Τον γνώρισα στην “Αθηναϊκή Σκηνή” όπου ήταν συνιδρυτής με τον γιο του Μιχάλη Καλαμπόκη. Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος υποκριτικής Θόδωρος Κάλβος όμως, είχε ήδη μία αξιόλογη θεατρική διαδρομή παίζοντας δίπλα στον Δημήτρη Χορν, τον Αλέκο Αλεξανδράκη (που ήταν και το όνειρό του να παίξει κοντά του), την Αλίκη Γεωργούλη, τον Νίκο Σταυρίδη, τον Νίκο Καρζή, τον Μάνο Κατράκη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Νίκο Ξανθόπουλο, τον Θάνο Τράγκα, την Έλενα Τσαλδάρη και την Μπέτυ Μοσχονά. Ήταν αφοσιωμένος στην Τέχνη του και την υπηρέτησε πιστά.
Γεννήθηκε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Σπούδασε, σε δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια, υποκριτική και σκηνοθεσία στη σχολή του Εθνικού Ωδείου με ομόφωνη Αριστεία και συνέχισε τις σπουδές του στο Boston University στην Αμερική. Για πολλά χρόνια διετέλεσε Προϊστάμενος του Καλλιτεχνικού τομέα του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ) του δήμου της Αθήνας, όπου άφησε το στίγμα του με σημαντικό έργο και καινοτομίες.
Η ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωσή του στο ποιητικό ρεπερτόριο και το Αρχαίο Δράμα, τον οδήγησε σε σημαντικές σκηνοθεσίες αλλά και επί πολλές δεκαετίες στη θέση καθηγητή Αρχαίου Δράματος σε πολλές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας και σε σχολές και Πανεπιστήμια της Αμερικής. Εμφανίστηκε σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και αργότερα ως σκηνοθέτης και θιασάρχης.
Έζησε και εργάστηκε επί σειρά ετών στις Η.Π.Α. ως ηθοποιός. Κινηματογραφικά συνεργάστηκε με τον Ηλία Καζάν, τον Κερκ Ντάγκλας, την Ντέμπορα Κερ και άλλους. Στην Ελλάδα με τους Τσιφόρο, Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλους, ενώ δίδαξε θέατρο στο Boston University και συντόνισε μαθήματα και παραστάσεις προώθησης του Ελληνικού πολιτισμού στο Harvard University και Boston college.
Εργάστηκε στη ΕΡΤ και στην ΕΡΑ ως παρουσιαστής, καθώς και στο Θέατρο της Δευτέρας. Υπήρξε παρουσιαστής στο σταθμό Wbc της Αμερικής. Πρωταγωνίστησε σε ραδιοφωνικά θεατρικά έργα, και χάρισε τη φωνή του σε εκφωνήσεις, σπικάζ και μεταγλωττίσεις. Συνεργάστηκε με τις επιτροπές των Ολυμπιακών αγώνων ως καλλιτεχνικός οργανωτής και εκφωνητής. Υπήρξε ιδρυτής σημαντικών φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική με κύριο άξονα τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες. Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε η προσφορά και το καλλιτεχνικό του έργο και συνεργάστηκε πολλές φορές στο προεδρείο επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Θόδωρος Κάλβος ήταν ο κύριος εισηγητής της εισαγωγής της Θεατρικής εκπαίδευσης στα σχολεία αλλά και του πάρκου μυθολογίας στην Αθήνα. Έχει μεγάλο καλλιτεχνικό φιλανθρωπικό έργο και έχει τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις στη Βοστώνη αλλά και στην Ελλάδα. Εκφραστής και εμπνευστής της θεατρικής παιδείας έχει εκπαιδεύσει τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες επαγγελματιών ηθοποιών. Η αγάπη που έδειχνε στους ανθρώπους με τους οποίους συνυπήρχε, τον οδήγησε σε σημαντικές παρεμβάσεις, από τη Θεατρική Παιδεία, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έως και την αγαπημένη του γειτονιά στο Παλαιό Φάληρο αλλά και τον τόπο καταγωγής του, ως πρόεδρος των εν Αθήναις Μελιγαλέων. Αλησμόνητη θα μείνει η βοήθεια που ανιδιοτελώς παρείχε, η ενσυναίσθηση, το χιούμορ, η καλοσύνη, η δοτικότητά του καθώς και το ακούραστο πάθος του για τη διδασκαλία της Υποκριτικής και τη σκηνοθεσία, που αφιέρωσε τη ζωή του.
Μαζί με τον Μιχάλη Καλαμπόκη, άρχισαν ένα εργαστήρι για άτομα που ήθελαν να σπουδάσουν ή σπούδαζαν σε σχολές και ήθελαν και κάτι άλλο. Με ουσιαστική δουλεία το εργαστήρι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία στην εισαγωγή σπουδαστών στο Εθνικό θέατρο (πάνω από 20 άτομα πέτυχαν την εισαγωγή τους σε λίγα χρόνια) αλλά και στις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό δεν άργησε να διαδοθεί και τότε πήραν την απόφαση να ιδρύσουν τη Δραματική Σχολή ΄΄Αθηναϊκή Σκηνή΄΄. Πρώτος στόχος ήταν να δημιουργηθεί κάτι νέο. Ένας χώρος σε ασφαλή περιοχή, όπως η Ακρόπολη, σε περιοχή που να αποπνέει καλλιτεχνικό αέρα, σύγχρονες εγκαταστάσεις, δυνατό εκπαιδευτικό προσωπικό και νέα μαθήματα. Ακολούθησαν σημαντικοί συνεργάτες που ήθελαν κάτι νέο. Θέσπισαν για πρώτη φορά νέα μαθήματα και προγράμματα όπως τη μεταγλώττιση, την ιστορία τέχνης τη διδασκαλία όλων των ειδών θεάτρου σε όλα τα έτη όπως το Αρχαίο Δράμα ή το μιούζικαλ, τις παραστάσεις από όλα τα τμήματα, τις εκδρομές σε Αρχαία Θέατρα. Από την πρώτη χρονιά δημιουργήθηκαν τμήματα και των τριών ετών με μια ανταπόκριση από τους νέους σπουδαστές που διψούσαν για αυτή τη νέα σελίδα. Παράλληλα συνεχίστηκε το εργαστήρι προετοιμασίας με αντίστοιχες επιδόσεις και δημιουργήθηκαν νέα προγράμματα, όπως για άτομα με περιορισμένο χρόνο, το εργαστήρι παιδιών και εφήβων και άλλα. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε και το ΄΄Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή΄΄ με τον επαγγελματικό του θίασο.
Ο Θόδωρος Κάλβος πέρασε στην αιωνιότητα. Μας αφήνει κληρονομιά ένα σπουδαίο πολιτιστικό έργο, που συνεχίζει ως κομμάτι της υποκριτικής εκατοντάδων επαγγελματιών που δίδαξε. Η αγαπημένη του “Αθηναϊκή Σκηνή” θα συνεχίσει με την ίδια ορμή στη θεατρική εκπαίδευση και το επαγγελματικό θέατρο με οδηγό το συνιδρυτή της, υιό και στενό επί πολλά χρόνια συνοδοιπόρο του Μιχάλη Καλαμπόκη, μαζί με τον οποίο οραματίστηκαν την ‘’Αθηναϊκή Σκηνή’’.
Συγγενείς, συνεργάτες και μαθητές θα τον συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στις 15.00 στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.Δύναμη και κουράγιο στην οικογένειά του και στους οικείους του
Το 1966, σε ηλικία 25 ετών
Με τον Θάνο Μαρτίνο στην ταινία “Οι ασυνείδητοι”
Με τον Τάσο Γιαννόπουλο και την Μυρέλλα Τσάρου στην ταινία “Οι ασυνείδητοι”
Στην ταινία “Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε” το 1968
Σχόλια για αυτό το άρθρο