Πρεμιέρα για το “Τerror” και το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κατάμεστο από ένα διψασμένο κοινό, γεμίζει από ταμπελάκια που δηλώνουν «Αθώος» ή «Ένοχος». «Αθώος» ήταν τελικά η ετυμηγορία των θεατών που έγιναν ένορκοι για να αποφασίσουν, στο συγκλονιστικό δικαστικό θρίλερ του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ «Τerror», που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Οικονόμου.
Καθηλωτική η ορμή της Μαρίνας Ασλάνογλου από τη θέση της εισαγγελέως. Σπαρακτική η φωνή των 164 νεκρών από την πολιτική Αγωγή μέσα από την Βιργινία Ταμπαροπούλου. Άκρως διχαστικός ο κατηγορούμενος, Γιώργος Σπάνιας, που καταφέρνει, σε κάθε παράσταση, να χωρίζει ένα θέατρο στα δύο.
Με έναν ακούραστο λόγο, επί σκηνής, ο Βασίλης Παλαιολόγος, ο δικαστής, δίνει ελπίδα στο ακροατήριο ότι δεν πρόκειται για στημένη δική. Σωστά ενοχλημένο το κοινό από το πρόσωπο της κρατικής μηχανής που ερμήνευσε ο εξαιρετικός Δημήτρης Λιόλιος, με τον Μιχάλη Αλικάκο, στο τέλος της βραδιάς, να τον θέλουν όλοι για συνήγορό τους.
Η διάδραση των θεατών, που ανέβασε παλμούς, μετά την ακροαματική διαδικασία, συνεχίστηκε για ώρες μετά την 90λεπτη παράσταση καθώς η ανάγκη τους να επιχειρηματολογίσουν για την ετυμηγορία τους έδωσε τροφή για ανάλυση γύρω από τη δίκη, τα διλήμματα και την απόφαση. Στην πρεμιέρα του «Τerror» το θέατρο πέτυχε, οι θεατές κέρδισαν και η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ δικαιώθηκε για την επιλογή της. Το «Τerror», έχοντας γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε 70 και πλέον σκηνές στην Ευρώπη και την Αμερική, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Αθηνών, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης μαζί με τους Βασίλη Παλαιολόγο, Μιχάλη Αλικάκο, Μαρίνα Ασλάνογλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου και Δημήτρη Λιόλο
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης μαζί με την Μαρίνα Ασλάνογλου
Ο Βασίλης Παλαιολόγος, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Οικονόμου, η Μαρίνα Ασλάνογλου και ο Γιώργος Σπάνιας.
Οι δημοσιογράφοι Αναστασία Τελιανίδου και Βαρβάρα Καζαντζίδου.
Η πράξη.
Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας– Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν ζωντανά 70.000 φίλαθλοι. Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και σηκώνει δυο μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής και να περιμένουν οδηγίες.
Η δίκη.
Βρισκόμαστε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται φορώντας στολή της πολεμικής αεροπορίας. Κατηγορείται για τον θάνατο και των 164 επιβατών, μετά από εκτόξευση ρουκέτας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του υπό ομηρία αεροσκάφους και η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του ίδιου και όχι κατόπιν εντολής ανωτέρου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εισέρχεται στην αίθουσα και απευθύνεται κατευθείαν στο κοινό. Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία. Ξεκινά η παράσταση.
Τα διλήμματα.
Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε έναν απλό εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους να σκοτώσει τους λίγους για να σωθούν οι πολλοί; Διαθέτει το δικαστήριο τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να μπορέσει να κρίνει δίκαια τη συνειδητή του απόφαση να αυτενεργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο; Ποιος κώδικας τιμής και ποια αίσθηση δικαιοσύνης του όπλισε το χέρι; Ποιος αποφασίζει ότι το λεγόμενο «μη χείρον βέλτιστον» αποτελείτο μέτρο της ηθικής μας; Τι είναι δίκαιο; Και τι άδικο; Εθνικός ήρωας ή δολοφονικός αλαζόνας; Οι αριθμοί, οι συσχετισμοί, οι υπολογισμοί και το ζύγισμα των ανθρώπινων ψυχών αιωρούνται για ώρα πάνω από την αίθουσα του δικαστηρίου κυριεύοντας τις σκέψεις όλων. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώνεται. Ο λόγος τώρα στους ενόρκους για την τελική ετυμηγορία.
Η απόφαση.
Οι θεατές της παράστασης έχουν τον λόγο. Αυτοί είναι οι ένορκοι της δίκης που μόλις παρακολούθησαν, αυτοί καλούνται να απαντήσουν στα ηθικά διλήμματά της. Αυτοί θα κρίνουν με ζωντανή ψηφοφορία αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος. Άραγε, θα αποφασίσουν ως υποψήφιοι θύτες ή ως υποψήφια θύματα; Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Μετάφραση: Ευαγγελία A. Νάνου
Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
SoundDesigner: Βασίλης Κορρές & Χρήστος Τριανταφύλλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Αντωνάκος
Οργάνωσης Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ξυδά
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη
Οπτική Ταυτότητα: Saint of Athens
Διανομή
Κα Νέλσον– εισαγγελέας: Μαρίνα Ασλάνογλου
Πρόεδρος Δικαστηρίου: Βασίλης Παλαιολόγος
Μπίγκλερ– συνήγορος Υπεράσπισης: Μιχάλης Αλικάκος
Λαρς Κοχ– κατηγορούμενος: Γιώργος Σπάνιας
Λάουτερμπαχ – μάρτυρας Υπεράσπισης: Δημήτρης Λιόλιος
Μάιζερ– μάρτυρας κατηγορίας: Βιργινία Ταμπαροπούλου
Το έργο «Τerror»του ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤ ΦΟΝ ΣΙΡΑΧ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηριδανός» σε μετάφραση Ευαγγελίας Α. Νάνου με τον τίτλο «Στον αστερισμό του τρόμου».
Παραστάσεις:
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2)
Διάρκεια παράστασης : 90’ χωρίς διάλειμμα
Σάββατο 7/5: 21.00
Κυριακή: 19.00
Τιμές εισιτηρίων : 18 € και 15 € (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Ομαδικό Εισιτήριο: Για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων. Απαραίτητη η προαγορά των εισιτηρίων κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης Δευτέρα με Παρασκευή, πρωινές ώρες, στο τηλέφωνο 2315 200012.
Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876
Πλατεία Αριστοτέλους: Τρίτη – Σάββατο, 11:00 19:00
Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου): Δευτέρα- Κυριακή: 8:30– 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη): Τετάρτη- Κυριακή, 14:00 – 21:30
Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ρίτα Σίσιου
*Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
Σχόλια για αυτό το άρθρο