Η μικρή Αναστασία Χριστοδούλου ήθελε να γίνει ηθοποιός της πρόζας, όμως ο πατέρας της ούτε που να το ακούσει! Αν και όλοι τραγουδούσαν στο σπίτι -και οι γονείς της και τα αδέλφια της – όχι όμως κατ΄ επάγγελμα. Ο πατέρας της ο Γεώργιος Χριστοδούλου -γεννημένος στο Πολέμ της Πάφου- ήταν ακλόνητος στην απόφασή του, παρόλο που στην Αίγυπτο όπου ζούσαν, πήγαιναν σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις και μάλιστα η Αναστασία έμπαινε στα καμαρίνια και γνώριζε τους ηθοποιούς του θιάσου, ειδικά όταν ήταν από την Ελλάδα. Τους έκανε και τον ξεναγό στους πρωινούς περιπάτους ώστε να μάθουν την Αλεξάνδρεια. Όταν η Μαρίκα Κοτοπούλη με το θίασό της -ανάμεσα του ήταν και η Μελίνα Μερκούρη- πήγαν στην Αλεξάνδρεια να παρουσιάσουν τραγωδία, ήθελε μερικά ντόπια κορίτσια για το χορό. Διάλεξε 18 κοπέλες. Μία από εκείνες τις κοπέλες, ήταν και η Αναστασία. “Το κορίτσι με την προσωπικότητα και την εκπληκτική φωνή”. Έτσι την έλεγε η Μελίνα που την είχε ξεχωρίσει στις πρόβες. Όμως και η Κοτοπούλη μιλούσε με ενθουσιασμό για την Αναστασία. Ο πατέρας της όμως δεν άκουγε κανέναν.
Το καλοκαίρι του 1954, στα 22 της χρόνια, έρχεται με την μητέρα της (που είχε γεννηθεί στη Χίο) στην Αθήνα για λίγες μέρες. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πάει στο θέατρο για να δει τον Βασίλη Λογοθετίδη και την Ίλυα Λιβυκού, που τους ήξερε από την Αίγυπτο. Στα καμαρίνια του θιάσου, συναντά τον Δημήτρη Νικολαϊδη. Ήταν ο μόνος που δεν γνώριζε από την Αίγυπτο, παρόλο που τον είχε δει με το θίασο Μαίρης Αρώνη και Βάσως Μανωλίδου. Ο Δημήτρης γίνεται ο ξεναγός της στην Αθήνα και κάνουν παρέα όσες μέρες μένει στην Ελλάδα. Ένα βράδυ, πηγαίνουν με το θίασο του Λογοθετίδη στο κοσμικό κέντρο “Βράχος” στην Πλάκα. Της ζήτησαν να τραγουδήσει και εκείνη είπε ένα Αιγυπτιακό τραγούδι. Οι θαμώνες ενθουσιάστηκαν μαζί της, όπως και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που της πρότεινε να την προσλάβει ως τραγουδίστρια, με μισθό. Αρνήθηκε, διότι δεν είχε σκοπό να γίνει τραγουδίστρια. Αφού δεν την άφηναν να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είχε φροντίσει να αποκτήσει πολλά προσόντα για πιο …”πεζές” δουλειές όπως έλεγε η ίδια. Μιλούσε ελληνικά, αιγυπτιακά, αγγλικά και γαλλικά, ήξερε στενογραφία, αγγλογαλλική δακτυλογραφία και είχε τρία διπλώματα από σχολές που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα.
Οι μέρες περνούσαν κάνοντας παρέα με τον Δημήτρη, ο οποίος την είχε ερωτευτεί. Το ίδιο ένιωθε κι εκείνη. Όταν όμως της μίλησε για γάμο, εκείνη πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Αίγυπτο. Ένα βροχερό απόγευμα το ερωτευμένο ζευγάρι με δάκρυα στα μάτια, χώρισαν. Ο έρωτάς τους όμως ήταν πολύ δυνατός κι μετά από λίγους μήνες, γύρισε στην Αθήνα. Ο γάμος ήταν κάτι που το ήθελαν και οι δύο, τα οικονομικά προβλήματα όμως ήταν πολλά. Ένα βράδυ, μαζί με το θίασο του Λογοθετίδη, πήγαν ξανά στο “Βράχο”. Οι θαμώνες του μαγαζιού και ο ιδιοκτήτης μόλις την είδαν, άρχισαν να φωνάζουν, ζητώντας να τραγουδήσει. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία και ο ενθουσιασμός του κόσμου, που της έγινε ξανά πρόταση από τον ιδιοκτήτη. Με το γάμο εν όψει και τα οικονομικά προβλήματα, αυτή τη φορά δέχτηκε. Κι έτσι, παράξενα κι απρόσμενα, άρχισε η καριέρα της Αναστασίας που έγινε πασίγνωστη με το καλλιτεχνικό όνομα Σούλη Σαμπάχ!
Ξεκίνησε ως Souly και ο ιδιοκτήτης του κέντρου, κόλλησε δίπλα το Saba, να θυμίζει κάτι από βασίλισσα του Σαββά. Στην πρεμιέρα, έβαλε τα κλάματα, γιατί έβγαινε τελευταία, μέχρι που της είπαν ότι τα καλά βγαίνουν στο τέλος στα μαγαζιά. Δεν έμοιαζε με καμία άλλη η Souly. Είχε δικό της τύπο. Βγήκε με ένα χαριτωμένο φόρεμα, γυαλιά και παπούτσια μπαλαρίνες. Την άλλη μέρα όλοι μιλούσαν για τη νέα τραγουδίστρια από την Αίγυπτο. Μετά την επιτυχία που είχε, ζήτησε να της βάλουν το πραγματικό της όνομα στην ταμπέλα του μαγαζιού, όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Τότε “γεννήθηκε” η Σαμπάχ που θα πει αυγή.
Στην πρεμιέρα την είδε ο Αλέκος Σακελλάριος και της πρότεινε να παίξει στην ταινία που ετοίμαζε για τη Φίνος Φιλμ, το “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” . Τότε γνώρισε και τον Μάνο Χατζιδάκι που της έδωσε το “Γαρύφαλλο στ’ αφτί” Γέμιζαν οι κινηματογραφικές αίθουσες με τη φωνή της όταν το τραγουδούσε. Μετά τραγούδησε στην “Καφετζού” επίσης του Αλέκου Σακελλάριου. Στους τίτλους αναφέρεται ως “Η φανταιζί τραγουδίστρια”,
Μετά το “Βράχο” τραγούδησε στο “Τζάκι” που βρισκόταν δίπλα στο παλάτι. Εκεί γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο αλλά και ανθρώπους που της άνοιξαν πόρτες στο θέατρο και το σινεμά. Στο “Τζάκι” την είδε και ο Δημήτρης Χορν το 1959 και της πρότεινε να παίξει στην “Κυρία με τις καμέλιες” που θα ανέβαζε με την Έλλη Λαμπέτη. Η Σαμπάχ όμως δεν είχε άδεια ηθοποιού. Όμως ο Χορν της έδωσε άδεια ως “εξαιρετικό ταλέντο” και έτσι άρχισε και η θεατρική της καριέρα. Η δραστήρια Σούλη Σαμπάχ δεν αρκέστηκε στο σινεμά, το τραγούδι και το θέατρο. Πήρε πτυχίο κοινωνικής λειτουργού και υπήρξε και επιχειρηματίας με δύο δικά της μαγαζιά, το “Τζάκι της Σούλης” και το “Πεπίτο”.
Με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, τον Δημητράκη της όπως τον αποκαλούσε, έζησαν μαζί μέχρι το θάνατό του, το 1993. 38 χρόνια αχώριστοι.. Μετά από τριάντα χρόνια, Πρωτομαγιά του 2023, η Σούλη Σαμπάχ “ταξίδεψε” για να συναντήσει τον Δημητράκη της και να μείνουν μαζί στην αιωνιότητα…
Οικογενειακή φωτογραφία μπροστά από πυραμίδα στην Αίγυπτο. Η μικρή Αναστασία μαζί με τον πατέρα της, η μητέρα της μόνη στη δεύτερη καμήλα και στο γαϊδουράκι, τα δύο μεγαλύτερά της αδέλφια, ο Δημήτρης και ο Χρήστος
Κεραυνοβόλος έρωτας με τον Δημητράκη της
Το πρώτο φιλί τους ως νιόπαντροι
Ο γάμος τους το 1955
Το πρώτο της εξώφυλλο
Εξώφυλλο στο περιοδικό “Φαντασία” το 1961 με τον αγαπημένο της σκύλο, τον διάσημο στην εποχή του Πεπίτο, που έδωσε και το όνομά του σε ένα από τα μαγαζιά που είχε αργότερα η Σούλη Σαμπάχ. Ο Πεπίτο είχε τρία παιδιά. Την Τζέγια που ανήκε στην Τζένη Καρέζη, τον Βαβά που είχε ο Χορν και την Πέγκι που ανήκε στην Έλλη Λαμπέτη.
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955)
Με τον Γιάννη Βογιατζή στη σειρά “Η γειτονιά μας”
Καμαρινάτο αποκριάτικο γλέντι στο Θέατρο Καλουτά, στα ΄70ς. Μαρίνα Παυλίδου, Μαίρη Κυβέλου, Κώστας Μποζώνης, Γιούλη Σταμουλάκη, Σούλη Σαμπάχ, Πέτρος Βούλγαρης και Τάσος Ψωμόπουλος
Στο θεατρικό μιούζικαλ “Φου” του Γιώργου Λαζαρίδη
Στην ταινία “Ο παπατρέχας”
Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Σαπφώ Νοτάρα στην ταινία “Αν έχεις τύχη”
Αφίσα της ταινίας “Οι προικοθήρες”
Στην ταινία “Η καφετζού”
Λατέρνα , φτώχεια και φιλότιμο
Ο παπατρέχας
Στην τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση το 2009, στην ταινία “Σούλα Έλα Ξανά”
Σούλη και Δημήτρης, ένας μεγάλος έρωτας
Σχόλια για αυτό το άρθρο