορισμένο. Τον τελευταίο χρόνο επειδή αναβλήθηκαν αρκετά συνέδρια λόγο Covid-19 βρήκα κάποια Σαββατοκύριακα τα οποία μπόρεσα να ασχοληθώ περισσότερο με την οικογένεια μου και τον εαυτό μου. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής με πολύ καλύτερες διατροφικές συνήθειες αλλά και με σωματική άσκηση που τόσο αγαπώ, καταφέρνοντας να χάσω αρκετό βάρος αλλά και να ασχοληθώ με νέα αθλήματα. Τον ποιοτικότερο όμως και τον πιο σημαντικό ελεύθερο μου χρόνο τον περνώ με τον γιο μου Γιάννη και την σύζυγο μου Στέλλα. Εκεί πραγματικά νιώθω υπέροχα και αισθάνομαι ότι αποφορτίζομαι από την καθημερινότητά μου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο